Minister wil salderingsregeling zonnepanelen 1 jaar verlengen

De Tweede Kamer deelt de zorgen van Aedes over de gevolgen van het klimaatbeleid voor de lasten van sociale huurders. Dat bleek tijdens overleg van de Tweede Kamer met minister Wiebes van Economische Zaken op 5 september 2018. Hierin kondigde de minister aan de salderingsregeling voor zonnepanelen met 1 jaar te willen verlengen. Hij gaat hierover in gesprek met het kabinet.

 

Wordt de rekening van de verduurzaming in de gebouwde omgeving wel eerlijk verdeeld, vroegen meerdere fracties aan de minister. De lasten lijken vooral terecht te komen bij de laagste inkomens, onder meer door de voorgenomen verhoogde belasting op aardgas. Aedes verwoorde deze zorgen eerder al in een brief aan de Tweede Kamer. De Tweede Kamer benadrukte dat betaalbaarheid cruciaal is voor het noodzakelijke draagvlak van het klimaatbeleid.

 

Zonnepanelen

Minister Wiebes zei ‘er een hard hoofd’ in te hebben dat wijziging van de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2020 haalbaar is. Hij wil de bestaande regeling nog met 1 jaar verlengen. Dat betekent dat gebruikers van zonnepanelen een jaar langer hetzelfde tarief krijgen voor de energie die ze terug leveren aan het stroomnet, als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. Een definitief besluit over verlenging van de salderingsregeling is aan het kabinet, aldus Wiebes.