LEEUWARDEN | Niets te doen aan stijging kosten stadsverwarming

De forste stijging van de kosten voor verwarming van Ennatuurlijk kwam voor de gemeente Leeuwarden niet onverwacht. De gemeente heeft er ook geen invloed op.

Dat schrijft het college van B en W na vragen van Lijst058. In de Zuidlanden en Camminghaburen is stadsverwarming waarvoor geen alternatieve aanbieder is. Consumenten kunnen daardoor niet naar een – in theorie – goedkopere aanbieder overstappen. De prijs van stadsverwarming is gekoppeld aan de gasprijzen.

,,Opzegging van de overeenkomst tussen Ennatuurlijk en de huishoudens is onder voorwaarden mogelijk. De kosten om af te sluiten bedragen 423 euro”, aldus het college. De eigenaar van een woning moet dan wel zelf investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen om de woning te verwarmen. ,,Deze woningen hebben namelijk geen gasaansluiting”, aldus het college.

Het rijk heeft intussen aangegeven dat mensen met een laag inkomen een tegemoetkoming van 200 euro kunnen krijgen. Maar voor wie dat geld precies bedoeld is, blijft vaag, stelt wethouder Hein Kuiken. ,,Er is nog geen duidelijkheid over van het rijk.”