LEEUWARDEN | Uitstel executie voor woongroep Blyn Anker

De gemeenschappelijke ruimte van woongroep Blyn Anker in Leeuwarden blijft voorlopig beschikbaar, waardoor de woongroep vooralsnog blijft bestaan. De huurovereenkomst wordt wel veranderd. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de woongroep en WoonFriesland.

De Leeuwarder 50plus-woongroep werd in april met opheffing bedreigd doordat WoonFriesland de huurovereenkomst voor de gemeenschappelijke ruimte per 1 juli wilde stopzetten. De reden was dat niet alle bewoners meer meebetaalden en de corporatie het ontstane tekort niet langer zelf wilde aanvullen.
De huur van de ruimte (It Bynt) is gebaseerd op 21 woningen terwijl de woongroep er vanaf volgende maand nog maar 13 in gebruik heeft. Het gat, een bedrag van ruim 2500 euro per jaar, moeten de leden zelf aanvullen. ,,En dat houden we natuurlijk niet lang vol’’, zegt voorzitter Joke de Wit.

WoonFriesland zal It Bynt niet per 1 juli sluiten, maar verandert wel de huurovereenkomst. Nu betaalt elk lid afzonderlijk de huurprijs voor It Bynt bij zijn gewone huur. Vanaf 1 juli moet Blyn Anker een contract afsluiten met de corporatie en moeten de leden de gezamenlijke huur aan Blyn Anker betalen.
De Wit: ,,Er komt dan ruim 200 euro per maand bij. Dat kunnen we eerst van ons spaargeld betalen, maar dat is op een gegeven moment op.’’

De woongroep rest nu nog twee opties. ,,We proberen fondsen aan te schrijven. En onze hoop is nog steeds gevestigd op de politiek want ik vrees dat wij niet enige woongroep zijn die hiermee te maken krijgt.’’

De PvdA stelde in april vragen over de kwestie. Zo wilden de sociaal-democraten weten wat het college van B en W kon doen aan de problemen van Blyn Anker. Het college erkent dat woongroepen voorzien in een behoefte. ,,Wij willen daarom met betrokken partijen kijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat bestaande woongroepen goed blijven functioneren.’’

De woongroep in de Leeuwarder wijk Bilgaard, opgericht in 2006, bestaat uit 21 appartementen bedoeld voor actieve vijftigplussers. Zij hebben elk hun eigen appartement. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte.