LEEUWARDEN | Stichting Urgente Noden helpt mensen met woninginrichting

Stichting Urgente Noden (SUN) Friesland zag het aantal aanvragen in 2019 weer toenemen. Ze hielp bijna zeshonderd huishoudens, vooral met woninginrichting.

Er kwamen 755 verzoeken om hulp. Hiervan werden er 596 toegekend; de rest is af- of doorverwezen of loopt nog. In totaal werd ruim 393.000 euro toegekend, gemiddeld 660 euro per persoon; in 2018 was het totaalbedrag bijna 344.000 euro. Het gaat vooral om alleenstaanden zonder kinderen, zowel mannen als vrouwen.

Een op de zeven aanvragers is jonger dan 23 jaar. Bijna alle aanvragers (95 procent) zitten op of onder het sociaal minimum. Ze vroegen vooral een bijdrage voor het inrichten van hun woning. De meeste aanvragen kwamen uit Leeuwarden (230), Súdwest-Fryslân (86) en Waadhoeke (43).

SUN helpt mensen in nood met een gift of lening, in situaties van urgente nood waar geen andere mogelijkheden zijn voor een financiële oplossing. Het geld komt van landelijke en Friese fondsen.

De gemeente Ooststellingwerf besloot onlangs mee te betalen aan de organisatiekosten van SUN. Hiermee komt de stichting op een dekking van 96 procent van de Friese bevolking. Alleen Vlieland en Weststellingwerf doen niet mee.