Nieuws

Vacature RvC Woningstichting Weststellingwerf

20-09-2021

Voor de Raad van Commissarissen van Woningstichting Weststellingwerf zoeken wij een ervaren en verbindende toezichthouder met aandachtsgebied management, organisatie- en bedrijfskunde

Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen (RvC) van Woningstichting Weststellingwerf bestaat uit vijf leden, waaronder een voorzitter en een vicevoorzitter. Twee van de leden worden benoemd op voordracht van De Bewonersraad.

De RvC van Woningstichting Weststellingwerf heeft tot taak toezicht te houden op het bestuur en op de algemene gang van zaken in de woningcorporatie en staat tevens de directeur-bestuurder met raad ter zijde. De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de RvC zijn vastgelegd in de statuten van Woningstichting Weststellingwerf.

Per 1 januari 2022 zal er in de RvC van Woningstichting Weststellingwerf een vacature ontstaan voor een lid Raad van Commissarissen met aandachtsgebied Management, Organisatie- en Bedrijfskunde. Het betreft een zetel op voordracht van De Bewonersraad.

Huurdersvereniging De Bewonersraad

Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland zet zich (sinds 1993) in voor een goede betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van huurwoningen in vrijwel alle Friese gemeenten (behalve een aantal Waddeneilanden). De vereniging werkt voor huurders die een corporatiewoning huren en in het bijzonder voor de meer dan 30.000 leden. Dat kunnen individuele zaken zijn of onderwerpen die meerdere huurders in een straat of wijk aangaan. De Bewonersraad Friesland werkt in 14 gemeenten.

De vereniging kent een formele overlegovereenkomst met 6 corporaties, waaronder Woningstichting Weststellingwerf, en onderhoudt functionele contacten met alle corporaties in Friesland. De Bewonersraad kent eenzelfde overeenkomst met de commerciële verhuurders Stichting Woningmaatschap Leeuwarden (VSN) voor huurders in Drachten en Burgum, alsmede Estea Capital voor huurders verspreid over heel Friesland.

Profiel huurderscommissaris

Voor dit profiel zoeken wij bij voorkeur een kandidaat die:

   • Aantoonbare bestuurlijke en/of toezichthoudende ervaring heeft;
   • Vanuit een bedrijfskundige achtergrond ruime ervaring heeft met organisatieontwikkeling en veranderprocessen;
   • Aantoonbaar kennis en/of ervaring heeft met huurdersbelangen;
   • Zicht heeft op de leefwereld van huurders en de huurderinvalshoek goed kan verwoorden in de RvC;
   • Zich bewust is van het maatschappelijk belang van corporaties en daar ook goed op aanspreekbaar is;
   • Een duidelijke visie heeft op toezicht en governance ‘nieuwe stijl’;
   • Kennis heeft van en ervaring heeft met governance vraagstukken en de rol van de RvC;
   • Door werken en/of wonen aantoonbare kennis heeft van- en zich betrokken voelt bij de sociale en maatschappelijke ontwikkelingen in het werkgebied en de regio.

De profielschets kunt u hier downloaden.


De RvC van Woningstichting Weststellingwerf streeft naar een gemengde en uitgebalanceerde samenstelling onder meer qua geslacht, leeftijd en overige competenties.

Reactie en procedure

Denkt u op basis van het beschreven profiel een geschikte kandidaat te zijn als lid RvC op voordracht van De Bewonersraad voor Woningstichting Weststellingwerf? Dan nodigen wij u graag uit om uw brief met CV te sturen aan ERLY, the consulting company, t.a.v. drs. Anna Ermers, telefoon (035) 543 00 88, e-mail: sollicitatie@erly.nl o.v.v. ref.nr. 39275.

Vanzelfsprekend is een vertrouwelijke behandeling van uw gegevens gewaarborgd.

Lees verder

Kabinet steekt miljard extra in versnelling woningbouw

18-09-2021

Het demissionaire kabinet maakt volgend jaar nog eens een miljard euro vrij om sneller woningen te kunnen bouwen. De eenmalige extra investering wordt volgende week op Prinsjesdag aangekondigd, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.

Het kabinet stak sinds 2019 via de zogenoemde woningbouwimpuls ook al in totaal een miljard euro in versnelling van de woningbouw. Gemeenten konden dat geld gebruiken om drempels voor de bouw van nieuwe huizen weg te nemen. Bijvoorbeeld als vervuilde grond of een slechte bereikbaarheid een project in de weg stonden.

Deze aanpak heeft volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) goed gewerkt, maar de pot is nu leeg. Omdat de bouw van woningen topprioriteit heeft, en het aantreden van een nieuw kabinet op zich laat wachten, is volgens ingewijden besloten nog eens een miljard beschikbaar te stellen. Naar verwachting is daar brede steun voor in de Tweede Kamer.

Maar hoewel er extra geld komt voor de aanpak van de woningbouw, zal het kabinet geen ingrijpende plannen presenteren om de huidige woningnood aan te pakken. Het opheffen van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties of het verder verlagen van de hypotheekrenteaftrek is politiek te omstreden.

 

<FD 17.09.21>

Lees verder

18-09-2021

Zeker 80.000 sociale huurwoningen in Nederland vertonen flinke gebreken. Hun onderhoudsconditie is matig tot zeer slecht blijkt uit cijfers van de Autoriteit woningcorporaties, die RTL Nieuws onderzocht. Bij dergelijke scores is snel onderhoud noodzakelijk volgens deskundigen. "Dat ze oud zijn is geen excuus."

Lees hier het artikel van RTL Nieuws

Lees verder

Nederland is klaar met de huizencrisis

14-09-2021

„Er zijn in Nederland 330.000 woningzoekenden, en 800.000 mensen betalen een veel te hoge huur. De woningmarkt is compleet verziekt, daar moet nu iets aan gebeuren”, zegt een woordvoerder van de Woonbond op het podium bij het woonprotest in Amsterdam.

’Los de wooncrisis nú op!’ De simpele zin op het protestbord van een van de naar schatting meer dan 10.000 demonstranten, die gisteren in het Amsterdamse Westerpark bijeenkwamen voor het landelijke woonprotest, lijkt de hartenkreet van álle deelnemers te zijn. Want iedereen in Nederland is klaar met onvoldoende betaalbare huizen, zowel koop- als huur, en jongeren die noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen. Maar vooral ook met beleggers, die goedkope huurwoningen opkopen, om ze vervolgens voor 1800 euro in de maand weer in de markt te zetten.

Kelley Danes (37), werkzaam in de zorg, loopt tijdens de demonstratie met een verhuisdoos om haar middel, met daarop de tekst: huur 1800 euro per maand.

„Ik woon samen met mijn man en mijn dochtertje van 5 in een sociale huurwoning in Amsterdam-West. We werken allebei fulltime, maar meer dan dit kunnen we ons in deze tijd gewoon niet veroorloven. Wij willen graag verhuizen naar iets anders, misschien iets groters voor ons gezin. Ondanks dat we allebei een baan hebben kunnen we nergens terecht. Ja, voor een huur van 1800 euro kunnen we iets vergelijkbaars krijgen. Dat is toch verschrikkelijk? Er moet écht iets veranderen.”

Thomas Weusthof (27) komt oorspronkelijk uit het Overijsselse dorpje Rossum.

„Veel vrienden van mij wonen nog thuis. Het is voor hen vrijwel ondoenlijk om een huis te krijgen, óók in die regio. En komt er iets te koop, dan zijn er zoveel mensen die het willen hebben, dat degene met het meeste geld het huis krijgt. Er wordt ook daar meestal flink overboden. Het zijn vrijwel nooit de jongeren die aan het langste eind trekken. Ik vind dat oneerlijk en daarom ben ik vandaag hier om mijn ongenoegen daarover te uiten.”

Met haar rode ’koningsmantel’ en haar kroontje op het hoofd valt Lilian Seip (31) uit de hoofdstad op tussen de rest van de demonstranten. Haar uitdossing is een ’protest-knipoog’ naar prins Bernhard, die in Amsterdam een groot aantal panden bezit. Lilian stond ruim tien jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning en woont nu in een klein appartementje van 35 m2 bij het Amstelstation.

„Het is echt piepklein, maar ik ben er blij mee. Voordat ik dit huis kreeg, ben ik erg vaak verhuisd; dan zat ik er weer in onderhuur, of anti-kraak. Het is voor jonge mensen werkelijk een crime om een betaalbare woning te krijgen. Je kunt wel weer nieuwe huizen gaan bouwen, maar als ze meteen worden opgekocht door beleggers, zoals nu vaak gebeurt, dan schiet je er nog niks mee op.”

De drie vrienden Kees van der Sanden (63), Ramon te Velde (49) en Allard Noordanus (65) uit Amsterdam protesteren vooral tegen het feit, dat beleggers of huisjesmelkers de ene na de andere goedkopere huurwoning opkopen, om er vervolgens een megabedrag voor te vragen en er een expat in te zetten.

„Ik woon in een portiek met acht sociale huurwoningen. Zes ervan zijn verkocht en daar wonen nu dus allemaal expats in. Gewone Amsterdammers komen daar niet meer in. Het wordt er bovendien niet echt veel gezelliger op in de wijk. De sociale cohesie verdwijnt totaal.”

’Ik word er moehh van’, staat er op het protestbord van Maaike Krom (22) uit Nijmegen. Ze heeft zich uitgedost als koe omdat ze zich als huurder een melkkoe voelt.

„Op een gegeven moment wil je, als je klaar bent met studeren, bij de grote mensen horen. Daar hoort ook een grote-mensenhuis bij, wat mij betreft. Maar ik ken echt heel veel mensen, ook van rond de 30 al, die nog thuis wonen. Er moet bijvoorbeeld een studieschuld worden afgelost, dus zo veel geld komt er niet binnen. Met die torenhoge vraagprijzen tegenwoordig kun je het als starter gewoon vergeten.”

Achttien jaar geleden tekenden Els Stapersma (61) en haar man Frans Peterse (63) uit Leiden het contract voor hun huurwoning.

„We voldeden precies aan de inkomsten die nodig waren, dus dat zat wel snor. In de loop van de jaren zijn we meer gaan verdienen, maar de de huizenprijzen stegen navenant. Wij worden nu als het ware beschuldigd van scheefwonen, met een te hoog inkomen wonen in deze huurwoning, maar we zitten helemaal klem. Een koopwoning die een paar jaar geleden nog tweeënhalve ton kostte, daar betaal je nu vier ton voor. En dat is voor ons weer niet te betalen. Wij zijn gewoon veroordeeld tot scheefwonen.”

Robert en Natasja van Galen uit Rotterdam zitten ook ’muurvast’ op de woningmarkt. Het jonge stel (29 en 27 jaar oud) woont zelfs in huis bij de moeder van Robert.

„Gelukkig heeft zij een grote woning en zijn wel elkaar niet echt tot last, maar ideaal is dit natuurlijk niet. Je wil als jonge mensen toch een keertje uitvliegen? Maar genoeg geld om een huis te kopen is er niet, want ook in Rotterdam leg je flinke bedragen neer voor starterswoningen, als die er al zijn. Een huurwoning van 2000 euro, ja dat kunnen we krijgen, maar betaalbare huur, daarvoor staan we op een wachtlijst. En die is nog héél lang…”

De Haagse politiek krijgt er tijdens het protest flink van langs. Er wordt te weinig gedaan om beleggers tegen te gaan die panden opkopen, er wordt te weinig gedaan om nieuwe betaalbare huizen te bouwen en te verdelen. Het woningbeleid is (al jaren) prut. „We zitten in de grootste wooncrisis ooit in Nederland”, wordt er geroepen.

„Er zijn in Nederland 330.000 woningzoekenden, en 800.000 mensen betalen een veel te hoge huur. De woningmarkt is compleet verziekt, daar moet nu iets aan gebeuren”, zegt een woordvoerder van de Woonbond op het podium.

De demonstratie was gisteren aan het begin van de avond afgelopen. Maar een harde kern van de betogers bleef achter en verplaatste zich naar de Nieuwezijds Voorburgwal, achter het Paleis op de Dam. De politie arresteerde tientallen mensen die een pand in de Gravenstraat in de buurt van de Dam zouden willen kraken. Tegen 21.00 uur vertrok de politie van de Dam.

 

<LC13.09.21>

 

Lees verder

DOKKUM | Noardeast boos over missen miljoenen

09-09-2021

Ze vroegen om 16,9 miljoen euro, het werd 0. Noard-east-Fryslân is not amused dat het naast de miljoenen uit het Volkshuisvestingsfonds grijpt. ,,We staan er alleen voor.’’

De krimpgemeente heeft becijferd dat het 97 miljoen euro gaat kosten om de komende tien jaar 655 kwetsbare woningen en hun leefomgeving te verbeteren. Daarvoor komt ze 24 miljoen euro tekort. Bij het Volkshuisvestingsfonds diende Noardeast afgelopen zomer daarom een aanvraag voor 16,3 miljoen euro in. Volgens de regels zou het dat bedrag zelf moeten aanvullen tot 24 miljoen euro.

Het Volkshuisvestingsfonds is een pot geld met daarin 450 miljoen euro waarop gemeenten een beroep kunnen doen om de ‘leefbaarheid en woonkwaliteit in kwetsbare gebieden’ op te krikken. Het gaat dan vooral om het opknappen van verouderde woningen of nieuwbouw.

In de afwijzing die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Noard-east-Fryslân stuurde, staat onder meer dat de aanvraag onvoldoende is onderbouwd en dat het plan niet genoeg is uitgewerkt. In het bezwaar trekt Noardeast fel van leer en schrijft de gemeente ‘grote moeite’ met het besluit te hebben. In grote steden is de problematiek vaak eenduidiger en aanwijsbaar, vindt de gemeente.

‘Het te bestrijden probleem woekert in onze regio door het hele gebied, dus we zullen chirurgisch te werk moeten gaan, tot op pandniveau op basis van criteria die wij in onze aanvraag helder hebben benoemd.’ Volgens de gemeente kleeft aan de afwijzing een ‘zorgvuldigheids- en motiveringsgebrek’.

Noardeast had meer verwacht van het ministerie, schrijft het. ‘De problematiek wordt groter en onbeheersbaarder naarmate we langer wachten met een robuuste aanpak. Wij zijn daar als gemeente met relatief beperkte middelen niet alleen toe in staat.’

 

<LC 08.09.21> 

 

 

Lees verder

Gevangen in gouden kooi

08-09-2021

Gevangen in gouden kooI

Als ik overstap ben ik een dief van mijn eigen portemonnee

 

Woonschaamte is het woord van de week. Babyboomers moeten zich schuldig voelen dat ze alleen of met hun tweetjes in hun vijfkamer-paleisjes blijven zitten. Opzouten, plaatsmaken voor jonge nestjes, wordt er geroepen. Pensionado’s voelen zich hierdoor allerminst aangesproken. Velen willen dolgraag verkassen, maar zitten vast in hun eigen gouden kooi. „Ik voel me een gevangene van mijn huis.”

Van zijn huis met vier slaapkamers wil Frans Barten (70), alleenstaand na het overlijden van zijn vrouw, dolgraag af. „Woonschaamte heb ik niet, maar ik besef donders goed dat ik in mijn eentje de plek inneem van een heel gezin. Hier in Apeldoorn ben ik op zoek gegaan naar een huurappartement, maar dan ben ik aangewezen op de vrije sector. Komen mijn woonlasten maandelijks op minimaal 1000 euro, terwijl ik nu aan rente en aflossing 350 euro kwijt ben. Dat verschil is me te groot. Verkopen en de overwaarde opsouperen? Nee, ik wil wel wat nalaten aan mijn kinderen én aan mijn kleinkinderen die nu tot sint-juttemis thuis moeten wonen. Als de overheid elke maand het verschil tussen 1000 en 350 euro zou bijpassen, pak ik meteen de verhuisdozen in.” Barten zucht: „Hebben wij dan niets geleerd van de jaren 50 en -80, toen de woningnood ook hoog was?”

Zijn verhaal staat niet op zich. De meeste 65-plussers willen graag verkassen naar iets kleiners, maar het is om financiële redenen niet voor ze weggelegd. En daarom blijven ze zitten waar ze zitten.

Voor Jaap Denkers (72) uit Maassluis leek het een logische stap om van zijn koophuis naar een gelijkvloers appartement te gaan. Maar daar is hij rap van teruggekomen. „Ik heb mijn huis weer uit de verkoop gehaald. Voor mijn zeilboot en mijn bridgeclub wil ik graag in Maassluis blijven, maar het appartement dat ik op het oog had, kost vier ton. Een jaren 70-flat van 80 vierkante meter aan de waterkant, is een ton duurder dan mijn goed geïsoleerde huis van 140 vierkante meter met tuin. Daar komen in een appartement ook nog servicekosten bij en de bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren. Als ik die overstap maak ben ik een dief van mijn eigen portemonnee en dat doe ik dus niet.”

Schaamt hij zich geen seconde voor. „Kan zijn dat door de boomers de hele huizenmarkt op slot zit, maar ik heb vijftig jaar hard gewerkt en zuinig geleefd.”

Met trots toont hij zijn ’paleisje’, inclusief een balzaal van een extra verdieping. „Heb ik er in 1997 meteen bovenop laten zetten, investeren in stenen, deed iedereen. In de kast daar berg ik in de winter de zeilen op van mijn boot. Tegen de tijd dat ik de trap niet meer op kan, laat ik wel een lift installeren. En het kan zijn dat het tuinonderhoud me te veel wordt over een paar jaar, maar dát zien we dan wel.”

