LEEUWARDEN | Overspannen van mysterieus bromgeluid

,,Alsof er een vrachtwagen in de tuin staat te ronken’’, zegt Femke Beens.

Femke Beens heeft al tijden last van een bromgeluid in haar flat. Onderzoek van woningbouwvereniging Elkien leverde vooralsnog niks op. Intussen is de vrouw de wanhoop nabij. Femke Beens (70) woont sinds 2016 samen met haar man Marginus (75) op de begane grond van een flat in de Leeuwarder wijk Bilgaard. Aanvankelijk met veel plezier.

De problemen begonnen na de renovatie in 2018, toen er onder meer dubbele beglazing kwam en de kozijnen werden vervangen. ,,Omdat het nu zo goed is geïsoleerd, kan het geluid dat binnenkomt er niet meer uit’’, zegt Beens. Het is een constant bromgeluid dat ze hoort. ,,Dat begint ’s morgens om half 5 al. Alsof er een vrachtwagen in de tuin staat te ronken, zo overheersend’’, vertelt de vrouw in de vierhoogflat. Het merkwaardige is, anderen horen, los van de zachte geluiden van het langsrijdende verkeer, niks, en ook haar echtgenoot hoort het geluid niet.
Het gaat waarschijnlijk om lage tonen die ze hoort, waarvan bijna 10 procent van de bevolking last van heeft, bleek in 2018 uit een rapport van het RIVM. Als gevolg van het bromgeluid ontwikkelde Beens fysieke klachten. ,,Ik loop rond alsof ik dronken ben. Ik moet me vasthouden aan mijn rollator, anders zou ik voortdurend omvallen’’, vertelt de aan Parkinson lijdende vrouw.

Ze kaartte het probleem aan bij woningcorporatie Elkien die onderzoek deed naar het geluid. Medewerkers hoorden evenwel geen bromtoon. Uit geluidsmetingen van het Noordelijk Akoestisch Adviesburo in Assen bleek dat op bepaalde momenten sprake is van een 100 herz-geluid dat als hinderlijk kan worden ervaren. Volgens detailmetingen was het geluid afkomstig uit de keuken, van het centrale afzuigsysteem.
,,We hebben toen zowel het centrale afzuigsysteem als ook het CO2 gestuurde ventilatiesysteem in de woning van mevrouw uitgezet maar ze bleef ook op die momenten de hinderlijke tonen horen’’, meldt Baukje Bergsma van Elkien.

De werkelijke oorzaak van de klachten werd dus niet gevonden. Beens is er inmiddels moedeloos van. ,,Het beheerst mijn leven, ik ben er kapot van. De klachten van Parkinson kan ik onderdrukken met medicijnen, maar dit geluid ondermijnt me gewoon.’’
Een mogelijkheid is nog dat het geluid afkomstig is van een transformatorhuisje van Liander naast de flat op het Dulfplein. Onderzoek zou dit moeten uitwijzen.

Onlangs kreeg Beens te horen dat de corporatie hier geen geld meer aan zal besteden. ,,Dus hangt het af van de bereidwilligheid van Liander.’’ Verhuizen, zoals een medewerker van Elkien opperde, is geen optie. ,,We willen hier graag blijven, het woont hier zo mooi. Bovendien hebben we het geld daar niet voor.’’

Volgens de vrouw hebben meerdere flatbewoners last van het geluid, al reageerde niemand op de oproep die ze ophing in de flat. Bergsma zegt dat nog steeds geprobeerd wordt om ,,samen met mevrouw de oorzaak van het geluid te herleiden en tot een passende oplossing binnen onze mogelijkheden te komen’’.

 

(LC 30.10.20)