​Leeuwarden-Oost zit bij de 20 wijken waar kabinet 700 miljoen euro in leefbaarheid steekt

LEEUWARDEN  Het kabinet trekt ruim 700 miljoen euro uit om de leefbaarheid in twintig stadswijken te verbeteren. Leeuwarden-Oost en Groningen-Noord zijn de noordelijke wijken die zijn aangewezen.

Met het zogeheten Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid wil het kabinet de ‘opstapeling van problemen’ in de twintig wijken doorbreken. Het geld komt terecht in wijken door heel Nederland, met name in wijken in de Randstad en Noord-Brabant. Zo liggen zes van de twintig wijken in de provincie Zuid-Holland, vier in Noord-Brabant en twee in Noord-Holland en Utrecht. In de twintig wijken wonen in totaal 1,2 miljoen mensen.

Van het geld gaat 600 miljoen euro naar betere woningen en 20 miljoen naar de aanpak van schulden en armoede. Eerder werd al ruim 80 miljoen euro toegezegd om jeugdcriminaliteit te voorkomen.

De 600 miljoen euro wordt gebruikt voor nieuwbouw, het grootschalig renoveren van bestaande bouw en het transformeren van bijvoorbeeld winkel- of kantoorruimte naar woningen. In totaal worden er 25.000 woningen van het geld opgeknapt. Verder wil het kabinet het aantal problematische schulden terugdringen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) komt binnen een paar weken met een plan over hoe de 20 miljoen euro daaraan gaat bijdragen in de wijken.

Samenwerking
De gemeente Leeuwarden gebruikt het geld in een lokaal programma voor het stadsdeel, daar is in 2021 al mee begonnen. Leeuwarden-Oost bestaat uit de wijken Oud-Oost, Bilgaard, de Vrijheidswijk, Heechterp-Schieringen en Camminghaburen. De gemeente werkt samen met meer dan vijftig lokale partners, waaronder politie, woningcorporaties, wijkorganisaties, werkgevers, scholen, zorgverzekeraar De Friesland en Omrin. Het programma heeft een twintigjarige duur, waarin de problemen structureel aangepakt moeten worden.

Vorige week meldde minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) al geld uit te trekken om jongeren op het rechte pad te houden. In de wijken die het kabinet wil opknappen, verkeren jongeren vaak in een kwetsbare positie. Dat maakt ze een gemakkelijk doelwit voor criminele ronselaars. Met het geld wil Weerwind jongeren vooral kansen bieden, zodat zij minder genegen zijn de criminaliteit in te gaan.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vergt het aanpakken van de problemen in de wijken ,,een lange adem en doorzettingsvermogen”. Door te bouwen aan ,,gemengde wijken met een divers woningaanbod” krijgen inwoners meer toekomstperspectief, aldus de minister.

HFD 5 juli 2022