Voor de 79-jarige Ineke Kruizinga is het al zover. „Het bijhouden van de voor- en achtertuin wordt me weleens te veel.” In haar eentje bewoont ze een koophuis in Sleen. „Vier slaapkamers en een zolder. Ik sta ingeschreven voor een huurappartement, en weet niet hoe lang dat duurt… Liefst zou ik met anderen een ’knarrenhofje’ starten, maar mijn zoon heeft me voorgerekend dat ik tien jaar verder ben voordat daar de basis van gelegd is…”

De 57-jarige Mirjam Janssen uit Leeuwarden zou graag haar sociale aard volgen. „Mijn kinderen zijn het huis uit, hier is ruimte voor een groot gezin, ik wil graag plaatsmaken. Maar voor een fatsoenlijk appartement zit de huur ergens tussen de 700 en 1200 euro en ik zit nu op hypotheeklasten van 150 euro per maand. Door mijn vermogen kom ik niet in aanmerking voor een subsidie of toeslag, en mijn inkomen is door ziekte minimaal. Ik heb weinig pensioenopbouw, en zal het in de toekomst van een aow’tje moeten doen. Ik ben dus gekke Gerritje als ik doorstroom.”

Ton Harder (65) zit in Almere in een sociale huurwoning. „Vijf kamers in mijn eentje. Wat ik met al die ruimte moet? Afstoffen! In mijn riante tuin zit ik nooit omdat ik door mijn ziekte geen zonlicht verdraag.” Ook voor hem is de portemonnee een beletsel om te verhuizen. „Toen ik hier dertig jaar geleden introk met mijn ex, was de badkamer niet meer dan een beschimmelde douche, met vies vinylbehang. Heb ik de boel mooi betegeld, een bad geïnstalleerd. En wat denk je? Als ik nu verhuis moet ik dat eruit laten halen en de boel in de oude staat herstellen. Zelf kan ik dat niet meer. Laat ik dat doen, kost het me 5000 tot 6000 euro. Dat heb ik niet, dus kan ik niet vertrekken. Daarnaast moet ik voor een kleiner huis eerst weer jaren op een wachtlijst. Laat maar, dus.”

Harder weet dat hij niet alleen staat. „Om de hoek woont een man van 100 jaar alleen in een huis met zes kamers. Vijf jaar geleden maakte hij kans op een tweekamerappartement, maar dat kostte hem 1500 euro huur per maand, terwijl hij hier 750 betaalt. Niet normaal!” De eeuweling bleef dus ook zitten. „Omdat hij slecht ter been is, woont hij beneden. Hij heeft de bovenverdiepingen afgesloten, anders moet hij dat allemaal schoonhouden. Daar zit hij, in zijn ’spookhuis’. Hoe krom is dit allemaal?”

In Grashoek, gemeente Peel en Maas, bemant Jan Waterschoot (70) een gezinswoning met twee grote en een kleine slaapkamer. „Plus een zolderverdieping! Royaal om alleen in te wonen, maar hier in het dorp vind ik niks anders.”

Coen Nijhof en zijn vrouw Marja uit Almere-Buiten zijn allebei net 60 jaar. „We staan voor een andere levensfase, en daarmee zijn wij eigenlijk toe aan een volgende woonstap. Maar weet je wie er veel meer toe zijn aan een volgende stap? Onze twee thuiswonende dochters, Lisa van 26 jaar en Jenny van 24. Twee volwassen vrouwen die geen betaalbaar huis kunnen vinden. Bekend verhaal, salariëring, de woningmarkt die op slot zit en verrot is. Mijn vrouw en ik waren op ons achttiende het ouderlijk huis uit, onze dochters kunnen niet uitvliegen. Natuurlijk is het fijn dát ze bij ons kunnen wonen, maar ze zijn op een leeftijd dat ze behoefte hebben aan privacy met hun vriendje. Schrijnend is het.”

Nijhof maakt zijn vaste grap om wat lucht te brengen in zijn betoog: „Voor later hebben wij de mantelzorgers alvast in huis. Zonder gekheid: kennissen hebben hun 40-jarige zoon nog thuis wonen. Ik kan maar één ding zeggen: regering doe iets!” Hij betwijfelt het of hij zelf de volgende stap wel zal zetten. „Wij wonen nu spotgoedkoop, de hypotheek is bijna afgelost. Verhuizen we naar een appartement dan komen daar gelijk hoge kosten bij kijken. Wat dat betreft zitten we in een spagaat.”

Ineke Padding (64) voelt zich al jaren een beetje de gevangene van haar huis. „Ik woon in een sociale huurwoning in Zoetermeer en wil naar iets kleiners en goedkopers, maar dat lukt niet. Ooit had ik een koophuis, na mijn scheiding belandde ik in een huurhuis, waar ik mijn twee kinderen heb opgevoed. Nu zij het huis uit zijn, is het te groot en te duur. Ik heb carrière gemaakt, en omdat ik meer verdien mag de corporatie de huur met 5 procent verhogen. Reken maar uit, ik betaal nu 805 euro per maand. En dat wordt dus ieder jaar meer.”

„Van vrienden met koophuizen hoor ik dat hun maandlasten dalen, tot nog maar 100 euro per maand. Vraag ik me af hoe het kan dat die corporaties hun hypotheken niet afgelost hebben. Daar zit een kronkel. Nu moet de corporatie wel een verhuurdersheffing afdragen aan de overheid, maar die betaal ik dus eigenlijk.”

Woningruil zit er niet in voor Ineke Padding. „Omdat ik boven de inkomensgrens zit, kom ik niet meer in aanmerking voor sociale huur. Kopen gaat ook niet. Ik heb wel wat spaargeld, – veel hypotheek krijg ik niet op mijn leeftijd – maar daarmee koop ik hooguit een flatje in Den Haag. Drie trappen op, zeulen met de boodschappen, nu kan ik het nog, maar over tien of twintig jaar? Het frustreert me dat ik zo knel zit. En kan ik straks, als mijn inkomen na mijn pensioendatum minder is, die stijgende huur nog betalen? Hoog tijd dat dit breed op de overheidsagenda wordt gezet!”

 

<LC 07.08.21>

Lees verder

Weer uitstel woonwagenkamp

07-09-2021

Liander heeft nog geen tijd om stroom aan te sluiten

Opnieuw loopt de heropening van het woonwagenkamp bij Drachtstercompagnie vertraging op. Liander komt er voorlopig niet aan toe om elektriciteit aan te leggen.

De netwerkbeheerder heeft in het land de handen vol aan het verbeteren van het hoofdnetwerk. Dat zorgt overal voor vertraging bij het aansluiten van woningen op stroom, zegt woordvoerder Peter Hofland. ,,Onze monteurs hebben het heel druk. Er zijn wachttijden van veertig weken.”

Er is jaren gepraat over het opnieuw openen van het oude kamp ten zuiden van het dorp. Smallingerland deed meer dan eens een toezegging, maar het kwam er nooit van. Vorig jaar besloot Smallingerland definitief dat er twaalf woonwagens mogen komen. Na het bouwrijp maken zou het terrein deze zomer beschikbaar zijn.

De drukte bij Liander gooit roet in het eten. Leden van de Drachtster woonwagengemeenschap zijn vorige week tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis bijgepraat. De eerste huurwoonwagens van WoonFriesland worden niet eerder dan in maart 2022 geplaatst. ,,Het was zoals we het al vaker hebben meegemaakt”, zegt een teleurgestelde Bauke Tel, die voor een wagen op de wachtlijst staat. ,,Je kon in de zomer trouwens al zien dat er op het terrein nog niets was gebeurd.”

Volgens Hofland van Liander is er nog een reden dat het bij Drachtercompagnie ,,speciaal wat langer duurt” met de stroomaanleg. ,,De aanvraag is pas deze zomer bij ons ingediend.”

Volgens gemeentewoordvoerder Jennifer Zwierstra was het niet mogelijk om dat heel veel eerder te doen. ,,Eerst moesten er nog zaken goed worden geregeld en afgesproken, bijvoorbeeld met WoonFriesland, voor we een volgende stap konden zetten.” Het heeft de aanvraag bij Liander met maximaal een maand vertraagd.

,,Een bittere pil”, noemde wethouder Bert Westerink de vertraging eerder deze week. Smallingerland betreurt de situatie en heeft Liander gevraagd zoveel mogelijk haast te maken. Die wil dat wel, maar volgens woordvoerder Hofland wordt het lastig. ,,Ook het hoofdnetwerk bij het kamp moet iets worden aangepast.” De woonwagens krijgen een warmtepomp en zonnepanelen, en zullen stroom terugleveren naar het net.

 

<LC 4.09.21> 

 

Lees verder

Huur in Fryslân gemiddeld iets gedaald

07-09-2021

CBS ziet landelijk de kleinste stijging sinds 1960

Een huurder in Fryslân betaalde in juli van dit jaar gemiddeld 0,1 procent minder dan een jaar eerder voor zijn woning. In heel Nederland stegen de woninghuurprijzen nog wel, maar dat gebeurde met niet meer dan gemiddeld 0,8 procent, de kleinste huurstijging sinds 1960. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport dat vandaag verschijnt.

In totaal daalden de Friese huurprijzen zowel in de de sociale als de vrije sector met gemiddeld 0,1 procent. Voor Friezen die niet zijn verhuisd, was er zelfs een gemiddelde daling van 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor mensen die wel zijn verhuisd, stegen de huurprijzen in Fryslân met 0,3 procent.

Landelijk stegen de gemiddelde huurprijzen voor mensen die niet zijn verhuisd met 0,3 procent. Vond er wel een bewonerswisseling plaats, dan steeg de gemiddelde huur met 0,5 procent.

Een bewonerswisseling zorgt voor een grotere huurstijging: verhuurders zijn niet gebonden aan de wettelijk toegestane maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in de woning komt wonen.

Verplichte huurverlaging

De oorzaak van de opmerkelijke cijfers is de eenmalige huurverlaging die dit jaar voor huurders bij woningcorporaties geldt wanneer er sprake is van een hoge huur en een laag inkomen. ,,In Fryslân is het effect van de verplichte huurverlaging sterker dan in de rest van Nederland”, denkt Peter van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

De huren in de sociale sector moeten volgens deze maatregel nog in 2021 worden teruggebracht naar de zogeheten aftoppingsgrens: als de huur te hoog is voor het inkomen van huurders, dan hebben zij recht op een eenmalige huurverlaging.

,,Blijkbaar zijn er in Fryslân veel sociale huurwoningen met mensen boven die aftoppingsgrens. Er zijn dus veel mensen met een laag inkomen en een te hoge huur, of er waren veel huurwoningen die toch al te duur waren”, zegt Van Mulligen. Daarnaast gelden er dit jaar nog andere regelaanpassingen die meespelen. Vanwege de coronacrisis heeft de overheid de regelgeving tijdelijk veranderd. Zo mag een verhuurder van een sociale huurwoning de huur vanaf 1 juli 2021 niet verhogen. Dit geldt tot 30 juni 2022. Ook zit er vanaf 1 mei dit jaar een maximum aan de jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesectorwoning. Die beperking loopt door tot 1 mei 2024. Voor 2021 is die maximale huurverhoging vastgesteld op 2,4 procent.

Regionaal zijn er grote verschillen te zien in de gemiddelde huurprijsstijging. Waar de prijzen in Fryslân als enige daalden, steeg de huur met gemiddeld 1,4 procent het hardst in Overijssel. Van de steden is de grootste huurstijging in Utrecht gemeten, namelijk 1,6 procent.

 

<FD 6.08.21>

Lees verder

LEEUWARDEN | Nieuwe maatregel tegen huisjesmelken

07-09-2021

Gemeenten mogen per 1 januari beleggers op de woningmarkt weren. Maar hoe de nieuwe opkoopbescherming precies in zijn werk moet gaan is nog niet helemaal duidelijk.

Vorig jaar juni gaf minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan te werken aan een maatregel om te voorkomen dat (goedkope) woningen door pandjesbazen zouden worden opgekocht voor de verhuur.

Zij deed dat mede naar aanleiding van vragen van PvdA-kamerlid Henk Nijboer die in actie kwam na een LC-artikel over de noordelijke woningmarkt. Het idee van Ollongren is intussen goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Per 1 januari mogen woningen die onder de opkoopbescherming vallen, door de nieuwe eigenaar de eerste vier jaar niet verhuurd worden. Daardoor worden die woningen minder aantrekkelijk voor pandjesbazen. Gemeenten moeten zelf aangeven in welke wijken de maatregel van kracht wordt.

,,Ik denk aan de Vlietzone, Bilgaard en de Oranjewijk”, reageert wethouder Hein de Haan. ,,Maar misschien moet het wel gelden voor de hele oostelijke kant van de stad.”

Voordat Leeuwarden de maatregel gaat toepassen, moet er nog wel het nodige gebeuren. ,,We zijn het al aan het voorbereiden. Het lijkt erop dat we een nieuwe volkshuisvestingsverordening moeten instellen. Een paar jaar geleden moesten we die verordening juist schrappen omdat er toen geen sprake was van krapte op de woningmarkt”, zegt De Haan. ,,We willen het in ieder geval goed doen. En verder kijken. Naar bijvoorbeeld Grou waar sommige woningen in het dorp gebruikt worden als tweede woning.”

Als het straks moeilijker wordt voor huisjesmelkers om panden te verwerven, is er dan niet het risico dat ze de komende tijd nog meer woningen voor de verhuur opkopen dan nu? De Haan hoopt van niet. ,,Ik geloof ook niet dat ze woningen die interessant zijn om te verhuren nu opkopen.”

De nieuwe regeling kent wel beperkingen. Een huurwoning die al verhuurd wordt, mag nadat er een nieuwe eigenaar is, opnieuw verhuurd worden. Ook is het mogelijk voor ouders om een huis voor hun kinderen te kopen en aan hen te verhuren.

De regeling biedt gemeenten tevens de ruimte om eigen invulling aan de opkoopbescherming te geven.

<lc03.08.21>

Lees verder

Weeskinderen niet meteen huurhuis uit

01-09-2021

Wetswijziging zodat ouderloze kinderen langer in woning kunnen blijven

De branchevereniging van woningcorporaties Aedes en de overheid werken aan een wetswijziging voor schrijnende gevallen onder huurders, waardoor kinderen van wie de ouders overlijden langer in de woning kunnen blijven wonen. Dat zegt Aedes in een reactie op een kwestie in Enschede, waarbij twee dochters van 18 en 19 jaar uit hun woning moeten van de woningcorporatie nadat hun moeder is overleden.

De wetswijziging moet het mogelijk maken om kinderen tijdelijk aan te wijzen als nieuwe huurders van het pand. Want huurcontracten zijn niet overerfbaar, legt een woordvoerder van Aedes uit. Of dat contract vervolgens ook weer permanent kan worden, is nog niet bekend. Door de wetswijziging zou ook de overgangs-termijn van twee maanden worden verlengd naar zes maanden of langer, aldus de zegsman. Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het voorstel zo goed als klaar is.

Het verhaal van de vrouwen werd gepubliceerd in Tubantia . En zondagnacht is het pand van de betreffende woningcorporatie, Ons Huis, beklad met leuzen. Ook werd een auto in brand gestoken en zijn twee auto’s volgens de politie besmeurd. De politie onderzoekt of er een verband is tussen het artikel en de brandstichting.

Jongvolwassenen onder de 23 jaar hebben ook geen recht op huurtoeslag. Aedes heeft voorgesteld om ook deze groep huurtoeslag te geven wanneer zij hun ouders zijn verloren. Het is aan corporaties zelf om te bepalen of tijdelijk ook de huur kan worden verlaagd als onderdeel van dit tijdelijke contract.

 

<FD 31.08.21>

Lees verder

SNEEK | Coach voor buren die bekvechten

01-09-2021

Met buurtbemiddeling wil Súdwest-Fryslân het groeiend aantal burenruzies in de kiem smoren.

Het aantal ruzies tussen buren loopt de laatste jaren zo ver op in Súdwest-Fryslân, dat de gemeente er een actieproject van maakt. Buurtbemiddeling is het offensief tegen conflicten in de straat die vaak als ergernisje beginnen, maar soms uitmonden in een felle strijd. ,,Geluid, stank, roddelen, de kinderen, overhangende takken, een verkeer geparkeerde auto: het kan aardig uit de hand lopen’’, constateert de gemeente.

De politie moet er geregeld aan te pas komen bij meldingen van overlast zoals uitbarstingen van onmin tussen buren. Buurtbemiddeling moet escalatie voorkomen. ,,Het is een middel om in een eerder stadium en op een effectieve en preventieve manier in te grijpen.’’ Er komt een professionele coördinator. Twintig getrainde vrijwilligers treden op als bemiddelaars.

Buurtbemiddeling loopt in eerste instantie van 2022 tot en met 2024. Het kost 70.000 euro per jaar. De woningcorporaties delen mee in de kosten van bemiddelingstrajecten die zij aanmelden. Daartegenover staat dat de gemeentelijke handhaving, de politie en de rechtbank minder werk en kosten voor de kiezen krijgen. ,,Het versterkt ook de mienskip door de inzet van vrijwilligers.’’

 

<LC 31.08.21>

 

Lees verder

SNEEK | WoonFriesland mag verder met It Skûlplak

30-08-2021

Omwonenden van bouwlocatie It Skûlplak in Sneek trekken aan het kortste eind bij de Raad van State. Die geeft de gemeente gelijk in het verlenen van vergunningen aan WoonFriesland.

