LEEUWARDEN | Partijen in raad ‘overvallen’ door plannen voor noodopvang

De noodopvang in Heliconstate, een nieuw informatieproces rond de komst van een azc en een bus met vluchtelingen onderweg naar Leeuwarden. Het debat in de Leeuwarder raad ging woensdagavond alle kanten op.

Twee onderwerpen met betrekking tot vluchtelingen, daarover zou de gemeenteraad woensdagavond spreken. Het eerste was het plan van D66 om statushouders een aantal weken voorrang te geven bij het toewijzen van een woning. Bedoeld om de achterstand van Leeuwarden als het gaat om huisvesting van statushouders weg te werken.

In Utrecht was dat beleid een groot succes, bijna vijfhonderd mensen vonden binnen vier weken een woning. Maar in Leeuwarden gaat dat niet gebeuren: wethouder Hein de Haan gaf aan dat dat niet nodig is en dat de achterstand van Leeuwarden veel kleiner is dan die van Utrecht was.

Heliconstate

Het tweede geagendeerde onderwerp was de noodopvang van vluchtelingen in Heliconstate. Vanaf 1 oktober worden in dat gebouw ruim driehonderd mensen opgevangen, allemaal gezinnen.

Het is een alternatief voor de noodopvang in het WTC waarop veel kritiek is omdat er in de hal geen privacy is voor de (oorspronkelijk) zeshonderd bewoners.

Veel partijen voelden zich overvallen door het nieuws dat de noodopvang in Heliconstate – vlak bij het WTC – voor een periode van een, mogelijk twee jaar is. ,,Wij gingen ervan uit dat de noodopvang in Leeuwarden zou stoppen per 1 november, als het WTC sluit”, verwoordde Julie Bruijnincx van D66 de onvrede bij een deel van de raad. ,,Het verraste ons dat het voor een langere periode is”, voegde Christaan Okkema van Gemeentebelangen daaraan toe. En ook Wieke Wiersma (CDA) benadrukte het belang van goede communicatie van het college.

Die communicatie rondom de noodopvang in Heliconstate verdiende ‘geen schoonheidsprijs’ verklaarde wethouder Nathalie Kramers. De discussie in de raad vlak voor het zomerreces en de eerste collegevergadering op 30 augustus waren daar volgens haar debet aan. Maar, zo zei Kramers toe, een volgende keer zal ze de raad ook tijdens het het zomerreces informeren bij ontwikkelingen. Overigens gaat Heliconstate niet op 1 oktober maar pas per 17 oktober open, meldde Kramers.

Proces azc opnieuw

Kramers had nog een mededeling voor de raad. Het informatieproces en gesprek met de buurt waar over twee jaar een nieuw azc moet komen, wordt opnieuw gedaan. ,,De informatieavond op 4 juli verliep niet goed. We willen opnieuw met de omgeving in gesprek gaan om de goede informatie te geven. En om de zorgen en bedenkingen van de buurt te horen. Zodat we kunnen kijken hoe we hun bezwaren mee kunnen nemen in het proces. De optelsom van zorgen en bezwaren was heftig.”

Maar, zo stelde Kramers, het college blijft van plan om een azc te vestigen op de plek van tuincentrum Tuin! aan de Meester P.J. Troelstraweg.

De Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma meldde de raad tot slot van de bijeenkomst nog dat er een bus met vluchtelingen uit Ter Apel onderweg was naar Leeuwarden.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zouden in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw mensen buiten moeten slapen. ,,De Veiligheidsregio Friesland was al gevraagd of het COA eventueel de vrijgekomen plekken in de noodopvang in het WTC zou mogen gebruiken als het nodig is. Ik ben zojuist gebeld dat er een bus onderweg is.”

 

<LC 08.09.22>