LEEUWARDEN | Piekjaar bouw met 1150 nieuwe woningen

Vooral oude Aegon-complex levert grote bijdrage

De Friese hoofdstad heeft een duizelingwekkend woningbouwjaar achter de rug. Er kwamen ruim 1150 nieuwe huizen bij. Ongeveer de helft bestaat uit studentenappartementen.

Hiermee is 2019 het meest productieve Leeuwarder bouwjaar van deze eeuw tot nu toe. Zulke hoge cijfers doen denken aan de naoorlogse decennia, toen alles op alles werd gezet om de woningnood te bestrijden. De huidige piek wordt vooral veroorzaakt door Markt058. In dit oude Aegoncomplex bij het NS-station werden afgelopen zomer zo’n vijfhonderd studentenstudio’s opgeleverd. De gemeente telt ze mee, maar wel in een aparte categorie. Het zijn zelfstandige woningen met alles erop en eraan, maar de reguliere woningmarkt staat eigenlijk los van de studentenbouw.

Elders in de stad kreeg Leeuwarden er dit jaar in ieder geval nog 75 zelfstandige studentenwoningen bij. Verder bestond de productie uit 72 zorgappartementen en ruim 500 reguliere woningen. Er werden ook 121 huizen gesloopt, vooral bij het oude Cambuurstadion, waar corporatie Elkien huurhuizen vervangt door nieuwbouw.

De bouwpiek is eenmalig, want dit jaar verwacht de gemeente uit te komen op 750 nieuwe woningen. Vorig jaar werden in de gemeente 828 huizen opgeleverd. In de vier jaar daarvoor zat de productie steeds tussen de 690 en 780 woningen. Toen de verhuur van Markt058 in augustus begon, was iedereen benieuwd of dit een succes zou worden. De gemeente en bedrijven keken nieuwsgierig toe. Zou het ontwikkelaar Leyten lukken om al die 500 studio’s te verhuren? ,,Ja, het complex zit helemaal vol’’, zegt Hans Vierstra, beleidsadviseur wonen van de gemeente. De studio’s voldoen blijkbaar aan een grote vraag.

Dat maakt nieuwsgierig, want wie zijn de huurders? Gaat het vooral om buitenlandse studenten? Komen ze uit andere studentensteden waar een tekort aan kamers is? ,,Begin 2020 gaan we dat analyseren’’, zegt Remco Deelstra, ook beleidsadviseur wonen. ,,Misschien zitten er wel mensen tussen die in Groningen studeren en dagelijks heen en weer pendelen.’’ Dat er een markt bestond voor zelfstandige studentenstudio’s kwam voor de gemeente niet als een verrassing. ,,We hebben nu zo’n 1000 wooneenheden voor studenten toegevoegd’’, zegt Vierstra. ,,Daarnaast is er een aanvullende wens van nog eens 470 eenkamerwoningen.’’

De gemeente staat zulke studentenwoningen alleen toe in concentratiegebieden, zoals de Kenniscampus, de binnenstad en uitloopgebieden hiervan, zoals bij de Oostergoweg en de Lange Marktstraat. Er komen nog steeds nieuwe aanvragen binnen voor studio’s. De gemeente steunt de bouw van studentenstudio’s, omdat woonwijken en sociale woningbouw zo worden ontlast.