Nieuwbouwhuizen onbetaalbaar

Nieuwbouwwoningen zijn voor grote groepen mensen niet meer te betalen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De organisatie voor huiseigenaren wijst erop dat in de woningbouwplannen van het kabinet een bedrag van 355.000 euro, gelijk aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie, nog als betaalbaar wordt beschouwd. Maar dat is volgens de VEH voor veel huishoudens niet haalbaar. Als voorbeeld berekent de vereniging de maximale hypotheek van een fulltime loodgieter en een parttime leerkracht. Die bedraagt net iets meer dan 280.000 euro. Voor een gemiddelde politieagent die samenwoont met een secretaresse die parttime werkt, ligt de maximale hypotheek op 272.000 euro. Een alleenstaande verpleegkundige komt niet verder dan krap 217.000 euro en een pas afgestudeerde academicus mag blij zijn als hij tot 167.000 euro kan lenen.

 

Volgens de VEH wordt het bouwen van betaalbare huizen nog een hele uitdaging. ,,Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost”, zo klinkt het. Daarbij zou het kabinet ook de NHG-grens los moeten laten.

 

Uit een analyse van Trouw bleek dat een nieuwbouwhuis van minder dan 200.000 euro al nergens meer te krijgen is. Ook onder de 3 ton zijn nieuwe huizen schaars geworden.

 

<LC 13.04.22>