De Raad van State wees maandag een verzoek tot schorsing van het bestemmingsplan af dat door omwonenden was ingediend. Hierdoor kan de bouw van 64 sociale huurwoningen van start gaan. Het gaat om 19 eengezinshuizen en 45 appartementen.

Omwonenden maken zich vooral druk over het appartementengebouw dat in hun buurt komt te staan. Het gebouw van vijf lagen wordt 16 meter hoog. Volgens de bezwaarmakers kan zo’n hoog gebouw nooit afgeschermd worden met groen waardoor hun privacy blijvend zal worden aangetast. Ze hadden ook meer invloed willen hebben op de keuze van de steensoort, beglazing en zonneschermen.

Bij de Raad van State loopt nog een bodemprocedure. De voorzieningenrechter schrijft in zijn uitspraak dat het bestemmingsplan It Skûlplak de eindstreep wel zal halen. De afstand tussen het appartementengebouw en de hoek Leeuwarderkade/Berkenlaan is 55 meter. Dat is volgens de rechter heel redelijk.

It Skûlplak ligt tussen de Dr. Kuijperlaan, Goeman Borgesiuslaan en de Troelstrakade. Voor de bouw hier gaat WoonFriesland 49 bestaande woningen slopen.

 

<lc 26.08.21>

Lees verder

GROU | Geen uitstel bouw huurhuizen

30-08-2021

Leeuwarder college van B en W legt bezwaren naast zich neer

De sloop van 122 sociale huurwoningen en de bouw van 75 nieuwe huizen en 40 appartementen gaat gewoon verder, stelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden.

Woningcorporatie Elkien werkt in het gebied rond het Wilhelminapark in Grou al aan het project. Als het aan het college ligt, kan het nieuwe bijbehorende bestemmingsplan daar nu voor worden vastgesteld. Ook de provincie is akkoord. Belangengroepen vroegen om uitstel, maar daar gaat het gemeentebestuur niet in mee. Volgens het college zijn er al in de tijd van de gemeente Boarnsterhim afspraken gemaakt met Elkien over deze plannen.

Vertegenwoordigers van Pleatslik Belang Grou, Business Club Grou en Grou Breed zouden toen ook akkoord zijn gegaan. Verder uitstel van het nieuwe bestemmingsplan zou Elkiens planning in gevaar brengen en negatieve gevolgen voor de bewoners hebben. Daarom wil het college niet wachten op de dorpsvisie.

De belangengroepen Kernteam Ontwikkelingen voormalig Groene Kruis Locatie Grou, Pleatslik Belang Grou en Business Club Grou hadden daar wel om gevraagd. In hun zienswijze schrijven zij dat er sprake is van voortschrijdend inzicht en dat het vaststellen van het bestemmingsplan op pauze moet worden gezet. Ze zijn bang dat een te snelle goedkeuring leidt tot onomkeerbare gevolgen.

Naast de woningbouw is er ook ruimte gemaakt voor maximaal tachtig parkeerplaatsen. Hiervoor wacht het college wel op de dorpsvisie.

 

<FD 28.08.21>

Lees verder

Acties tegen de wooncrisis

30-08-2021

Op 12 september in Amsterdam en op 23 oktober in Rotterdam vinden twee grote landelijke demonstraties plaats voor het recht op betaalbaar wonen. 

12 september in Amsterdam

Het Amsterdamse woonprotest start om 14 uur op de Dam. De locatie kan nog wijzigen op last van de gemeente of door de corona-omstandigheden. De organisatie zal het protest zo organiseren dat er rekening wordt gehouden met 1,5 meter afstand tussen de deelnemers. Over de demonstratie in Amsterdam leest u meer op woonprotest.nl

23 oktober in Rotterdam

Op zaterdag 23 oktober is het opnieuw tijd voor actie, dit keer in Rotterdam. Ook deze demonstratie start om 14 uur. De exacte locatie wordt nog bekend gemaakt. Over de demonstratie in Rotterdam lees je meer op woonopstand.nl

 

Lees verder

LEEUWARDEN | Geef bewoners veel invloed bij maken wijkplannen

30-08-2021

Hoe voorkom je dat wijken afglijden door werkloosheid, armoede of verloedering? Ondersteun de wijkorganisaties, vinden actieve bewoners uit de Leeuwarder wijken Bilgaard, Heechterp-Schieringen en de Vlietzone.

De wijken aan de oostkant van Leeuwarden (inclusief Bilgaard) hopen op miljoenen van het rijk om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Met het manifest ‘Dicht de Kloof!’ vroegen burgemeester Sybrand Buma en veertien collega’s van andere gemeenten het rijk om jaarlijks 400 miljoen euro voor zestien wijken in vijftien steden, waaronder dus het oostelijk deel van Leeuwarden. In die wijken wonen zo’n 36.000 mensen.

,,Het mooie van Heechterp-Schieringen is het vele groen, de talrijke sportfaciliteiten. Het grote probleem is dat de woningvoorraad voor 90 procent uit sociale huur bestaat. Mensen blijven maar even in de wijk. Na vijf jaar zijn ze weer weg”, zegt Vincent Childs, voorzitter van het wijkpanel in Heechterp-Schieringen. ,,Er is te weinig sociale cohesie.”

,,Bij ons in de Vlietzone is het verloop nog groter. Meer dan 50 procent van de bewoners verandert jaarlijks’’, schetst Sebas Veenstra van Vlietvaardig een van de problemen in zijn wijk. ,,Het gaat dan met name om kamerbewoners en zorgcliënten die in de wijk wonen.’’

Dat is anders in Bilgaard, stelt Arthur Huang van de wijkvereniging daar. ,,Het mooiste van deze wijk is dat veel mensen elkaar willen helpen. Het grootste probleem is dat 19 procent van de bewoners afhankelijk is van een bijstands- of werkloosheidsuitkering. En dat uit zich in zorgen en gezondheidsproblemen.”

In het wijkcentrum van Bilgaard bespreken de drie de problemen en kansen voor de wijken. Ook Dick Bootsma schuift spontaan aan. Hij is zakelijk leider bij wijkvereniging Bilgaard. Het wijkbedrijf speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen wijkorganisaties, bewoners, gemeente en zorgpartners.

,,Wij hebben geleerd dat we heel veel zelf kunnen. In 2012 zijn we hier begonnen met het wijkbedrijf. We hebben de pilot Lab Noord gekregen, waarin wordt gekeken hoe zorg anders georganiseerd kan worden. Zo werken we al met heel veel partners samen om sociale problemen aan te pakken”, schetst Bootsma de praktijk in Bilgaard. ,,Wekelijks komen er zo’n 800 tot 1000 mensen naar het wijkcentrum, en we hebben zo’n 150 vrijwilligers, onder wie kinderen van het Zakgeldproject.”

Veenstra en Childs luisteren met enige afgunst naar het verhaal van Bootsma. ,,Bij ons komt het neer op een te klein groepje mensen’’, zegt Childs. ,,En de samenwerking tussen de verschillende organisaties zou beter kunnen. Ik zou graag zien dat de gemeente ook bij ons geld in een type als Bootsma zou stoppen in plaats van in dure professionals. En dat, als er straks geld van het rijk komt, we iemand voor een lange periode kunnen aanstellen.”

,,Met Dick hebben we iemand die echt voor de wijk werkt. Hij is in dienst bij de wijkvereniging”, legt Huang uit. ,,Daarmee is hij onafhankelijk. Hij werkt niet voor een welzijnsorganisatie.”

,,Geld wordt gewoon niet altijd goed ingezet”, gaat Childs verder. ,,Wij hebben nu een wijkrestaurant, dat loopt goed. Maar als je er echt een succes van wilt maken, zul je er een professional op moeten zetten. Alleen investeert de gemeente liever in een opbouwwerker. Daarom blijft er te veel druk op vrijwilligers liggen.”

Onafhankelijkheid, samenwerking tussen wijkpanels, wijkverenigingen en andere bewonersorganisaties, actieve vrijwilligers en een professional die als een spin in het web werkt: het zijn voorwaarden om de leefbaarheid in een wijk te verbeteren. Daarover zijn de vier het eens. ,,Betrokkenheid is heel belangrijk. En aanpakken. En elkaar aanspreken”, voegt Bootsma toe.

In de zomerperiode zijn de wijken bezig met het maken van plannen voor als het rijksgeld straks daadwerkelijk richting Leeuwarden komt. Want ondanks het breed gedragen manifest ‘Dicht de Kloof!’ is het aan een nieuw kabinet om het geld ook daadwerkelijk vrij te maken.

In Bilgaard zijn de wensen van de bewoners verzameld. Huang toont een aantal borden met daarop vragen als: ‘wat mis je in de wijk?’ en ‘wat vind je belangrijk in je eigen leven over 20 jaar?’.

Vlietvaardig heeft een manifest opgesteld. ,,Wij willen net als in Bilgaard een eigen werkbedrijf. Inclusief een corporatie die woningen opknapt, opkoopt en dan verhuurt of verkoopt onder voorwaarden’’, schetst Veenstra de ambities van de Vlietzone. ,,En we willen een leerbedrijf oprichten. Er zijn genoeg jongeren in de wijk die nu zorg ontvangen en daarnaast prima aan de slag kunnen onder begeleiding. Je slaat zo meerdere vliegen in één klap. Het opknappen van huizen en ervoor zorgen dat mensen langer in de wijk wonen zijn echt voorwaarden om de Vlietzone erbovenop te krijgen.”

De woningvoorraad in Heechterp-Schieringen is ook een probleem, stelt Childs. ,,Zolang 90 procent van de woningen sociale huurwoningen zijn, blijft het een soort opvang voor mensen die tijdelijk in de wijk verblijven. Problemen met huisjesmelkers zoals in de Vlietzone hebben wij minder.’’

,,Er is nu al geld beschikbaar gesteld door Den Haag voor verduurzaming van huizen in het oosten van de stad”, haakt Huang aan. ,,Wij pleiten ervoor dat dit ook financieel voordeel oplevert voor de huurders. Nu is het vaak zo dat als een woning verduurzaamd wordt, de energielasten omlaaggaan maar de huur wordt verhoogd. Doe dat niet, en laat de huurders ook financieel profiteren.”

Huisjesmelkers rukken ook in Bilgaard op: woningen worden opgekocht en in plaats van gezinnen trekken er bijvoorbeeld studenten in. Huang: ,,We hebben er bij de corporaties en de gemeente op aangedrongen om voorwaarden op te nemen bij verkoop. Ook bij nieuwbouw zou er een clausule moeten komen dat mensen er minimaal vijf jaar blijven wonen. Daar is nu nog geen wettelijke basis voor. Wat we zouden willen is dat er doorstroming binnen de wijk ontstaat, dat mensen die het beter krijgen ook in de eigen wijk een betere woning kunnen krijgen.”

En tot slot – daarover zijn ze het allemaal eens – : geef de bewonersorganisaties een grote stem in de verdeling van het geld en de projecten waarin het gestoken wordt. ,,Zodat het niet zo gaat als met de periode dat we ‘Vogelaarwijk’ waren. Toen is er wel geld in de wijk gepompt, maar je kunt je afvragen of dat allemaal goed besteed is”, besluit Childs.

 

<LC 28.08.21> 

Lees verder

HEERENVEEN | Vier huurhuizen erbij in Heerenveen

30-08-2021

Op de plek van de voetbalkooi aan de Van Cuyckstraat in de wijk Heerenveen-Midden komen vier nieuwbouwwoningen voor de sociale huursector. Woningcorporatie Accolade is opdrachtgever. In het verleden waren al plannen voor sociale huurwoningen op die locatie (het plan Zonnehoek), maar die zijn nooit uitgevoerd.

 

<FD28.08.21>

Lees verder

28-08-2021

De woningmarkt zit op slot en dat geldt ook voor de sociale huursector. Mensen blijven noodgedwongen langer wonen in huizen die niet bij ze passen en het aantal mensen dat een sociale huurwoning zoekt, groeit. De oplossing, volgens betrokkenen? Bouwen.

Lees verder

BURGUM | Oude bouwfout plaagt huizen Tuorrebout

25-08-2021

Een bouwfout van zestien jaar geleden zorgt voor lekkage en tweespalt aan de Tuorrebout in Burgum.

De een heeft een dochter die vervroegd uit huis ging omdat ze natte voeten kreeg in haar eigen bed, de ander heeft een donkere bovenverdieping omdat ze het lekkende dakraam maar helemaal heeft verwijderd na jarenlange ergernis.

Oorzaak is een constructiefout van bouwbedrijf Bokma, dat de vrijstaande woningen in 2005 en 2006 neerzette. Door een samenspel van een te flauwe dakhelling en te vlakke dakpannen klotste de regen al snel naar binnen.

In de jaren die volgden, was het de ene ingreep na de andere. Niets hielp definitief. Wat was hier aan de hand? Bouwbedrijf Bokma kon het niet meer zeggen, want dat ging in 2013 failliet. Daarom stelde woningcorporatie WoonFriesland aannemingsbedrijf Rottinghuis aan om de oorzaak te onderzoeken.

Even kwam het tot een doorbraak. Begin 2020 kreeg een willekeurige woning, toevallig die van PvdA-raadslid Menno Steenland, een nieuw dak. Kosten voor rekening van Rottinghuis: tussen de 30 en 45.000 euro. Toen het daarna stil bleef bij het aannemingsbedrijf, bundelden twaalf huishoudens met meer of minder lekkage hun krachten in een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Gezamenlijk spanden ze een rechtszaak aan tegen zowel Rottinghuis uit Groningen als WoonFriesland uit Grou. Ze wilden allemaal wel zo’n nieuw dak. De zaak werd begin 2021 alleen kansloos verloren.

<LC24.08.21>

Lees verder

HEERENVEEN | Hoe willen mensen wonen

23-08-2021

Enquête – hoe willen mensen wonen

Heerenveen wil van haar inwoners weten hoe zij het liefst willen wonen en of dit nog wel aansluit bij het woningaanbod in de gemeente. Tienduizend inwoners wordt om hun mening gevraagd. Willekeurig gekozen inwoners ontvangen een brief. Voor starters is een aparte vragenlijst opgesteld. De uitkomsten worden meegenomen in de woonvisie van volgend jaar.

 

<LC 19.08.21> 

Lees verder

Persbericht Samenwerking huurdersverenigingen De Brandaris en De Bewonersraad

17-08-2021

Huurdersverenigingen De Brandaris op Terschelling en De Bewonersraad gaan een intensieve samenwerking aan. De samenwerking houdt in dat De Brandaris diensten afneemt van De Bewonersraad, om de continuïteit van de vereniging te waarborgen. De Brandaris behoudt daarmee de zelfstandigheid op het eiland en blijft zich inzetten voor de eilandhuurders.

Voor De Brandaris is het een hele klus om te kunnen voldoen aan alle wet- en regelgeving als uitvloeisel van de Woningwet. Er komt nogal wat op de vereniging af en met name op het vrijwillige bestuur. Aangezien het Volkshuisvestelijk domein steeds complexer wordt, is door De Brandaris nu ook de stap gezet om zich daarbij te laten ondersteunen. In de praktijk gaat het om het samen voorbereiden en schrijven van adviezen, het voorbereiden van prestatieafspraken en de bestuurlijk overleggen. Ook kan het bestuur van De Brandaris gebruik maken van de Hulpdienst van De Bewonersraad, over allerlei onderwerpen waar vragen over zijn.

“Wonen op Terschelling is prachtig. Wij als huurdersvereniging weten als geen ander dat het wonen anders is als aan de wal. De samenwerking/ondersteuning heeft daarom als basis de eigenheid en de onafhankelijkheid van het wonen/huren op Terschelling te waarborgen”, vult voorzitter Astrid van Belzen aan.

De Bewonersraad is blij met deze samenwerking. Een vergelijkbare samenwerkingsconstructie is er met huurdersvereniging Franeker. “Het is heel fijn dat we de kennis en expertise van De Bewonersraad kunnen benutten voor andere huurdersverenigingen, zodat zij zelfstandig kunnen blijven functioneren”, zegt Gert Brouwer, algemeen directeur van De Bewonersraad.

De samenwerking gaat in met ingang van 1 augustus.
 

De Bewonersraad vertegenwoordigt ruim 30.000 leden in de sociale volkshuisvesting in vrijwel heel Friesland. De Bewonersraad is daarmee de grootste huurdersvereniging van de noordelijke provincies.
Huurdersvereniging De Brandaris vertegenwoordigt 203 leden op Terschelling. De bewoners huren van WoonFriesland.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Meer informatie:

Huurdersvereniging De Brandaris                             De Bewonersraad
Astrid van Belzen, voorzitter                                     Gert Brouwer, algemeen directeur
tel. 06 - 15333679                                                     Tel. 058 – 216 5457; 06 - 41623530

 

Lees verder

Landelijk protest tegen misstanden op de woningmarkt

16-08-2021

'Huurders houden zich vaak stil, die zijn al lang blij dat ze wat hebben'

,,Blijkbaar heeft de Woonbond ons vergeten te vragen”, zegt directeur Gert Brouwer van de Bewonersraad, de belangenorganisatie waarvan 30.000 Friese huurders lid zijn. ,,Want er is voor Friezen ook alle reden om hun stem te laten horen!”

Stop de stijgende huurprijzen, garandeer voldoende betaalbare huisvesting, maak een einde aan sloopbeleid en pak malafide huisjesmelkers aan. Dat zijn de vier voornaamste eisen van de organisaties en politieke partijen achter de manifestaties in september en oktober. Onder hen de Woonbond, de Goede Zaak, huurdersverenigingen en partijen als de PvdA, SP, Bij1 en GroenLinks.

