LEEUWARDEN | Wijkaanpak Heechterp

Stadswijk Heechterp in Leeuwarden gaat de komende tien jaar drastisch veranderen. Niet alleen gaan er 24 portiekflats, gebouwd tussen 1950 en 1968, tegen de vlakte. Ook komen er woningen voor de dikkere portemonnee en een hoge flat bij het Vrijheidsplein.

Met een aandeel van 27,7 procent inwoners in armoede voerde Heechterp-Schieringen jarenlang de armoedelijstjes van het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) en CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) aan. Door wijkvernieuwing in Schieringen, onder andere in de Vuurdoornstraat, kwamen er ook andere inkomensgroepen naar de wijk. In 2017 zakte het gemiddeld aantal inwoners dat in armoede leeft in de wijken daardoor naar 17,4 procent. Dat resulteerde in een 16e plek landelijk. Maar het liefst ziet de gemeente Leeuwarden de zorgenwijk nog verder op de ranglijst kelderen.

Daarvoor is actie nodig, weet Vincent Childs van het wijkpanel Heechterp-Schieringen. ,,Ik woon precies op de grens van Schieringen en Heechterp en zie het publiek aan de Schieringenkant veranderen, maar dat van Heechterp niet.”

Momenteel bestaat 90 procent van de woningen in Heechterp uit sociale huurwoningen. ,,Het is belangrijk dat er voor deze groep genoeg aanbod is in de stad, maar spreiding zou goed zijn”, vindt Childs. ,,Nu zijn we zo’n beetje het ziekenhuis van de gemeente. En zodra het mensen financieel wat beter gaat, vertrekken ze hier. Er is hier voor de iets ruimere portemonnee immers niks te krijgen.”

Bij de gemeente willen ze ook niets liever dan spreiding van sociale woningbouw. Dus pleitte wethouder Hein de Haan in het ‘Masterplan Heechterp’ dat hij deze week presenteerde voor een mix aan woonmilieus en woningtypes. In totaal worden er de komende tien jaar 610 zelfstandige wooneenheden neergezet. Dat zijn er 35 meer dan er gesloopt worden. Woningcorporatie Elkien, die de meeste woningen bezit, investeert 120 miljoen euro in de nieuwbouw.

Daarbij blijft de hoofdstructuur van de wijk wel behouden. Want de wijk is het toonbeeld van de wederopbouwwijken die in de periode 1945-1968 in veel meer steden werden gebouwd. De wijken waren groen, maar ook eentonig van opzet. Een groot probleem bij de portiekflats is dat de eerste woonlaag is ‘opgetild’ en daardoor geen contact maakt met de groene hofjes tussen de flats.
 

Niet veel soeps

Ook Childs ziet dat er van het groen, ,,dat er toch echt veel is hier in de wijk”, nauwelijks gebruik wordt gemaakt. ,,Dat komt ook doordat de speeltuintjes niet veel soeps zijn”. In het Masterplan Heechterp zit er meer groen tussen de flats en worden daar doorheen wandel- en fietspaden aangelegd. In de drie tot vier speeltuinen die er in de wijk zijn komen natuurlijke speelelementen zoals een speelboom, elementen van wilgentakken en bijenhotels.

,,Ik ben wel enthousiast over het ontwerp en heb er hoge verwachtingen van”, zegt Childs. Zo’n twintig bewoners van verschillende portiekflats dachten mee over de opzet. Op 27 november is er nog een inloopbijeenkomst in de wijk. ,,Wat ik wel jammer vind is dat die drie grote flats, helemaal aan de Noordzijde, blijven staan. Gedrochten noem ik ze wel eens. Ik kan me voorstellen dat ook daar op den duur naar gekeken wordt”.

Maar in het plan zelf pleit de gemeente juist voor een vierde flat op de hoek van de wijk bij het Vrijheidsplein. Een ankerpunt stelt de gemeente daar voor, van maximaal twaalf bouwlagen hoog.

 

<FD 23.11.21>