LEEUWARDEN | ‘Studentenhuizen zijn niet meer nodig’

Er mogen geen grote kamerverhuurpanden voor studenten meer bijkomen in Leeuwarden. Ze zijn niet meer nodig, constateren B en W.

In 2016 besloot de gemeente al om geen vergunningen meer te verlenen aan grote kamerverhuurpanden. Alleen in de binnenstad bleef dit nog mogelijk. B en W maken nu een einde aan deze laatste uitzondering. Het aantal Nederlandse studenten neemt af en bovendien blijft deze groep steeds langer thuis wonen. Ondertussen stijgt het aantal buitenlandse studenten sterk in Leeuwarden. Een groot deel van hen zoekt geen kamer, maar wil liever een zelfstandige studio, met eigen badkamer en wc. De vraag naar woonruimte kantelt hierdoor. Volgens berekeningen van de gemeente heeft de stad inmiddels ongeveer 490 kamers te veel: dit zijn de traditionele studentenkamers, waarbij toilet, wc en keuken gedeeld moeten worden. ,,Daarnaast is er een aanvullende wens van 470 éénkamerwoningen.’’


Projectontwikkelaars bouwen al driftig in de nieuwe huurmarkt: ,,Bij de Kennis Campus zijn 300 eenheden toegevoegd, bij de Oostergoweg 80 en in het Aegongebouw 500.’’ In deze veranderde woningmarkt is ,,het realiseren van onzelfstandige woonruimte in het centrum van Leeuwarden niet meer nodig’’. De gemeente houdt er rekening mee dat de buitenlandse studentenpopulatie de komende jaren blijft groeien in Leeuwarden. In Groningen is te weinig woonruimte. Daarom zal Leeuwarden mogelijk ,,voor een groter aantal studenten uit Groningen als overloopgebied gebruikt worden’’.