Brouwer: ,,Zo erg als in bijvoorbeeld Amsterdam is het niet. Maar ook hier moet je drie, vier jaar ingeschreven staan voor een huurwoning. [Opmerking: voor Leeuwarden is dit nog nooit "normaal" geweest.] En ook hier is de voorraad sociale huurwoningen te klein en neemt het aantal particuliere verhuurders dat alleen op winst uit is, toe.”

Voorbeelden van de toename van particuliere verhuurders zijn overal in Leeuwarden te vinden. In bijvoorbeeld de Oranjewijk, Bilgaard en de Vlietzone. ,,Er zijn keurige verhuurders bij maar er is ook een grote groep die enkel uit is op zoveel mogelijk opbrengst. Die niet investeert in onderhoud en hoge huren vragen. Huurders houden zich vaak stil, want die zijn al lang blij dat ze iets hebben.”

Gestegen aantal daklozen

Brouwer noemt een aantal voorbeelden, die net als in de Randstad ook hier spelen. ,,Kijk naar het gestegen aantal daklozen. 40.000 mensen hebben geen plek. In Nederland wonen nu naar schatting zo’n 900.000 mensen tussen de 20 en de 30 jaar nog bij hun ouders thuis omdat ze geen woning kunnen vinden. Dat zijn er 200.000 meer dan in 2010. Simpelweg omdat er te weinig woningen zijn.”

Behalve woningbouwcorporaties bieden ook makelaars en verhuurbedrijven woonruimte aan. In Leeuwarden zijn op de sites van bijvoorbeeld RotsVast en Makelaardij Hoekstra appartementen en woningen te vinden. Nou ja, te vinden. De zoekfunctie van Rotsvast biedt weliswaar 170 resultaten voor Leeuwarden maar op een na zijn alle woningen al verhuurd. Die ene? Die kost 4995,00 euro exclusief gas, licht en water. Maar dan heb je wel 330 vierkante meter woonoppervlakte en zes slaapkamers in het centrum.

Bij Makelaardij Hoekstra is het aanbod wat groter: daar zijn appartementen te vinden vanaf een euro of 500 voor 50 vierkante meter. Woonhuizen doen gauw 900 euro per maand.

[Als de huur van de aangeboden woning formeel nog een "sociale huurwoning" is zou je formeel als het inkomen er ook aan voldoet, huurtoeslag kunnen krijgen. Hoekstra stelt daarnaast minimum inkomenseisen. Als je dan even voor een paar mensen die dringend een woning nodig hebben uitrekent op hoeveel huurtoeslag men recht heeft bij die woning en als men samen met de huurtoeslag voldoet aan het gevraagde minimale inkomen voor die bepaalde woning, dan lukt het die woning te krijgen? Mooi niet, want de huurtoeslag telt volgens Hoekstra niet mee als inkomen... M.a.w.: als je recht hebt op huurtoeslag voor een bepaalde aangeboden woning, dan word je bij Hoekstra geweerd. Want wie huurtoeslag nodig heeft behoort tot het mindere volk nietwaar en die moeten we weren nietwaar? Hoekstra gebeld: die verschuilt zich vervolgens achter de opdrachtgever.  Opmerking secr. PEL]

 

Koopwoningen? Op funda.nl levert ‘Leeuwarden’ meer dan tweehonderd woningen op . Maar slechts 61 zijn ‘vrij’, de rest is ‘verkocht onder voorbehoud’.

‘Er moet iets gebeuren’

,,Er moet iets gebeuren, we moeten af van de gebaande paden”, meent Brouwer. ,,Het is tijd om toch ook naar tijdelijke huisvesting te kijken. De gemeente Waadhoeke heeft goede oplossingen gevonden voor arbeidsmigranten en kwalitatief hoogwaardige huisvesting is mogelijk. Alleen, dat kost geld en wie gaat dat betalen?”

Het Woonprotest – zoals de manifestatie genoemd wordt – was op zaterdag 12 september op de Dam in Amsterdam. In oktober volgt een demonstratie in Den Haag. [Aanvang: 14.00 uur.]

 

<LC14.08.21>

Lees verder

Heeg smacht naar huizen: hetzij op land, hetzij op water

16-08-2021

Ook in Heeg is woningproblematiek. Starters en senioren zitten er klem door een gebrek aan geschikte en betaalbare huizen. Het is tijd voor een masterplan van de gemeente Súdwest-Fryslân, vinden ze in het watersportdorp.

Al hun vrienden wonen in Heeg. Hun sociale leven speelt zich er af. Nooit, maar dan ook echt nooit willen Erica Busscher (33) en haar vriend weg. ,,It doarp ferlitte is gjin opsje.” Ze willen met hun dochter van vijf maanden in Heeg blijven, maar al tijden vragen ze zich af: wanneer komt er voor ons een goed en te betalen huis beschikbaar?

Nu zitten ze met z’n drieën in een sociale huurwoning. Liefst zouden ze iets kopen. Dat zou qua budget ook best moeten kunnen, zegt Busscher. Zij en haar vriend hebben beiden een goede baan en dus echt wel wat te besteden. Maar er zijn grenzen. Bovendien: ze hebben geen overwaarde die ze kunnen meenemen naar een volgende woning. Busscher wijst op de huizen-in-aanbouw op It Eilân. Die zijn hartstikke mooi, vindt ze. ,,Mar foar ús fierstente djoer.”

Als er al eens een woning te koop komt te staan, wordt vaak ruimschoots overboden. ,,Faak troch minsken út de Rânestêd. Want hoe leuk is it om én yn Amsterdam én hjir in hûs te hawwen? De koronatiid bewiist datst mei tank oan Teams en Zoom prima thúswurkje kinst en dus hoechst net mear yn de buert fan dyn wurk te wenjen. Foar ús en in protte oare Hegemers is it allinnich ellindich.”

En dus zit er niks anders op dan wachten, zegt Busscher. ,,Wy bliuwe krekt sa lang yn ús hûs oant de merk wer wat bekomt en der mear hûzen beskikber binne. As dat teminsten oait gebeurt. Wy moatte geduld ha.” Het betekent wel dat ook mensen die juist op zoek zijn naar een huurwoning, moeten wachten. Van doorstroom is amper sprake.

Het is echt geen particulier probleem, zegt Busscher. Heeg telt heel veel starters die op zoek zijn naar een huis. Sommige van Busschers vrienden wonen zelfs nog bij hun ouders thuis. Hoe anders is het bijvoorbeeld in Sneek, voegt ze er aan toe. ,,Dêr kin alles.”

Een vriendin van haar, Pommeline Preij, begon laatst een actie op Facebook onder de naam Startersbelangen SWF. Preij, als secretaris betrokken bij de politieke partij Gemeentebelangen-Totaal Lokaal, verzamelde gegevens van mensen die in hun eigen dorp in Súdwest-Fryslân graag een huis zouden willen kopen. Er werd massaal gereageerd. Startersbelangen telt nu 281 leden, van wie velen afkomstig uit Heeg. ,,Mar yn oare doarpen yn Súdwest hearst deselde lûden”, zegt Busscher. ,,Pommeline is no ús stim nei de polityk ta.”

Op 22 juni ging er namens Startersbelangen een brief richting wethouder Mark de Man. Samenvatting van de inhoud: de problemen voor woningzoekenden worden volgens de ondertekenaars van de brief niet onderkend, terwijl die zeker sinds een Woononderzoek in 2018 al bekend zijn. Een reactie van het college is er nog niet.

Ook senioren in Heeg zitten vast, vertelt Mariet Swart (75). Ze zou haar huis met behoorlijk grote tuin aan de Spinnekop graag willen inruilen voor een appartement met balkon. Dan zou ze voortaan, als ze op reis gaat (en dat doet ze graag), zorgeloos de deur achter zich kunnen dichttrekken. Nu is er altijd het onderhoud van de tuin. Bovendien: de ruimte die haar huis biedt, heeft ze helemaal niet nodig. Maar ja, zo’n redelijk ruim appartement dat Swart en veel van haar generatiegenoten wensen is niet beschikbaar. ,,En dus moat de âlderein hjir aanst massaal trepliften oanskaffe omdat se yn harren hjoeddeistige hûs sitten bliuwe moatte. Sa’n saakje is ’t.”

Ze sloot zich een paar jaar geleden aan bij actiegroep Grien en Griis. Die groep schreef eind maart een stevige brief richting het college. Waar het op neerkwam: de gemeente luistert niet naar de wensen van de Hegemers. Met de ‘input’ van de inwoners van Heeg en kleinere dorpen in de omgeving tijdens een informatieavond in december 2018 is nooit iets gedaan.

Woedend waren ze bij Grien en Griis over het feit dat de komst van twee appartementenblokken naast woonzorgcentrum Talma State aan de Tollewei werd geschrapt, terwijl de beschikbare grond lange tijd tocht echt een woonbestemming had. De locatie was perfect, gezien de faciliteiten van Talma State en de nabijheid van het gezondheidscentrum. In plaats van ouderenwoningen wordt hier nu de nieuwe supermarkt van Coop gebouwd. ,,Dat is op slinkse wize gien, it hat in fiis spultsje west”, zegt Swart. Ze had op meer protest van Plaatselijk Belang Heeg (PBH) gerekend.

Over PBH gesproken: die kwam in december samen met de architecten van Nieuw Wonen op Water uit Sneek met plannen voor een revolutionair drijvende woonwijk langs de Djippe Sleat, met betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en ouderen. Veengrond zou moeten worden uitgegraven. ,,Dy plannen binne noch net hielendal ôfblaasd, mar op it stuit docht de gemeente der neat mei”, zegt Helga Kooijstra (51), oud-voorzitter en -penningmeester van PBH.

Best vreemd, vindt Kooijstra dat. Het plan paste immers binnen de kaders van de gemeente. ,,Wy krigen te hearren dat wenningen ferpleatsber, unyk en ôfbrekber wêze moatte. No, oan dat raamwurk ha wy ús holden. De jonges fan Nieuw Wonen op Water sjogge dat it sosjale segmint ûndersnijd rekket. Dat der foaral hûzen boud wurde foar minsken dy’t it goed betelje kinne. Sy wolle dat it oars wurdt. En wy ek.”

Het idee van de drijvende woningen maakte veel los. Nieuw Wonen op Water registreerde hoe groot de belangstelling was. Er kwamen meer dan 400 aanmeldingen binnen van geïnteresseerden. Van jonge mensen, maar ook wel van ouderen. ,,It wie oerweldigjend.” Ook in andere dorpen wilden ze er meer van weten.

PBH heeft de hoop op de waterhuizen niet opgegeven. ,,Wy wolle it plan absolút ûnder de oandacht hâlde”, vertelt secretaresse Tineke Zuurveen (71). ,,Der siet op de lokaasje ek in wenbestimming. Wy bliuwe hjir ús bêst foar dwaan. Komme de wenningen der, dan betsjut dat gewoan in hiel soad foar de leefberens yn it doarp. It is de iennige manier om betelbere hûzen te krijen.”

De balans dreigt totaal verstoord te raken in Heeg, stelt Helga Kooijstra. Want er worden wél nog steeds recreatiewoningen gebouwd. Ze wijst op het project Wetterhaghe: achttien rietgedekte recreatievilla’s vlak bij de Watersportcamping, aan open vaarwater en nabij de Idzegaaster Poel. Koopsom: vanaf 589.000 euro. Erica Busscher schudt haar hoofd: ,,Wêrom kin dat dan wol? We ha hjir genôch rekreaasjehûzen. As wy der net om tinke, wurdt Heech ien grut fakânsjepark.”

Sommige ‘frjemden’, mensen van buiten dus, willen volgens de vier Hegemer vrouwen echt wel bij de gemeenschap horen. Ze sluiten zich aan bij een van de dorpsverenigingen, ze dragen een steentje bij aan de organisatie van evenementen en kopen hun spullen bij de lokale ondernemers.

,,As minsken hjir echt libje en ûnderdiel binne fan de mienskip, dogge se dat”, aldus Busscher. ,,Mar alle minsken dy’t in rekreaasjewenning ha, binne yn de wintermoannen thús. Dy dogge de boadskippen thús en komme yn de simmer dizze kant wer ris op. Yn de winter is it rêstich by de Coop, yn de simmer moatte jo yn de rige stean.”

Het is tijd voor een masterplan, stelt Helga Kooijstra. ,,Rekreaasje leveret sinten op, dat snap ik ek wol”, zegt ze. ,,Mar wy moatte net langer stjoere op allinnich ekonomy.” Dat is niet langer verantwoord, vindt ze. ,,Omdat de boel yn Heech dus út balâns rekket. En boppedat moatte wy stean foar ús kearnwearden: natuer, wetter én mienskip. Dat betsjut dat wy hiel tûk omgean moatte mei de beperkte romte dy’t der is.”

Juist, zegt Busscher. Wat haar betreft betekent het dat Hegemers voortaan voorrang krijgen als er in eigen dorp een huis te koop komt te staan. Hoe dat wettelijk zou moeten, weet ze niet. Kijk als gemeente in elk geval in de eerste plaats naar de behoeften van de mensen in de dorpen, zegt ze. Kijk ook naar de inkomens en bouw vooral ook voor mensen met een smalle beurs.

,,De gemeente is lang útgien fan krimp yn de doarpen. Ik begryp net wêr’t dat idee weikomt. Want de jongerein wol foar it grutste part hielendal net fuort.”

Ook volgens Kooijstra heeft de gemeente te veel gestuurd op krimp. ,,Ast net boust, is krimp in gefolch. Wylst minsken graach bliuwe wolle, mar nergens hinne kinne.”

 

Hoe Heeg er over pak ’m beet tien jaar bij ligt? ,,Ik hoopje dat de driuwende wenningen der dan binne”, zegt Tineke Zuurveen. ,,En ik hoopje op romte foar de senioaren. It sil tiid kostje, mar it moat. Gelokkich komt der yn de âlde Coop in tal apparteminten. En de Ichthustsjerke is ferkocht. Dêr wol de eigener ek apparteminten yn ha.”

Voor jonge gezinnen zal dit geen uitkomst bieden, verwacht Erica Busscher. ,,Ik soe hiel graach wolle dat der folle mear gebeurt, ek mear as de komst fan dy wenningen op it wetter. Der moat mear boud wurde foar eigen minsken. We ha echt in probleem.”

Kooijstra vindt de woonvisie van de gemeente, die sinds begin dit jaar van de provincie meer ruimte heeft gekregen voor nieuwbouwplannen, niet goed genoeg. Zij, Zuurveen, Swart en Busscher hopen op verandering.

 

<LC14.08.21>

 

Lees verder

Zorgbelang Fryslan doet onderzoek

16-08-2021

Ouderen en mensen met een chronische aandoening kunnen hun ervaringsverhalen over corona kwijt bij Zorgbelang Fryslan. Onder de vlag ‘Patiënten spreken zich uit’ is Zorgbelang Fryslan een onderzoek gestart naar de ervaringen van kwetsbare mensen tijdens de corona-periode. Met de resultaten worden concrete voorstellen voor zorgbeleid en aanpak geformuleerd voor tijdens een pandemie. Zorgbelang trekt hierin samen op met beleidsmakers, bestuurders van zorginstellingen, cliëntenraden en patiëntenverenigingen.

Lees verder

Dantumadiel: In fúzje? Ik bin der yntusken net mear op tsjin

09-08-2021

Een kleine gemeente die het eigenlijk niet meer kan rooien. In Dantumadiel zijn de gevolgen van alle financiële tekorten al jaren merkbaar. Hoe moet het verder?

Het moet geen negatief verhaal worden, benadrukken ze deze ochtend in het Grienpaviljoen bij de Koemarkt in Feanwâlden. Want ondanks al hun kritiek blijft het toch prachtig wonen in Dantumadiel, zeggen Bert Kooistra uit Broeksterwâld en Douwe Kootstra en Oege Hiddema uit Feanwâlden. En ze zien zoveel kansen.

 

Maar toch: ze zeggen momenteel weinig positieve punten te kunnen noemen als het over de gemeente gaat. Te veel met zichzelf bezig, ambtenaren die geen binding hebben met de gemeente, slechte communicatie. En zo kunnen ze nog wel even doorgaan.

 

Nu begrijpen ze wel dat het geld zo goed als op is. Mede door tekorten op het sociaal domein is de bodem van de gemeentelijke schatkist in zicht. Het leidde al tot drastische besluiten als het schrappen van de herinrichting van Broeksterwâld, een rij bezuinigingen en belastingverhogingen en natuurlijk het terugdraaien van de eerder toegezegde subsidie voor een nieuw dorpshuis in Feanwâlden.

 

Toch vinden ze het tekenend hoe dat laatste ging. Het zette al kwaad bloed dat de gemeente zich terugtrok, en onlangs kwam daar weer een nieuwe stap bij. De gemeente besloot in hoger beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak waarin de dorpshuisstichting gelijk kreeg.

 

,,It is in tryste klimaks, dat de oerheid tsjin de boargers prosedearret”, zegt Kootstra. Hiddema vult aan: ,,En de boarger krijt ek noch de skuld.”

 

Het is exemplarisch voor de gemeente op dit moment, zeggen ze gedrieën: die is volgens hen ver afgedreven van de inwoners. Kooistra (een Broeksterwâldster, al is hij net verhuisd naar Damwâld) zegt vooral de betrokkenheid te missen.

