LEEUWARDEN | Vlietzone: zelfbewoningsplicht kan huisjesmelkers tegengaan

Een nieuw voorstel van de Haagse coalitiepartijen kan voorkomen dat huisjesmelkers panden in de Vlietzone opkopen voor commerciële verhuur.

Op initiatief van de ChristenUnie komen de fracties van de coalitiepartijen met een voorstel dat gemeenten de mogelijkheid biedt om een zelfbewoningsplicht op te leggen. ,,Als een gemeente ziet dat investeerders in een bepaalde buurt de huizen massaal opkopen, hebben ze voortaan de mogelijkheid om deze maatregel in te stellen.
Dat betekent dat een investeerder niet zomaar meer huizen mag opkopen en verhuren. Als je een huis koopt, is deze in principe bedoeld om er zelf in te wonen”, aldus Carla Dik-Faber van de ChristenUnie die het voorstel deze week indiende met VVD, CDA en D66.
Zo’n instrument is goed bruikbaar in bijvoorbeeld de Vlietzone. Waar van de 2900 adressen met enkel een woonbestemming, er 1300 in handen zijn van commerciële verhuurders. ,,Als wij dit instrument daadwerkelijk als gemeente kunnen inzetten op de plek waar wij dat nodig achten, dan is dat positief”, reageert wethouder Hein de Haan.

De Haan pleitte al eerder voor een dergelijke regeling. Hij is daarover ook met ‘Den Haag’ in overleg. ,,Dit is wat ik al een jaar wil. Het kan helpen om het evenwicht in een buurt terug te brengen.”
Hoe lang de zelfbewoningsplicht gaat gelden, meldt de ChristenUnie niet. De Haan hoopt dat het voor een periode van zo’n vijf jaar zal gaan gelden. Dik-Faber was niet bereikbaar voor een toelichting.

 

(LC 11.02.21)