LEEUWARDEN | PAL/GroenLinks: wel weer wethouder, geen WMO

PAL/GroenLinks blijft in de Leeuwarder coalitie en levert een opvolger voor de opgestapte Herwil van Gelder. De WMO gaat naar een zittende wethouder.

Dit maakte PAL/GroenLinks-fractievoorzitter Evert Stellingwerf gistermiddag bekend. De vijf raadsleden van de partij waren vorige week zwaar aangeslagen door het aftreden van hun wethouder, die zich onvoldoende gesteund voelde door de coalitie met PvdA, D66 en CDA. Eerder al hadden elf oppositieleden een motie van wantrouwen tegen hem ingediend.

PAL/GroenLinks overwoog even om de coalitie te verlaten. ,,We hebben onszelf eerst de vraag gesteld: waar doe je het allemaal voor? Als je eruit stapt, weet je één ding zeker: jouw idealen worden minder goed vertegenwoordigd. We vinden dat we als partij een meerwaarde hebben’’, zegt Stellingwerf.

,,We hebben veel berichtjes gehad. Mensen vroegen ons om in de coalitie te blijven, zowel binnen de partij als daarbuiten.’’ Dit gebeurde uit vrees dat er minder aandacht zou komen voor ,,het duurzaamheidsprofiel’’ en linkse standpunten wanneer de partij er uit zou stappen.

Uit gesprekken met de coalitiepartners kwamen genoeg signalen voor een hersteld vertrouwen naar voren, zegt Stellingwerf. PAL/GroenLinks wil echter wel af van de WMO, waar Van Gelder over struikelde: ,,De WMO is een lastig dossier. Dat was het al. Wij hebben het voor onze rekening genomen.’’ Nu een PAL/GroenLinks-wethouder zich te weinig gesteund voelt, moet een andere partij deze verantwoordelijkheid maar nemen, vindt de raadsfractie. De coalitiepartners hebben hiermee ingestemd, zegt Stellingwerf.

Dit dwingt het college tot een spannende ruil: een van de zittende wethouders krijgt de lastige WMO straks op zijn bordje. Hoe deze koehandel verloopt, is nog niet duidelijk. ,,Daar is nog niets over afgesproken. Dat moet allemaal nog’’, zegt PvdA-wethouder Sjoerd Feitsma. Welke portefeuille er vervolgens terechtkomt bij de PAL/GroenLinks-wethouder, zal ook moeten blijken uit verder overleg.

Bij de partij hebben zich al verschillende mensen aangemeld die wel wethouder willen worden. De baan en de uitstraling van Leeuwarden hebben blijkbaar genoeg aantrekkingskracht, constateert Stellingwerf. Nieuwe kandidaten kunnen zich op korte termijn nog bij PAL/GroenLinks aanmelden. ,,Zelf ben ik geen kandidaat’’, zegt Stellingwerf. Hij durft nog niet te zeggen hoe lang het duurt voordat zijn partij iemand kan voordragen.

Bij de laatste raadsverkiezingen kwam PAL/GroenLinks als tweede partij uit de bus. Al sinds de jaren negentig zit PAL/GroenLinks samen met de PvdA en het CDA in een coalitie, soms aangevuld met een vierde partij. Momenteel is dit D66.