 

Als voorbeeld noemt hij de discussie over stankoverlast bij Mestverwerking Friesland in Wâlterswâld, dat trouwens net deze week failliet ging. Het bedrijf voldeed volgens de gemeente aan de normen. Dat kan zo zijn, zegt Kooistra, maar het ontslaat de gemeente niet van de plicht de zorgen van inwoners serieus te nemen. ,,Se fiele net as partner oan. At álle doarpen sizze dat it stjonkt, dan is der wol wat loas. Mar de gemeente stipe ús der net yn.”

 

Kootstra: ,,It seit genôch dat Doarpsbelang Feanwâlden gjin bestjoersleden fine kin. Potinsjele bestjoersleden krije te meitsjen mei de gemeente. Dêr hawwe se gjin betrouwen yn.”

 

Hij noemt het project Bine & Bouwe, dat – zo zegt hij – veel Feanwâldsters nog altijd hoog zit. Inwoners werden vanaf 2013 aan tafel gezet om zelf met ideeën te komen voor verbetering van hun wijk. ,,Der wie in grut entûsjasme. Mar doe’t it oan de ein ta wie, liet de gemeente ús yn de steek. Ynienen wie it te djoer.”

 

Dat voorbeeld komt uit de tijd dat er nog wel wat geld was. Inmiddels is dat natuurlijk anders.

 

,,En dat is fansels net de skuld fan de gemeente”, zegt Kootstra. ,,Dat de biblioteek ticht moast, dat komt dúdlik troch De Haach.”

 

Kooistra is ervan overtuigd dat de nieuwe landelijke coalitie wel extra geld vrij zal maken voor gemeenten. Maar als dat niet gebeurt? Hij weet het ook niet. ,,De gatten stopje mei de ferkeap fan ûnreplik guod, sa’t se hjir dienen, dat kin ek net lang mear duorje. De oplossing sil gewoan út De Haach komme moatte.”

 

Hiddema ziet nog wel een kans: de gemeente heeft nog altijd een grote hoeveelheid aandelen in Kabelnoord. ,,Der is altyd sein dat we dy bewarje foar letter. We meie de diskusje wolris oangean wat we dermei wolle. Ast se no ferkeapest, kinst allegear útstelde projekten dochs noch regelje.” Eenmalig geld zou er dan ineens genoeg zijn, zegt hij. ,,Dan moatst allinnich de strukturele ynkomsten en útjeften noch op oarder krije. Mar dat kinst mei de minsken wol regelje.”

 

Ondanks dat het financiële probleem landelijk is ontstaan, valt de lokale politiek volgens Hiddema – die betrokken is bij de dorpshuisstichting – ook wel verwijten te maken. Hij wijst naar de overkant van de weg, waar dat dorpshuis had moeten komen. Toen de subsidie werd ingetrokken, besloot de gemeenteraad wel een nieuw gezamenlijk gebouw te onderzoeken met sporthal, scholen én dorpshuis. ,,In ûndersyk dus nei in nóch djoerdere konstruksje. Dat begrypt dan dochs gjin boarger mear?”

 

Zo kunnen ze ook nog genoeg voorbeelden noemen van onprofessionaliteit die ze ervaren van de gemeenteraad. Onderling geruzie, discussies over details als logo’s op de vuilniswagens: veel vertrouwen hebben ze er niet meer in. ,,Ik soe net wite op wa’t ik aanst stimme moat”, zegt Kooistra. Kootstra knikt instemmend.

 

Hoe vinden jullie dat het verder moet? Kan de gemeente nog zelfstandig blijven?

 

,,Ik wie earst swier tsjin in fúzje”, zegt Kooistra. ,,Mar ik bin dêr yntusken wol fan ôf.”

 

Hij wijst erop dat de gemeente nog nauwelijks eigen ambtenaren heeft: het meeste werk gebeurt door ambtenaren van buurgemeente Noardeast-Fryslân. ,,Koarte lyntsjes, it behâld fan de eigen identiteit: it wienen foar my redenen om tsjin in fúzje te wêzen. Mar sa’t it no is, hat it gjin sin mear. Der is te min personiel op it gemeentehûs, en wát der is, is ynhierd. Dan is de eigen identiteit fan de gemeente samar fuort.”

 

Kootstra voegt toe dat er mede daardoor ook te weinig ambtelijke kennis is. ,,It is logysk dat de gemeenteried op guon ûnderwerpen net kundich genôch is. Se moatte dan dutsen wurde troch it amtlik apparaat. Mar dat gebeurt net.” Hij noemt de misser met de rubberverwerker in Feanwâlden: de gemeente vergat op tijd te beslissen over een aanvraag, waardoor het bedrijf nu automatisch een vergunning heeft gekregen. En het omstreden uitbreidingsplan van een boer in Feanwâldsterwâl, waarbij de gemeente een vergunning gaf maar werd teruggefloten werd door de rechter.

 

En dus vindt ook hij dat de huidige constructie niet werkt. ,,Amtlik gearwurkje, twa gemeentehuzen: it hat bliken dien dat it net optimaal funksjonearret. Ik wie earst ek tsjin in fúzje, mar wat my oanbelanget sjogge we no dochs nei Noardeast-Fryslân. Al sil in grut diel fan de ynwenners leaver nei de oare kant fan Quatrebras sjen.” Tytsjerksteradiel dus. ,,Ik tink dat 70 prosint fan de minsken dat it leafste wol.”

 

,,De polityk moat it deroer ha”, zegt Hiddema. ,,En dan net mear oer de fraach wêrom’t we net by Noardeast-Fryslân wolle. It moat der no oer gean wêrom’t we lyts bliuwe wolle. Dý fraach is noait beäntwurde. En dan komt alles oan de oarder: it amtlike apparaat mei syn beheinings, de skaal, de finânsjes.”

 

Hij weet dan wel wat dan de uitkomst is. ,,Ik sjoch foar in gemeente op dizze skaal net in oplossing. Mei alle útdagingen út De Haach is in oare skaal nedich.”

 

Veel partijen werken nu aan hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Wat willen jullie ze meegeven?

 

Kijk naar de inhoud, zeggen de drie, en vooral naar zaken die wél kunnen. De biodiversiteit bijvoorbeeld. Kootstra begrijpt wel dat budget daarvoor geschrapt moest worden. ,,Mar kom dan mei ynnovative plannen wêrmei’tst noch wól wat berikke kinst. Ik bin hjir noch noait ferrast troch in orizjineel plan.”

 

Eén doelgroep heeft dringend aandacht nodig, vinden ze: de jongeren. In Feanwâlden is er voor de jeugd bijvoorbeeld nog geen goede plek om samen te komen – ze zouden daar in het gesneuvelde dorpshuis komen. ,,We binne no twa jier fierder en der is noch hieltyd neat”, zegt Hiddema. Terwijl het zo belangrijk is voor de toekomst, zegt hij: als je er niet voor zorgt dat de jeugd een band krijgt met het dorp, is die op oudere leeftijd zomaar verdwenen.

 

Er moet ook veel meer worden gekeken naar wat ieder dorp nodig heeft, zegt Hiddema. Zo vindt hij dat er in Feanwâlden dringend seniorenwoningen bij moeten komen. Hij zou zelf ook graag in het dorp willen blijven wonen, maar voor de lange termijn heeft hij inmiddels ook al rondgekeken in bijvoorbeeld Oranjewoud en Meppel.

 

Want in Feanwâlden is amper iets. En de financiën hoeven dan ook niet per se een probleem te zijn, voegt hij toe. ,,De gemeente moat sizze: dêr wolle we dát ha. En dan der in projektûntwikkelder foar sykje. Se rinne der no altyd wat achteroan.”

 

Kooistra sluit zich hierbij aan. In het uitbreidingsplan van Broeksterwâld wilde het dorp graag levensloopbestendige woningen. ,,Dêr’t de jeugd yn kin, mar mei in pear oanpassings letter ek âlderein. Mar wat gebeurde der: de kaart waard ynienen feroare en de twa-ûnder-ien-kapkes wienen fuort. It wienen allegear frijsteande huzen wurden. Wêrom? Dat hawwe wy hiel faak frege. Mar it ienige dat we te hearren krigen: dit is de kaart en sa wurdt it.”

 

En op bestuurlijk vlak? ,,Se moatte earst by harsels neigean: hoe kinne we it fertrouwen yn polityk en bestjoer weromkrije?”, zegt Kootstra. Hiddema: ,,En dat slagget net allinnich mei in foto fan de boargemaster by elke advertinsje yn de krante. Soargje dat jo partner wurde fan de ynwenners. En striel dat ek út.”

 

Inderdaad, vindt Kooistra. Want aan plannen en ambitie ontbreekt het echt niet in de dorpen. ,,Hjir is sáfolle moais om foar te fjochtsjen. Mar dan moatte jo wol gearwurking ha fan de gemeente, en net tsjinwurke wurde.”

 

<LC 07.08.21>

Lees verder

FEANWALDEN | Derde Buurtkamer van Dantumadiel

07-08-2021

Tegen eenzaamheid

Dantumadiel opent op 16 augustus een derde Buurtkamer. De Buurtkamer komt in wijkcentrum De Mienskip aan de Haadstrjitte in Feanwâlden.

In de Westereen en Wâlterswâld bestaan al Buurtkamers. In buurgemeente Noardeast-Fryslân zijn Buurtkamers in Burgum, Dokkum, Holwerd en Kollum.

In de Buurtkamers kunnen mensen elkaar ontmoeten als ze daar behoefte aan hebben. Het is vooral een plek waar mensen zichzelf mogen zijn. Ze zijn bedoeld om eenzaamheid onder mensen te voorkomen. Soms zijn er activiteiten, zoals bingo, een lezing of een wandeling. Het programma wordt bepaald in overleg met de bezoekers.

Vrijwilligers van de organisaties Stjoer en welzijnsorganisatie Het Bolwerk houden de Buurtkamers draaiende. De organisaties zoekt overigens nog meer vrijwilligers.

De Buurtkamer in Feanwâlden is iedere maandagmiddag geopend van 14.00 tot 16.30 uur.

 

(FD 06.08.21)

Lees verder

Netto 764 extra Friese woningen sinds begin 2021

06-08-2021

De woningvoorraad in Nederland bestaat sinds juni 2021 uit acht miljoen woningen. Dat meldt het CBS. In het hele land zijn er het afgelopen halfjaar 39 duizend woningen bijgekomen. ,,Dat is een groot gedeelte nieuwbouw, maar het gaat bijvoorbeeld ook om kantoren die worden getransformeerd of om woningen die worden gesplitst’’, stelt Frank Notten, economiewoordvoerder van het CBS. In Fryslân steeg de woningvoorraad met 784 huizen.

Bij de woningvoorraad horen zowel de koop- als huurwoningen: het gaat om alle objecten met een woonfunctie. In Fryslân steeg de voorraad van 304.693 woningen op 1 januari 2021 naar 305.477 op 1 juli 2021. Schiermonnikoog is met 588 woningen landelijk de gemeente met het kleinste aantal woningen. In alle Friese gemeenten nam het aantal woningen toe of bleef het gelijk, behalve op Vlieland, in Waadhoeke en Harlingen. In Harlingen kromp de woningvoorraad landelijk gezien zelfs het meest. Per saldo verdwenen daar het afgelopen halfjaar 114 woningen. ,,Deze panden zijn gesloopt of getransformeerd naar iets anders’’, zegt Notten.

Raymond van der Heide van Makelaardij Harlingen vindt dat er te weinig woningen beschikbaar zijn. ,,De schaarste blijft. Vooral voor starters is er eigenlijk bijna niks, helemaal niet als je alleen bent. Er moeten dus meer woningen bij, met name voor startende eenpersoonshuishoudens.’’

Volgens Notten neemt het aantal eenpersoonshuishoudens toe. Het gemiddeld aantal inwoners per woning neemt langzaam steeds verder af. In 2021 wonen in één woning gemiddeld 2,2 mensen. Een eeuw geleden waren dat er nog 4,8. ,,Dat past bij de trend dat het aantal mensen per huishouden afneemt.’’

 

(FD 05.08.21) 

Lees verder

BEETSTERZWAAG | WilgenhofHuurders maken complex nu zelf schoon

06-08-2021

Tien bewoners van appartementencomplex De Wilgenhof in Beetsterzwaag maken sinds een jaar de openbare ruimtes van hun gebouw zelf schoon. Ze waren ontevreden met het werk dat woningcorporatie Elkien leverde. De tien vrijwilligers hebben de taken verdeeld.

De Bewonersraad, belangenclub voor Friese huurders, heeft het project ondersteund en juicht meer van zulke initiatieven toe.

 

(FD 05.08.21)

Lees verder

Van het gas af, wat wordt het alternatief

03-08-2021

Abrupt afscheid nemen van aardgas als warmtebron is niet zonder consequenties. Voor een goed verloop van de energietransitie kunnen we het beste ons verbruik matigen.

Na de geplande sluiting van de kolencentrales lijkt de focus van de energietransitie nu te liggen op afscheid nemen van het gas. Alsof we, wanneer we van het gas afgaan, minder CO2 zouden gaan uitstoten.

Niets is helaas minder waar. Hoe meer we op korte termijn van het gas afgaan, hoe hoger onze CO2-uitstoot wordt. En een abrupte beëindiging van onze verslaving aan fossiele brandstoffen kan nog wel eens gepaard gaan met heftige afkickverschijnselen.

Onze kolencentrales produceren nu nog voor een groot deel de basiselektriciteitsbehoefte en flexibele gascentrales de pieken. Maar naast elektriciteit is er ’s winters ook grote behoefte aan warmte. Als we van het gas af willen, zijn warmtepompen en grootschalige warmtenetten de beoogde alternatieven voor onze cv-ketels. Dit lijkt heel simpel, maar warmtepompen draaien op elektriciteit en zorgen dus voor een grotere elektriciteitsbehoefte. En warmtenetten zijn lang niet zo duurzaam als vaak wordt gesuggereerd.

Van de huidige gascentrales wordt de restwarmte nauwelijks gebruikt, waarmee veel besparingspotentieel verloren gaat. Dat kan efficiënter. In de jaren negentig zijn er in Nederland honderden zogenaamde wkk’s (warmtekrachtkoppelingen) geplaatst, waarvan alleen al in Leeuwarden een tiental. Deze wkk’s zijn in feite mini-elektriciteitscentrales waarvan de warmte wél wordt benut. Veel grootverbruikers schaften indertijd een wkk aan voor warmtelevering aan het gebouw of proces en de geproduceerde elektriciteit werd geheel of gedeeltelijk aan het openbare net teruggeleverd.

Wkk’s zijn door de vrije elektriciteitsmarkt (marktwerking) de nek omgedraaid, omdat de focus op duurzame energie kwam te liggen en deze ‘duurzame’ elektriciteit sterk gesubsidieerd met voorrang op het elektriciteitsnet mag worden gedrukt. Dus ook op momenten dat daar totaal geen vraag naar is. Gevolg is een sterk verstoorde elektriciteitsmarkt en dientengevolge veel te lage elektriciteitsprijzen om wkk’s nog rendabel te kunnen exploiteren. We lijken te zijn vergeten dat wkk’s aardgas en/of waterstof zeer efficiënt kunnen benutten. Maar ze zijn officieel niet duurzaam, dus niet sexy voor beleidsmakers.

Een moderne wkk produceert per GJ (gigajoule, de eenheid van warmte) 15 kilogram CO2, een cv-ketel ruim 60 kilogram en de in Leeuwarden geplande geothermiecentrale naar schatting 35 kilogram. Terwijl men deze laatste warmte dan ook nog duurzaam durft te noemen.

Dat dergelijke warmtenetten uit kunnen, komt door de forse subsidie die op de aan deze netten geleverde ‘duurzame’ warmte wordt verstrekt en door doorberekenen van het effect van de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie (ODE) aan de afnemers van deze warmte. Ongeveer twee derde deel van het warmtetarief voor kleinverbruikers bestaat hieruit en dit steekt de warmteleverancier, na afdracht van de btw daarover, in eigen zak. De overheid heft namelijk geen EB of ODE op warmte.

Het wordt tijd dat we ons niet langer gek laten maken door de beleidsmakers. Waar zijn de nuchtere Friezen? Als we afscheid nemen van het aardgas, zal de elektriciteitsvraag sterk toenemen en daar hebben wij nog geen alternatieven voor. Dat heeft tot gevolg dat de gemiddelde elektriciteitsprijs sterk zal stijgen. Ook zal een deel van onze inwoners de energierekening dan gewoon niet meer kunnen betalen en in de kou blijven zitten. Willen we dat?

Het belangrijkste en goedkoopste voor een efficiënte energietransitie is reductie van de energievraag. Dus geen jacuzzi in je tuin of andere energieverslindende speeltjes aanschaffen, maar gewoon je huis beter isoleren en minder energie consumeren. Zonnepanelen helpen ook niet als je dan denkt dat je maar raak kunt consumeren. Elke kWh die je niet rechtstreeks van je zonnepanelen betrekt, zorgt voor CO2-uitstoot. Daarnaast geeft teruggeleverde elektriciteit maar een geringe CO2-reductie als die wordt teruggeleverd op momenten dat er weinig vraag is.

Maar het meest inefficiënt is miljoenenverslindende warmtenetten aanleggen om daarmee de kas van buitenlandse energiereuzen te spekken. De enige energie die echt duurzaam is, is bespaarde energie.

 

Lieuwe Jensma komt uit Joure en is Master of business in Energy systems.

