Meer gezinnen in sociaal huurhuis

Kabinet gaat inkomensgrens verhogen

Den Haag Door de inkomensgrens te verhogen krijgen meer gezinnen (meerpersoonshuishoudens) recht op een sociale huurwoning. De limiet voor deze zogenoemde lage middeninkomens gaat van ruim 38.000 naar 42.000 euro. Die van eenpersoonshuishoudens wordt juist wat verlaagd naar 35.000 euro, om hun kansen niet te verkleinen.

Met deze en een reeks andere maatregelen wil het kabinet het mogelijk maken dat meer mensen in een betaalbare woning kunnen. Heel veel lekte al uit in de media. De regeringspartijen kwamen veel maatregelen op de valreep van Prinsjesdag overeen. De problemen op de woningmarkt lijken uit te groeien tot een van de belangrijkste vraagstukken van het politieke jaar.

Huren in de sociale sector worden minder afhankelijk van de op veel plaatsen rap opgelopen WOZ-waarde. Scheefwoners gaan meer huur betalen. Bij het berekenen van de maximale huurprijs telt de WOZ-waarde nog maar voor 33 procent mee. Nu is de WOZ-waarde, die vooral in de grote steden snel is gestegen, vaak de aanjager van forse huurstijgingen.

Scheefwoners, mensen die een duurder huis zouden kunnen betalen maar toch in een sociale huurwoning blijven, gaan in een paar jaar tijd flink meer huur neertellen. Jaarlijks gaat hun maandhuur met 50 tot 100 euro omhoog tot het maximum van 720 euro is bereikt. Die huurverhoging moet de doorstroming bevorderen en woningcorporaties de ruimte geven om de huur voor mensen met een kleine beurs juist te verlagen.

Na een oproep uit de Kamer bekijkt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken verder of gemeenten kopers kunnen verplichten om het gekochte huis ook te betrekken. Dat zou particulieren, die het nu vaak afleggen tegen beleggers die huis na huis opkopen om ze duur te verhuren, meer kans geven. Eerder kondigde zij al aan dat starters mogelijk worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting.