LEEUWARDEN | ‘Tien flats Bilgaard snel gasloos’

Corporatie Elkien en de gemeente Leeuwarden hopen tien flats met 722 woningen in de noordelijke stadswijk Bilgaard volledig
gasloos te maken. De gemeente heeft voor deze ‘Proeftuin Bilgaard een rijkssubsidie aangevraagd van ruim 5 miljoen euro. De totale kosten bedragen 11,4 miljoen.

De plannen zijn samen met bouwbedrijf DijkstraDraisma en stroombedrijf Alliander uitgewerkt. ,,De flats worden aangesloten op een klein warmtenet. Dit wordt gevoed door een ‘centrale voorziening’ bestaande uit een warmtepomp (lucht), buffers, meet en regeltechniek, expanders en ruimte voor onderhoud’’, zo staat in toelichting van de gemeente. ,,Elke ‘centrale voorziening’ kan 100 tot 300 woningen voeden.’’ Eventueel wekken zonnepanelen de benodigde stroom op. Het systeem is flexibel aan te sluiten op grotere warmtenetten, die mogelijk in de toekomst in de stad worden aangelegd. Als het succesvol blijkt, kunnen andere wijken en dorpen van de ervaring profiteren. 

Elkien mikt op flats van vier tot twaalf hoog aan de Bird, het Birdplein, de Hooidollen, de Jokse, het Dulfplein en de Dulf. Volgens de gemeente zijn de bewoners ,,erg betrokken en zien zij mede door dit proces een meerwaarde voor de wijk ontstaan.’’ Het is de bedoeling dat voor hen de energiekosten niet hoger worden. Dit kan alleen als het rijk met de subsidie over de brug komt. De aanvraag is gericht op een landelijke subsidiepot, waarmee Den Haag snel proefprojecten wil opstarten. Het is de bedoeling dat 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij worden gemaakt.
Mogelijk komt er in Bilgaard ook een waterstofopslag. Hierin kan zomerse energie worden opgeslagen voor gebruik in koude maanden.