 

(LC 02.08.21) 

Lees verder

Roep om keurmerk tegen huisjesmelkers

03-08-2021

Er zou een keurmerk moeten komen om huurders attent te maken op huisjesmelkers. Dat bepleit Leeuwarder wethouder Hein de Haan nu het aantal particuliere huisbazen toeneemt en zwakkere groepen vaker aan hen zijn overgeleverd.

Uit een landelijke inventarisatie van RTL Nieuws bij huurteams en woonbonden blijken alleen al bij Huurteam Leeuwarden de afgelopen twee jaar 186 meldingen van problemen met huurbazen binnen te zijn gekomen. In 36 van die gevallen is er sprake van bedreiging en intimidatie. Het Huurteam is een door de gemeente gesubsidieerde organisatie waar huurders in de particuliere huur met klachten terecht kunnen.

Volgens de gemeente Leeuwarden ging het bij de klachten om in totaal vier verhuurders. Zulke vastgoedpartijen zijn voor de gemeente lastig aan te pakken, zegt wethouder de Haan. ,,Het is een privaatrechtelijke overeenkomst tussen twee personen. Daar heb je als gemeente niet veel invloed op.” Toch zijn er volgens hem wel een paar zaken aan te pakken om zo particuliere verhuurders binnen de lijntjes te laten werken.

,,We toetsen voor we een vergunning geven strenger dan voorheen. Met de twintig miljoen euro die we van het rijk krijgen om huizen in Leeuwarden-Oost te verduurzamen proberen we ook huurbazen in het gareel te krijgen. Particuliere verhuurders komen alleen onder bepaalde voorwaarden, als ze bijvoorbeeld goed omgaan met hun huurders, voor deze subsidie in aanmerking.”

Leeuwarden ziet een groei in het aantal particuliere verhuurders. Hoewel er volgens de wethouder veel goede huurbazen zijn, zit er een aantal tussen voor wie het bij het verhuren alleen om zoveel mogelijk geld verdienen gaat. ,,Net zoals je op Funda kunt zien of je te maken hebt met een erkende makelaar zou er ook een keurmerk voor de particuliere verhuurmarkt moeten komen. Dan weet je als huurder wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Dat het in deze tijd van woningnood lastig is om als huurder kieskeurig te zijn is wel een punt, geeft De Haan toe. ,,Er moeten natuurlijk snel veel meer woningen bijkomen.” Zelfbewoningsplicht voor huiseigenaren zou ook een goede rem zijn op de groei van de particuliere verhuurdersmarkt. ,,Maar voor een dergelijke ingreep hebben we het rijk nodig.

 

(FD 02.08.21)

Lees verder

Bitgum in beroering door fors sloopplan

30-07-2021

Verdeeldheid in Bitgum. Wonen Noordwest Friesland wil 46 huurhuizen tegen de vlakte gooien om er wat nieuws en groeners voor terug te bouwen. Gooi maar plat dat oude spul, zegt een deel van het dorp. Niks ervan, zegt de andere helft. Die wil dat de honderd jaar oude karakteristieke arbeiderswoningen gespaard blijven.

Bitgum is in beroering door een grootschalig sloopplan. Woningstichting Wonen Noordwest Friesland wil 46 huizen tegen de vlakte gooien om plaats te maken voor evenveel nieuwe. De ingrijpende operatie vindt plaats in vier straten: de Frânskeleane, Hemmemastrjitte, Hillige Kamp en Jonkersleane. De huurhuizen daar dateren uit de jaren ’50 en ’60 en een hele rij van omstreeks 1915. Ze zijn oud, klein, slecht geïsoleerd en drastisch aan onderhoud en vernieuwing toe.

De woningstichting praatte de bewoners onlangs bij tijdens een bijeenkomst in de Molewjuk in buurdorp Bitgummole. Het plan deed de gemoederen hoog oplopen, zegt Jeanine Kramer die erbij was en in een van de betreffende straten woont. Vooral de mededeling dat huurders binnen vijf dagen moesten reageren of ze de plannen zien zitten, viel verkeerd. ,,Zo snel en midden in de vakantie, dat kan niet.” Uiteindelijk is die termijn met enkele weken verlengd. Pas als 70 procent van de bewoners instemt met het voorstel, gaat het door.

De grootschaligheid doet Bitgumers terugdeinzen. En dat er geen garantie is op een nieuw huis op hun oude stek wakkeren boosheid en ongerustheid aan. Want wat gebeurt er met hun eigen investeringen als de sloophamer nietsontziend de straten leegveegt? Sommige bewoners hebben hun krappe behuizing uitgebreid door zelf een garage te bouwen of door van de berging een slaapkamer te maken of er een douche te bouwen.

En dan is er nog een groep bewoners die het onverteerbaar vindt dat ook de karakteristieke arbeiderswoninkjes uit 1915 ten prooi vallen aan de slopershamer. ,,Die zijn ontzettend bepalend voor het aanzicht van het dorp”, zegt Kramer. ,,Ze zijn in de stijl van W.C. de Groot en de Hollanderwijk in Leeuwarden. Wat daar met zorg wordt behouden, gooien ze hier plat. En ook nog in het hart van zo’n oud, klein dorp. Een kwart van het centrum knal je kapot.”

In Berltsum zijn vergelijkbare huizen wel gerenoveerd, zegt Kramer die net als een aantal buren vindt dat de woningcorporatie door onderhoud uit te stellen het bewust zover heeft laten komen. ,,Er wordt al twintig jaar gemeld dat het cement tussen de stenen wegvalt. Ze hebben het laten gebeuren.”

Gerard van Keulen, manager vastgoed bij Wonen Noordwest Friesland, legt uit dat renovatie echt geen optie is in Bitgum. De woningcorporatie heeft in totaal vierduizend woningen in beheer en probeert die gefaseerd te verduurzamen. Soms kan dat door opknappen en isoleren, soms is het omslagpunt bereikt en is het slimmer om te slopen en nieuw te bouwen, zodat beter kan worden aangesloten bij de behoefte van specifieke doelgroepen.

,,Hjir yn Bitgum is de boel sa ferâldere dat it better is om wat nijs del te setten”, zegt Van Keulen. De huidige woningen zijn energieslurpers en variëren van label B tot G. ,,Dy binne energy-lek”, zegt Van Keulen. Daar valt niks meer aan te renoveren. ,,Dat wurdt sa djoer, dat is net helber.” De nieuwe huizen gaan van het gas af en worden energiezuinig.

Van Keulen snapt dat sommige bewoners het jammer vinden dat de karakteristieke huizen ten prooi vallen aan sloop. ,,Dy húskes binne wichtich foar de útstrieling fan it doarp.” Hij wijst erop dat in samenspraak met de bewoners een architect wordt gezocht die in een passende architectuur iets nieuws maakt. ,,Yn Sint Anne ha we dat ek dien en dêr is elk tefreden.”

De indeling van de wijk gaat door de sloop ook op de schop. Het volkstuinencomplex in het midden achter de huizen, wordt met twee straten ontsloten en ook hieraan worden huizen gebouwd. Een stedenbouwkundig logischer indeling, zegt Van Keulen. Dit betekent dat niet alle huurders naar hun oude stek terug kunnen. ,,Dat sil dreech wurde”, geeft hij toe.

Sommige bewoners hebben in het schuurtje een badkamer gebouwd of een extra slaapkamer gemaakt. Die investeringen gaan met de sloop verloren. ,,Soks is maatwurk”, zegt Van Keulen. ,,Hjir moatte wy it mei de yndividuele hierders oer ha.” Alle huurders krijgen een verhuisvergoeding en voorrang bij het vinden van vervangende woonruimte.

Sybe Bloem, voorzitter van Dorpsbelang Bitgum, proeft de verdeeldheid over het ingrijpende plan in zijn dorp. ,,It is in hiele yngreep.” En ook hij ziet dat de oude huisjes een bepaalde charme hebben. ,,Minsken fine it skande, mar asto dan fregest: soesto der wenje wolle, dan roppe se: nee, fierstente lyts.”

De woningen staan op forse kavels, ooit bedoeld en gebruikt als moestuinen. Bloem: ,,Der is in protte hiemromte. Der binne guon dy ha de boel kreas op oarder, mar by guon is it ek in dikke wyldernis.” Dorpsbelang is blij dat er energiezuinige en levensloopbestendige huizen voor terug komen. ,,Minsken kinne langer op it doarp wenjen bliuwe.

Alles afwegende maakt dat Bloem en volgens hem de meerderheid binnen het dorpsbelangbestuur zegt: ,,Slope dy boel. Se binne echt net mear fan dizze tiid. Hûndert jier lyn wie it modern, no sitte guon mei kranten tichtplakt.”

 

(LC29.07.21) 

Lees verder

LEEUWARDEN | Nieuwe wijk slurpt stroom

27-07-2021

Liander ziet elektriciteitsnet verder onder druk komen door gasloze nieuwbouw.

Het aantal woningen zonder gasaansluiting groeit. Dat zet het stroomnet van netwerkbeheerder Liander verder onder druk. Van de ruim negenhonderd woningen die in het eerste kwartaal in Fryslân werden gebouwd, had 92 procent geen gasaansluiting meer.

Ongeveer een derde van de huidige nieuwbouwwoningen wordt aangesloten op een warmtenet, en een even groot deel is volledig elektrisch. Een wijk met louter aardgasloze woningen gebruikt drie tot vier keer meer elektriciteit dan normaal.

In veel gebieden in Nederland, waaronder een groot gedeelte van Fryslân, zit het stroomnet zo vol dat nieuwe aanvragen voor verbruik of levering van stroom soms jarenlang op de plank komen te liggen. Liander noemt de beschikbaarheid van grote hoeveelheden stroom ‘niet langer vanzelfsprekend’. Volgens Liander is het daarom noodzakelijk dat gemeenten, projectwikkelaars en de netbeheerder zelf in een vroeg stadium nadenken over de energievoorziening van een nieuwe wijk.

De Friese stroomkrapte is vorige week overigens toegenomen. In (delen van) Akkrum, Burgum, Herbaijum, Marnezijl en Oudehaske is het niet meer mogelijk om nieuwe grootschalige stroomopwekinstallaties (zoals een stal met zonnepanelen) aan te sluiten op het net.

 

(FD26.07.21)

Lees verder

WoonFriesland ook schade door prijsafspraken liftfabrikanten

27-07-2021

Liftfabrikanten Kone en Otis hebben 37 woningcorporaties een forse schade berokkend door jarenlang onderlinge prijsafspraken te maken. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in een zaak die aangespannen was door Stichting De Glazen Lift. De twee liftbedrijven zijn aansprakelijk voor die schade, meldt de vereniging van huurcorporaties Aedes. Het zou gaan om zeker tientallen miljoenen euro’s.

Ook de in Grou gevestigde Stichting WoonFriesland deed mee in de rechtszaak. De corporatie toonde aan dat er bij Kone uit Den Haag contracten zijn afgesloten voor drie woonlocaties inzake het onderhoud van de liften en het doen van aanpassingen. De afspraken werden gemaakt door Corporatieholding Friesland en Woonbedrijf Talma Drachten, die later opgingen in WoonFriesland.

Het gaat in ieder geval om twee wooncomplexen in Drachten. Voor een servicecontract met Otis voor een appartementengebouw aan de Badweg in Leeuwarden vond de rechtbank Rotterdam de schade voor WoonFriesland niet aannemelijk, omdat er ook een vereniging van eigenaars bij betrokken was. Mogelijk is die benadeeld, maar de vve was niet bij de rechtszaak betrokken.

,,Het vonnis is voor ons een absolute mijlpaal, want Kone en Otis hebben jarenlang elke aansprakelijkheid voor schade van de hand gewezen”, aldus een woordvoerder van Stichting De Glazen Lift. ,,Met dit vonnis sluit het net zich rond de twee liftfabrikanten. Zij zullen de corporaties moeten compenseren voor de meerprijzen.”

 

Een miljard boete

Stichting De Glazen Lift is door de woningcorporaties al in 2008 opgericht, kort nadat de Europese Commissie had bepaald dat vijf liftfabrikanten, waaronder Otis en Kone, tussen 1998 en 2004 verboden kartelafspraken hadden gemaakt. Zij kregen van Brussel al een boete van bijna een miljard euro.

Een woordvoerder van WoonFriesland liet gisteren weten niet direct inhoudelijk op de zaak te kunnen reageren. Welk nadeel financieel geleden is door de Friese corporatie, met ruim 20.000 huurwoningen in de provincie, een kwart van het totaal, is dus niet bekend.

(FD26.07.21)

Lees verder

STIENS | Sloop en nieuwbouw huurhuizen

27-07-2021

WoonFriesland vervangt acht huurhuizen aan de Petterhústerdyk in Stiens door tien nieuwe woningen. De gemeente Leeuwarden is in grote lijnen akkoord.

De straat ligt vlak bij het dorpshart van Stiens. Het gaat om vier blokken twee-onder-een-kapwoningen uit de de naoorloogse tijd. Ze werden destijds opgetrokken in rode baksteen, typisch voor de stijl van het zogeheten Delfts rood.

WoonFriesland diende dit jaar een aanvraag in om huurwoningen te bouwen in een soortgelijke stijl. Het gaat om twee blokken van elk vijf huizen. Ze hebben slechts één verdieping, net als bij de huidige. Het ene blok bestaat uit eengezinswoningen, het tweede blok uit ‘levensloopbestendige huizen’. De nieuwbouw krijgt geen aardgasaansluiting en wordt voorzien van warmtepompen. Het aantal parkeerplaatsen groeit met zeven. Die worden via een nieuw zijstraatje bereikbaar.

De bodem verdient veel aandacht bij de bouw. Er is namelijk sprake van grond- en bodemwatervervuiling. Hoofdoorzaak is een oude slootdemping, waarbij onder andere PAK’s (verbrandingsresten) in de grond terecht zijn gekomen. De vervuilde grond moet verwijderd worden.

De plek ligt dicht bij de historische dorpsterp. Archeologisch vooronderzoek maakt duidelijk dat er terpresten in de bodem kunnen opduiken. Vooral vondsten uit de periode van de middeleeuwen en later worden hier verwacht. Er is daarom archeologische begeleiding nodig.

 

(LC26.07.21) 

 

Lees verder

Kollumerzwaag mist nog zo’n 10 huurwoningen

20-07-2021

Plaatselijk Belang trekt aan de bel bij corporatie Thús Wonen voor oplossing woonvraag. Mogelijk wordt andere partij benaderd die wil investeren in sociale woningbouw

Woningcorporatie Thús Wonen mag in Kollumerzwaag nog wel acht à tien sociale huurwoningen bouwen. Dat schrijft Plaatselijk Belang Kollumerzwaag en Veenklooster in een brief aan de directie van Thús Wonen. Als tweede dorp van de gemeente Noardeast-Fryslân verdient Kollumerzwaag volgens het dorpsbelang een even hoge prioriteit bij de woningcorporatie als Dokkum of een andere grote kern.

Levensloopbestendig

Thús Wonen heeft in 2019 in Kollumerzwaag veertien levensloopbestendige huurwoningen gebouwd aan de Pieter Postmastrjitte, die in de plaats kwamen van verouderde seniorenwoningen. Aan de Kastanjehof en Bjirkehof zijn zestien kleine gezinswoningen gebouwd. Langs deze straten waren ook sociale huurwoningen voorzien in het oorspronkelijke herstructureringsplan, maar daarvan is niets meer vernomen. De beoogde percelen liggen al jarenlang braak.

„Der is in knip ûntstien yn it bouplan”, zegt voorzitter Douwe Keegstra van Plaatselijk Belang. „Der binne tritich wenten boud, mar in part fan de plannen paste net drekt yn it bestimmingsplan. By de gemeente is noch hieltyd gjin bestimmingsplan yntsjinne foar de perselen dy’t noch iepen lizze.”

Onbegrijpelijk

Volgens Thús Wonen zijn er inmiddels voldoende sociale huurwoningen in Kollumerzwaag, maar dat standpunt vindt Keegstra onbegrijpelijk. ,,Dat stiet heaks op har eigen sifers oer de wenfraach út ús doarp.”

Uit die cijfers van de woningcorporatie blijkt dat grondgebonden huurwoningen nog steeds zeer gewild zijn. Kollumerzwaag kent een hoge reactiegraad van zo’n 25 reacties per aangeboden woning. De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning in deze regio is ongeveer tien maanden. „Wy merke dat it foar jongerein in hiele toer is om yn it doarp in hûs te finen”, zegt Keegstra. „Minsken dy’t hjir hikke en tein binne, wolle graach in plakje fine yn Kollumer-sweach. Mar as se hjir net telâne kinne, geane se nei De Westereen of Kollum.”

Andere partij

Als Thús Wonen het bouwproject niet wil doorzetten, wil Plaatselijk Belang dat de braakliggende grond beschikbaar wordt gesteld aan een andere partij die in betaalbare woningbouw of commerciële verhuur wil investeren.

 

<FD19.07.21>

Lees verder

Woudsend krijgt 30 nieuwbouwwoningen

19-07-2021

De gemeente Súdwest-Fryslân wil dertig nieuwbouwwoningen in Woudsend laten bouwen. Het college van B en W heeft de gemeenteraad gevraagd hiervoor een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen. Het gaat om het woningbouwplan It Skar 2 van zo’n drie hectare. In de wijk komen zowel huur- als koopwoningen. De gemeenteraad besluit op 30 september over de kredietaanvraag.

