LEEUWARDEN | Sloop woningen Insulindestraat

Corporatie Elkien heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend om 84 nieuwe appartementen te mogen bouwen aan de Insulindestraat. Het gaat hierbij om het gebied ten zuiden van het Cambuurstadion en het naburige sportcomplex. ,,Naar verwachting komt het eerste blok in juni leeg’’, zegt Baukje Bergsma van corporatie Elkien. Na de bouwvak volgt een tweede blok. Dat betekent dat de afbraak in het najaar kan beginnen. ,,We rekenen erop dat we de nieuwbouw eind 2021 kunnen opleveren.’’

Volgens Elkien zijn er nog geen visualisaties beschikbaar die tonen hoe de nieuwbouw er straks uitziet. De huizen vormen een beeldbepalende straatwand. De Leeuwarder gemeenteraad gaf in 1938 de aanzet tot de bouw van deze 75 betaalbare werkmanswoningen. Destijds werd uitgegaan van een wekelijkse huursom van 4 gulden.

De sloop en nieuwbouw maakt deel van een grote herstructurering van deze wijk, waaraan Elkien al jaren werkt. Slecht geïsoleerde huizen maken plaats voor modernere woningen met lagere energielasten.