 

(FD17.07.21) 

Lees verder

Geldproblemen door schuldenbeleid

12-07-2021

oor het schuldenbeleid van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst, kwamen de afgelopen maanden mensen financieel in de knel.

Er werd een bedrag ingehouden, waardoor sommige mensen onder het bestaansminimum kwamen. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) schrijft aan de Tweede Kamer dat ze de te veel ingehouden bedragen alsnog wil betalen. De Nationale Ombudsman en de Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden wezen haar enkele maanden geleden op de problematiek.

Het is onduidelijk hoeveel mensen hierdoor geraakt zijn. Het gaat wel om een ‘vaste groep’ bij wie de verrekening in november 2020 is vastgesteld. Sindsdien is het innen van de schuld namelijk stopgezet wegens de coronacrisis.

Mensen die ‘toeslagschulden’ hebben – bijvoorbeeld omdat ze op een bepaald moment meer kregen dan waar ze recht op hadden – kunnen dit laten verrekenen met voorschotten van diezelfde toeslag: het bedrag wordt ingehouden op de voorschotten van nieuwe toeslagen. Dit beleid wordt automatisch toegepast als iemand niet reageert op een brief over de openstaande schuld.

Mensen die sterk afhankelijk zijn van toeslagen, kunnen hierdoor onder het bestaansminimum komen, terwijl het de bedoeling is dat iedereen altijd een klein bedrag overhoudt voor noodzakelijke kosten, zoals de boodschappen.

„Ik vind het van zeer groot belang dat we deze mensen, die de afgelopen maanden onder het bestaansminimum hebben moeten leven, tegemoetkomen door die verrekeningen actief terug te draaien en de vanaf januari 2021 te veel ingehouden bedragen uit te betalen”, zegt Van Huffelen. Sinds begin dit jaar geldt namelijk een wet die het bedrag waar mensen recht op houden automatisch moet berekenen. Het beleid van Toeslagen ”werkt niet conform deze wet”.

Mensen die hiervan de dupe zijn geworden, worden opgebeld. De ‘financieel vermoedelijk meest kwetsbare mensen’ krijgen als eerste een telefoontje. Voor de afgelopen tijd wordt dan een oplossing gezocht, maar ‘een structurele oplossing stuit op de korte termijn helaas op knelpunten in de uitvoering’, zegt Van Huffelen. Het ICT-systeem kan het namelijk niet aan het beslagvrije bedrag te verrekenen als straks de invorderingen weer opstarten wanneer de coronacrisis over is. Daarom gaat de staatssecretaris met alle betrokken ministeries werken aan een nieuwe ”invorderingsstrategie”, zo meldt ze aan de Kamer.

Intussen proberen Toeslagen en de Belastingdienst de groep die in de knel raakt voortdurend in beeld te brengen. Als blijkt dat ze onder het zogeheten beslagvrije bedrag uitkomen, wordt de verrekening gestopt en het bedrag terugbetaald. ”Hiermee wordt zo veel als mogelijk, maar niet voor de volle 100 procent, voorkomen dat mensen onder het bestaansminimum kunnen raken door verrekeningen.”

(LC10.07.21)

Lees verder

Valse woningsites ook in Leeuwarden

07-07-2021

Na betaling starttarief blijken huurhuizen onbeschikbaar.

Criminelen maken misbruik van de krapte op de woningmarkt. Steeds vaker zien de politie en Autoriteit Consument & Markt (ACM) huurwoningwebsites die consumenten verleiden met een niet-bestaand woningaanbod.

De consumenten moeten daar een betaling doen om op de huurwoningen te kunnen reageren. Als mensen eenmaal betaald hebben (vaak twintig tot vijftig euro), blijken veel getoonde woningen niet beschikbaar of zelfs niet te bestaan. De verhuurmakelaar is veelal onbereikbaar.

De ACM krijgt hierover veel klachten, maar volgens de politie wordt zelden aangifte gedaan. De beide organisaties werken samen om de malafide praktijken tegen te gaan. ,,Het is voor consumenten in de huidige woningmarkt heel moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden”, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, in een persbericht. ,,Er zijn huurwoningwebsites die misbruik maken van deze situatie. Naar de bedrijven achter deze websites doen wij onderzoek.”

De ACM doet research naar websites die landelijk opereren, en vooral huizen aanbieden in de grote steden. Leeuwarden valt daaronder, laat de organisatie desgevraagd weten. Omdat er mogelijk sprake is van oplichting is ook het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) ingeschakeld. Die kreeg de afgelopen maanden zo’n honderdvijftig aangiftes binnen. ,,We vermoeden dat mensen geen aangifte doen omdat het om een klein bedrag gaat. Aangifte is te veel moeite. Of ze denken dat de politie er toch niets mee doet”, aldus Gijs van der Linden, teamleider LMIO.

Volgens Van der Linden verdienen criminelen goed geld. ,,We deden met betaaldiensten onderzoek naar deze malafide praktijken. We vonden bankrekeningen met soms wel zesduizend transacties; allemaal kleine betalingen die tezamen een groot bedrag vormen. Zolang er geen aangifte van wordt gedaan, kan de crimineel ongehinderd zijn gang gaan.”

 

 

(FD 7 juli 2021)

Lees verder

Valse woningsites ook in Leeuwarden

07-07-2021

Na betaling starttarief blijken huurhuizen onbeschikbaar.

Criminelen maken misbruik van de krapte op de woningmarkt. Steeds vaker zien de politie en Autoriteit Consument & Markt (ACM) huurwoningwebsites die consumenten verleiden met een niet-bestaand woningaanbod.

De consumenten moeten daar een betaling doen om op de huurwoningen te kunnen reageren. Als mensen eenmaal betaald hebben (vaak twintig tot vijftig euro), blijken veel getoonde woningen niet beschikbaar of zelfs niet te bestaan. De verhuurmakelaar is veelal onbereikbaar.

De ACM krijgt hierover veel klachten, maar volgens de politie wordt zelden aangifte gedaan. De beide organisaties werken samen om de malafide praktijken tegen te gaan. ,,Het is voor consumenten in de huidige woningmarkt heel moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden”, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, in een persbericht. ,,Er zijn huurwoningwebsites die misbruik maken van deze situatie. Naar de bedrijven achter deze websites doen wij onderzoek.”

De ACM doet research naar websites die landelijk opereren, en vooral huizen aanbieden in de grote steden. Leeuwarden valt daaronder, laat de organisatie desgevraagd weten. Omdat er mogelijk sprake is van oplichting is ook het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) ingeschakeld. Die kreeg de afgelopen maanden zo’n honderdvijftig aangiftes binnen. ,,We vermoeden dat mensen geen aangifte doen omdat het om een klein bedrag gaat. Aangifte is te veel moeite. Of ze denken dat de politie er toch niets mee doet”, aldus Gijs van der Linden, teamleider LMIO.

Volgens Van der Linden verdienen criminelen goed geld. ,,We deden met betaaldiensten onderzoek naar deze malafide praktijken. We vonden bankrekeningen met soms wel zesduizend transacties; allemaal kleine betalingen die tezamen een groot bedrag vormen. Zolang er geen aangifte van wordt gedaan, kan de crimineel ongehinderd zijn gang gaan.”

 

 

(FD 7 juli 2021)

Lees verder

Verhuur studentenwoningen Drachten aan banden

07-07-2021

De verhuur van woningen aan studenten en arbeidsmigranten in Smallingerland wordt beperkt. Tijdens een inspraakbijeenkomst van Het Plein van de gemeenteraad dinsdagavond bleek dat omwonenden overlast ervaren. Met nieuwe maatregelen is verhuur alleen met vergunning mogelijk. Ook mantelzorg- of kangoeroewoningen moeten aan de nieuwe regels voldoen.

Lees het artikel van Wâldnet van 7 juli jl. 

Lees verder

Opinie: Geef de volkshuisvesting nieuw elan

05-07-2021

Het is de hoogste tijd dat er weer nieuw elan komt in de volkshuisvesting. Meer woningen, leefbaarheid en duurzaamheid vragen om grote investeringen. Het signaal dat demissionair minister Ollongren daarover afgaf, is nog niet afdoende.

Vorige week trok demissionair minister Ollongren aan de bel over het feit dat woningbouw niet meer de melkkoe van weleer is. Sterker nog: de minister gaf aan dat zonder financiële steun vanuit het rijk er onvoldoende wordt gebouwd, in een lager tempo en met minder betaalbare woningen. Ze haalt daarbij het onderzoek aan naar veertien grootschalige woningbouw- en infrastructuur projecten onder andere in de gemeente Groningen. Het berekende tekort? Zo’n 20 miljard euro voor heel Nederland.

Het is goed dat de minister dit signaal richting een nieuw kabinet afgeeft, immers de aanpak van het woningtekort blijft onverminderd urgent. Ook in onze provincies. Wij denken overigens dat de minister met haar berekening aan de voorzichtige kant zit. Het gros van de veertien onderzochte projecten ligt in de Randstad en daar kunnen vanwege de hogere inkomens en de grotere krapte, hogere verkoopprijzen voor de woningen worden gevraagd. Dit verdienvermogen is buiten de Randstad lager. Daardoor is het publieke tekort (geld dat overheden moeten bijspringen) op de zeer noodzakelijke woningen nog wat hoger.

Nauwelijks nog te starten

Voor veel huishoudens is het moeilijk een woning te vinden die goed bij hun past en bij wat ze kunnen betalen. Een start maken op de woningmarkt is in de huidige krappe woningmarkt nauwelijks meer te doen. Woningcorporaties kunnen door de verhuurdersheffing minder investeren in nieuwbouw, woningverbetering en de leefomgeving. Daardoor zijn ook in de sociale huur de laatste jaren de wachttijden weer opgelopen.

De gewenste verduurzaming van hun bezit vormt een fikse uitdaging. Juist de woningcorporaties zijn onze partners in de uitdagingen die we zien bij het vernieuwen en herstructureren en gezamenlijk verbeteren van de leefbaarheid in steden, dorpen en wijken. Om de woningcorporaties meer slagkracht te geven moet de verhuurdersheffing per direct door het nieuwe kabinet afgeschaft worden.

Ten slotte, maar niet in de laatste plaats: volgens ons gaat de minister in haar brief slechts in op de helft van de woonopgave. De grootste uitdaging ligt bij de verduurzaming en herstructurering van de woningen die er al staan. Voor de gebiedsgerichte uitwerking van de Nationale Omgevingsvisie wordt samen met het rijk, provincies en gemeenten een Omgevingsagenda Noord-Nederland opgesteld. Wijkvernieuwing en transformatie in steden en dorpen worden hierin als belangrijke opgaven gezien.

4,3 miljard erbij

Als Noorden willen wij hier graag mee aan de slag. Daarom is onderzoek gedaan naar welke achterstand Noord-Nederland heeft qua vernieuwing en verduurzaming van woningen ten opzichte van het gemiddelde in Nederland. Om het vernieuwingstempo gelijk te stellen aan het gemiddelde van Nederland, is een extra investering van circa 4,3 miljard euro nodig in de woningvoorraad. Dit bedrag is opgebouwd uit een inhaalslag voor het realiseren van extra nieuwbouw en kosten voor vervroegde sloop van verouderde woningen.

Het is de hoogste tijd dat door het nieuwe kabinet de volkshuisvesting weer nieuw elan krijgt. De uitdagingen in de volkshuisvesting en de leefbaarheid vragen om grootschalige investeringsprogramma’s. Bijvoorbeeld zoals de Amerikaanse president Joe Biden die heeft gelanceerd om de Amerikaanse infrastructuur weer toekomstbestendig te maken.

Laten we beginnen met het opnieuw introduceren van instrumenten die in het verleden hun nut hebben bewezen, zoals het budget voor stedelijke vernieuwing (ISV). Daarmee kunnen gemeenten slagvaardig de fysieke en sociale leefomgeving verbeteren. Wat ons betreft stap één op weg naar een duurzame woon-toekomst, en een nieuw elan voor de volkshuisvesting.

Klaas Fokkinga is gedeputeerde voor woningbouw in de provincie Fryslân, Hans Kuipers heeft diezelfde portefeuille als gedeputeerde in provincie Drenthe, net als gedeputeerde Tjeerd van Dekken in de provincie Groningen

 

 

(HFD 3 juli 2021)

Lees verder

LEEUWARDEN | Tegenvaller van een half miljoen

01-07-2021

De gemeente Leeuwarden had afgelopen jaar een tegenvaller van een half miljoen euro door haar bijdrage aan de herstructurering van corporatiehuizen in Grou.

De voormalige gemeente Boarnsterhim legde in 2006 in een convenant met corporatie Elkien vast, dat zij 5700 euro per huurwoning zou uitkeren. Dit gold ook de afgelopen jaren nog. Als rechtsopvolger van Boarnsterhim had de gemeente Leeuwarden deze kosten moeten voorzien en opnemen in haar begroting, maar dit gebeurde niet.

‘Dit leidt tot een nadeel van 524.000 euro’, schrijven burgemeester en wethouders in hun jaarstukken. Dit is de maximale bijdrage, dus hierna volgen geen extra kosten meer, zo laten zij weten.

‘De bijdrage is bedoeld voor de resterende 92 woningen van het programma zoals dat is gestart in de voormalige gemeente Boarnsterhim.’ De herstructurering was bedoeld om huurwoningen te vervangen of opknappen.

 

(LC 30-06-2021)

Lees verder

LEEUWARDEN | Huizenmarkt zit op slot: jongere lang in opvang

01-07-2021

LEEUWARDEN Opnieuw klopten het afgelopen jaar relatief veel jongeren aan bij de Leeuwarder nachtopvang. Vanwege een gebrek aan doorstroommogelijkheden bleven ze lang hangen.

Van de 247 bezoekers van de nachtopvang in 2020 was een op de vijf jonger dan 28 jaar, zo blijkt uit de jaarcijfers van Zienn. Dat was weliswaar minder dan in 2019, toen het om bijna een kwart ging. Maar opmerkelijk is dat ze langer bleven: gemiddeld 36 nachten, tegen 25 het jaar daarvoor.

Dat jongeren hun toevlucht zoeken in de nachtopvang heeft verschillende oorzaken, volgens Sjoerd Woudstra, regiohoofd bij Wender (sinds april de nieuwe naam van Zienn en het Kopland in Groningen). Zo is er sprake van een ‘corona-effect’. ,,Er waren meer jongeren die in conflict kwamen met hun ouders en niet meer thuis konden wonen.’’

Ook bezuinigingen bij Jeugdhulp en GGZ spelen een rol. ,,Dit soort instanties hebben minder opvangcapaciteit gekregen. Jongeren die voorheen in aanmerking zouden komen voor een beschermde woonplek bij de GGZ, gaan zwerven en kloppen uiteindelijk bij ons aan.’’

Verder krijgt Wender veel aanmeldingen van jongeren vanuit gebiedsteams. ,,Dan belt er een sociaal werker met de vraag: kan mijn jongere terecht in het Kamers met Kansen-project?’’ Dit zijn kamers voor jongvolwassenen met een instabiele thuissituatie. Het aantal plekken is evenwel beperkt.

De nachtopvang is bedoeld als tijdelijke voorziening. Er is een speciale unit met acht bedden voor jongeren, maar ideaal is dit niet, zegt Woudstra. ,,Je wilt ze daar niet hebben, want het is geen goede omgeving.’’ Dak- en thuislozen jonger dan 28 jaar worden in principe doorverwezen naar het Huis voor Jongeren, waar negen crisisplekken zijn en elf voor langere tijd. Maar ook deze voorziening zit vol, en niet iedereen komt in aanmerking.

Doorstromen naar een huurappartement is ook lastig, omdat de woningmarkt op slot zit. Woudstra: ,,Doordat de huizenprijzen ook hier enorm zijn gestegen, is er amper doorstroming en komt er weinig vrij voor deze jongeren.’’

Volgens Woudstra gaat het bovendien om een ,,hele nieuwe doelgroep’’ die nu aanklopt bij de nachtopvang. ,,Jongeren die tussen wal en schip vallen en het eigenlijk overal verpest hebben.’’ Deze groep is te ‘zwaar’ voor het Huis voor Jongeren. Voor hen zou Wender het liefst een nieuwe woonvorm optuigen. ,,Een 24-uursvoorziening met zeer gespecialiseerde begeleiding.’’

Hier lopen volgens hem gesprekken over met woningcorporaties en gemeenten. ,,De wil is er wel, de coördinatie ontbreekt. Maar als er morgen een gebouw is, heb ik daar zo 25 jongeren voor’’, aldus het regiohoofd dat ook verantwoordelijk is voor het Huis voor Jongeren.

Bij zorgopvang de Marene, een andere woonvoorziening van Wender, zijn gistermorgen zes tiny houses geplaatst. Ze zijn bedoeld voor mensen die in een rustige en prikkelarme omgeving willen wonen. Er is nu al een wachtlijst.

De huisjes van 35 vierkante meter hebben een eigen voordeur, een klein keukenblok en badkamer en zijn rolstoelvriendelijk. Mensen kunnen er zelfstandig wonen. ,,Ze leren hier hun eigen huishouding te runnen, koken en wassen, zodat ze na maximaal een jaar echt zelfstandig kunnen wonen’’, legt projectleider Theo Outhuyse uit.

 

(LC 30-6-2021)

 

Lees verder

HARLINGEN | Veel belangstelling plannen Almenum

01-07-2021

HARLINGEN Wooncentrum Almenum wordt de komende jaren gefaseerd gesloopt en herbouwd. De plannen aan de Midlumerlaan in Harlingen krijgen steeds meer vorm.

Bewoners, omwonenden, gemeenteraadsleden en Harlingers met een gezonde nieuwsgierigheid, ze waren er dinsdagavond allemaal. Voor velen was het sinds lange tijd na alle beperkende maatregelen vanwege de coronapandemie de gelegenheid weer andere mensen te ontmoeten. De sfeer tijdens de informatiebijeenkomst over de nieuwbouwplannen in de gemeenschapsruimte van Almenum was dan ook uiterst ontspannen.

Gezien de ingrijpende plannen en enkele spandoeken aan de Midlumerlaan waarop bewoners hun zorgen en afkeer uiten, mag dat opmerkelijk worden genoemd. Zo niet voor wethouder Erik de Groot, die als voorzitter van de Stuurgroep Almenum nauw bij het project is betrokken. In de stuurgroep zijn naast de gemeente ook Huurdersbelangen Almenum, initiatiefnemer De Bouwvereniging en de Huurdersvereniging Harlingen vertegenwoordigd.

,,We hebben de afgelopen tijd veel met alle betrokken partijen gesproken. Ook omwonenden spreken mee. Zelf ben ik in ieder gebouw en op elke verdieping geweest om de zichtlijnen van de bewoners en omwonenden te bekijken. Het is een ingrijpend project.’’

In totaal worden in drie fases 162 appartementen gesloopt. Daarvoor keren 155 appartementen terug: 130 in de goedkope en middenklasse huur en 25 in de vrije huursector. De bijna 180 bewoners moeten in ruime meerderheid instemmen met de plannen. Aan een sociaal plan wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Ook ligt het gewijzigde bestemmingsplan ter inzage. Daarin is duidelijk te zien hoe de toekomstige bouwvolumes, -vormen en -hoogtes afwijken van de bestaande. Er wordt nog wel gekeken of het complex nog een stuk richting het Van Harinxmakanaal kan worden opgeschoven. Daarover zal met het provinciebestuur overeenstemming moeten worden bereikt, aldus De Groot.

Op het terrein van een voormalige tomatenkwekerij verrees in 1975 een toen uiterst modern woonzorgcentrum, waar de oudere Harlingers graag hun oude dag wilden doorbrengen. Zorgeloos en comfortabel wonen is het er echter al een tijdje niet meer. Een groot deel van de oudere bewoners wacht in de komende periode tweemaal een verhuizing.

Voor enkele directe buren is het duidelijk dat het bestaande complex moet worden gesloopt. ,,Het is gedateerd’’, meent een bewoonster van de Midlumerlaan. ,,We zijn blij dat er goed overleg mogelijk is, maar iedereen heeft zijn eigen belang. Wij zien de gebouwen nu wel een stuk dichterbij komen, dat is natuurlijk niet leuk.’’

 

LC 30-06-2021

 

Lees verder

Meer huurders hebben recht op huurtoeslag, maar niet iedereen weet dit

28-06-2021

Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis. Daarom roept Belastingdienst/ Toeslagen huurders op om vóór 1 september 2021 huurtoeslag over 2020 aan te vragen via toeslagen.nl/huurtoeslag.

 

Lees hier het hele artikel: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/25/meer-huurders-hebben-recht-op-huurtoeslag-maar-niet-iedereen-weet-dit

 

Lees verder

Strengere regels voor verenigingen

28-06-2021

De eisen aan bestuurders en toezichthouders van stichtingen en verenigingen worden vanaf 1 juli strenger. ,,Goed bestuur zit vooral in menselijk gedrag, maar zonder regels kun je niet”, zegt notaris Kanter Breuker uit Leeuwarden. Hij legt uit wat de gevolgen zijn van de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR).
 

Wat is de WBTR?

,,Deze wet gaat over goed bestuur van stichtingen en verenigingen. Daarvan zijn er heel veel en de verscheidenheid is groot. Voor de meeste gelden nog de oude, basale regels van zo’n vijftig jaar oud. Met de WBTR worden de regels aangescherpt en aangevuld. Dat is nodig omdat de maatschappelijke sector groot en belangrijk is, er gaat veel in om. Op deelgebieden, zoals de zorg, het onderwijs en bij woningcorporaties, is de regelgeving eerder al aangepast.”

 

Wat gaat er door de wet veranderen?

,,De hoofdregel blijft dat bestuurders en toezichthouders alleen bij een ernstig verwijt persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden. De nieuwe wet regelt dat zij aansprakelijk kunnen zijn voor een financieel tekort bij faillissement. Dat is het geval als ze hun taak onbehoorlijk hebben uitgevoerd én als aannemelijk is dat dit de oorzaak is van het faillissement. Dat laatste is in de huidige wetgeving nog niet expliciet opgenomen. Het wordt dus wat scherper dan het was. Voor professionele organisaties gaat het verder. Als zij hun boekhouding niet op orde hebben, zijn bestuurders en toezichthouders in principe aansprakelijk. Maar verder dan dit wilde de wetgever niet gaan. Je moet voorkomen dat door te strenge wetgeving niemand meer wil besturen.”

 

Wat mag er straks niet meer?

,,Als bestuurder of toezichthouder dien je het belang van de organisatie. Je zit er niet voor jezelf. Je moet straks de vergaderkamer verlaten als er een beslissing wordt genomen waarmee een persoonlijk belang is gemoeid. Denk aan de voorzitter van een voetbalclub van wie de partner eigenaar is van een bouwbedrijf. Als die onderneming de kantine mogelijk gaat verbouwen, dan mag zo’n voorzitter niet meepraten. Logisch, maar het was nog niet vastgelegd.

Wat soms nog voorkomt en straks niet meer kan, is dat iemand in het bestuur meer stemmen heeft dan een ander en zo de overhand krijgt. In de WBTR is ook de continuïteit van een vereniging of stichting een belangrijk punt. Wat doe je als een bestuurslid langdurig ziek is, of een heel bestuur opstapt? Voor dit soort situaties moet je nu een regeling opnemen in je statuten. Je mag in dat opzicht niet meer voor verrassingen komen te staan. Verder krijgt een rechter meer mogelijkheden om in te grijpen bij een stichting.”

 

Stichtingen en verenigingen hebben vaak nog oude statuten. Wat moeten ze doen?

,,Verenigingen en stichtingen die dat nog niet hebben gedaan, doen er goed aan om hun statuten te controleren. Als die niet aan de nieuwe eisen voldoen, dan moeten ze worden aangepast. Voor bestuurders en toezichthouders is door de WBTR duidelijker wat van hen verwacht wordt. Goed bestuur zit in de eerste plaats in menselijk gedrag, maar zonder regels kun je niet. 

 

(LC 26 juni 2021)

Lees verder

Wetterskip wil 780.000 euro bij minima halen

28-06-2021

Fikse bezuinigingen nodig in komende jaren

Wetterskip Fryslân moet flink aan de bak om de begroting de komende jaren sluitend te maken. Daartoe worden de belastingen meer verhoogd dan beloofd en wordt de kwijtscheldingsregeling voor minima versoberd. Met dat laatste wil het waterschap 780.000 euro op jaarbasis bezuinigen.

Dit staat in de Kaderbrief die het dagelijks bestuur heeft opgesteld en waarover deze week is gedebatteerd in het algemeen bestuur.
 

Mensen in de bijstand komen nu in aanmerking voor kwijtschelding van 100 procent van de waterschapsbelasting. Het dagelijks bestuur stelt voor deze norm op 80 procent vast te stellen. Ongeveer 13.000 huishoudens in Fryslân komen voor kwijtschelding in aanmerking. De financiële positie van het Wetterskip is zorgelijk, concludeert onderzoeksbureau Lysias in een rapport.
 

Evenwicht

Een evenwicht tussen de uitvoering van de taken, acceptabele belastingen en een gezonde schulden- en reservepositie is met de huidige koers niet te bereiken, aldus Lysias. Het algemeen bestuur heeft bepaald dat de belastingstijging de komende jaren beperkt blijft tot 2 procent, maar die ambitie is niet houdbaar. ‘Het Wetterskip heeft niet zoveel te kiezen’, aldus het rapport. De begroting over 2021, die afstevende op een tekort van 6,5 miljoen euro, valt nu gunstiger uit. De tussenrapportage laat nu een tekort van 3,8 miljoen zien.

Dagelijks bestuurslid Bé de Winter zei deze week dat het bestuur streeft naar een sluitend meerjarenperspectief 2022-2026 en een acceptabele reservepositie. In de commissievergadering uitten diverse fracties hun ongenoegen over de verlaging van de kwijtschelding; op 6 juli valt in de bestuursvergadering de definitieve beslissing. Dat is niet het enige bezuinigingsvoorstel. Ook het budget voor innovatie wordt verlaagd en de leges verhoogd, is het voorstel. En de belastingen worden toch meer verhoogd dan eerder beloofd.
 

Niet boven nul te krijgen

Afgesproken was dat de belastingverhoging voor watersysteembeheer jaarlijks 2 procent stijgt, met een uitschieter van 5 procent in 2024. Die op waterzuivering staat ook vast op 2 procent. Dat kwam in ruil voor een eenmalige forse verhoging in 2020. Maar daarmee is het verwachte jaarresultaat niet boven nul te krijgen, berekende Lysias. Twee tot drie miljoen zal het waterschap jaarlijks tekort komen als de huidige koers wordt aangehouden.

Hoewel het dagelijks bestuur op voorhand terughoudend is met het draaien aan de tariefknop, stelt het toch voor de forsere belastingverhoging door te voeren. Voor systeembeheer gaat het tussen 2022 en 2026 om 3,0 tot 3,1 procent en op zuiveringsgebied om 3,9 tot 4,2 procent. Voor meerpersoonshuishoudens gaat het om meerkosten tussen de tien en twintig euro. Boerenbedrijven betalen zo’n 220 euro meer per jaar.
 

 

(FD 28.06.21)

Lees verder

Vervolg samenwerkingsovereenkomst De Bewonersraad en WoonFriesland

18-06-2021

Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland en het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland hebben onlangs een vervolg samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De vorige was verlopen in 2019. De hernieuwde samenwerkingsovereenkomt geldt voor de komende vier jaren. 

Uiteraard blijft De Bewonersraad de kritische luis in de pels, om de belangen van de huurders en met name de leden goed te behartigen. 

 

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AnneMarieke Voortman, corporate communicatieadviseur. Telefoon: 06 532 385 23.
En bij Gert Brouwer, directeur De Bewonersraad, telefoon 058 - 216 5457.

 

 

 

Lees verder

‘Huizenmarkt loopt volledig vast’

03-06-2021

‘Voor deel van bevolking is het steeds moeilijker om huis te kopen’ den haag De woningmarkt dreigt volledig in het slot te vallen. Om dat te voorkomen moet een nieuw kabinet vol inzetten op extra bouw van huizen. Ook moet de hypotheekaftrek worden versoberd.

Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), gisteren in een gesprek met de Tweede Kamer.

„De woningmarkt is duidelijk oververhit en dreigt zelfs vast te lopen. Voor een deel van de bevolking wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen of te huren.”

Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, en Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, zijn het met deze analyse eens. Hasekamp: „Er is sprake van een sterk oververhitte huizenmarkt.

Huishoudens lopen risico op hoge schulden.” Ook hij vindt dat er gekeken moet worden naar de fiscale ondersteuning van woningkopers.

Als eerste advies geeft Knot mee dat er meer huizen moeten worden gebouwd.

„De schaarste zorgt voor structureel hoge prijzen en hoge huren.” Hij ziet in de kabinetsformatie een goed moment om de woningmarkt aan te pakken.

Van Geest waarschuwt dat juist niet de leennormen moeten worden versoepeld om kopers meer mogelijkheden te geven op de huizenmarkt: „Ik zou adviseren de leennormen niet te verruimen.”

Uit een internationale vergelijking blijkt volgens haar dat Nederlandse huizenkopers best veel ruimte krijgen voor het aangaan van een hypotheek. „De normen zijn nog steeds best wel ruig.” Uit eerdere rapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving bleek dat het tekort inmiddels 331.000 huizen is. Dat tekort loopt de komende jaren nog verder op. Daarmee is de schaarste groter dan in de jaren tachtig.

In april stegen de huizenprijzen met 11,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat was de grootste prijsstijging in twintig jaar tijd. Hasekamp vreest voor de gevolgen van een plotse prijsdaling. „Bij een prijscorrectie kunnen kwetsbare groepen onder water komen staan.” Dan is de woningwaarde lager dan de hypotheekschuld.

Vergeleken met de vorige huizencrisis in 2013 zal het probleem minder groot zijn, verwacht de CPB-directeur: „Ons beeld is dat de potentieel kwetsbare groep kleiner is.”

Volgens Knot is het probleem dat de sociale huursector en de koopsector door de overheid gesteund worden en de vrije huurmarkt niet. „Als je twee van de drie sectoren subsidieert en eentje niet, dan moet je niet verrast zijn dat die ene een ondergeschoven kindje wordt.”

Hij stelt dat het aandeel vrije huur in de woningmarkt is afgenomen van 60 procent enkele decennia geleden naar 10 procent nu. Daardoor zijn er amper betaalbare huurwoningen in dat deel van de huurmarkt: „Dat leidt ertoe dat jonge mensen na een sociale huurwoning niet eerst naar een vrije huurwoning gaan, maar zichzelf moeten vastzetten in een koophuis met een hoge schuld.”

CPB-directeur Hasekamp vindt ook dat de fiscale stimulans in de koopmarkt minder moet zijn. „We stapelen verstoring op verstoring. Recent is de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft en daarmee is weer een extra verstorinkje toegevoegd.”

De drie economen waarschuwen ervoor kopen nóg meer te stimuleren nu er een tekort is aan huizen. „Elke stimulans die je geeft, komt één op één terug in hogere prijzen”, aldus Knot. „Daardoor komt er echt geen vierkante meter woongenot bij. Stimulering van de vraag heeft geen enkele zin.”

 

(LC 03.06.21)

Lees verder

Leeuwarden l Oude Leeuwarder huizen eerste gasloos

03-06-2021

Tot 2030 zal Leeuwarden waarschijnlijk vooral oudere stadswijken ‘van het aardgas af’ halen.

Deze huizen worden aangesloten op warmtenetten, waarbij bij voorkeur gebruik wordt gemaakt van aardwarmte Dit bleek dinsdag bij de eerste openbare bijeenkomst over de toekomst van aardgasvrij wonen in Leeuwarden. Wethouder Bert Wassink verkent de komende maanden met de gemeenteraad en betrokkenen de beste methodes om Leeuwarden geleidelijk te laten overstappen op andere verwarmingstechnieken. Hier is nog veel tijd voor, want het is een proces dat tientallen jaren duurt.

In grote lijnen heeft de gemeente deze volgorde voor zich: eerst worden in de stad grote warmtenetten aangelegd, die mogelijk kunnen werken op geothermie (bodemwarmte). Dit systeem is handig om grote aantallen oudere woningen in één keer over te zetten.

Na 2030 richt de gemeente zich op nieuwere stadswijken als Zuiderburen, waar huizen al goed geïsoleerd zijn. Die kunnen elektrisch worden verwarmd, bijvoorbeeld door de inzet van warmtepompen die de buitenlucht of oppervlaktewater (aquathermie) gebruiken.

Vervolgens komen ook de dorpen en buitengebieden aan de beurt. Voor hen heeft de gemeente biogas of waterstof in gedachten. Nu is zulk gas nog onvoldoende beschikbaar, maar in de verre toekomst kan het mogelijk via het gasnet worden aangeleverd. De komende weken zijn er weer informatiebijeenkomsten per gebied.

 

(LC 03.06.21)

Lees verder

Praat mee over de nieuwe woonvisie

02-06-2021

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen fijn kan wonen in Ooststellingwerf? Dat leggen we vast in onze nieuwe woonvisie. Hierin bepalen we ons woonbeleid voor de komende jaren. U als inwoner van de gemeente weet als geen ander wat hiervoor nodig is. Daarom vragen we u om mee te denken over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:  

 

1.      Wat voor woningen zijn er nodig? En voor wie?

2.      Hoe organiseren we wonen met zorg zodat mensen zelfstandig thuis kunnen blijven wonen?

3.      Welke maatregelen nemen we om woningen te verduurzamen?

4.      Hoe zorgen we ervoor dat ook de woonomgeving prettig is?

 

We geven u graag  de mogelijkheid  om online uw mening te geven. U kunt dit doen via www.ooststellingwerf.nl/woonvisie


Niet zo handig met een computer?

Wilt u graag meedenken over het wonen in Ooststellingwerf, maar doet u dat liever op papier? Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0516, dan sturen wij u een exemplaar toe.

 

Bijeenkomsten > ook opnemen enquête

Wij organiseren in juli voor de verschillende dorpen online bijeenkomsten waar we met u in gesprek gaan over wonen in Ooststellingwerf. De bijeenkomsten zijn van 19.15 uur tot 21.00  uur. U kunt aanmelden via www.ooststellingwerf.nl/woonvisie.

 

Ravenswoud, Appelscha, Fochteloo                                                      maandag 12 juli

Oosterwolde                                                                                       woensdag 14 juli

Elsloo, Makkinga, Oldeberkoop, Langedijke, Nijeberkoop                      maandag 19 juli

Waskemeer, Haule, Haulerwijk, Donkerbroek                                         woensdag 21 juli

 

Wanneer één van deze avonden u niet past, dan kunt aansluiten bij één de andere bijeenkomsten.  

Lees verder
content image