Nieuws

Dreamhus test innovaties in de praktijk

24-05-2022

@DreamHûs deel 4 van 4-luik:
Recent heeft De Bewonersraad een digitaal panel uitgezet onder onze leden, waarbij de kernvraag was of men zich zorgen maakt over de energierekening. De uitkomst was schokkend, er zijn leden die én in de kou zitten én nog maar twee maal per week warm eten. 28% kan de woonlasten niet opbrengen. En inmiddels is de situatie nog meer verslechterd. Steeds meer verhalen van onze doelgroep bereiken ons. Mensen die met reuma in de kou zitten, mensen die ‘kacheltjes’ maken van bloempotten en waxinelichtjes.
Het project Dreamhûs is nooit zo belangrijk geweest als nu! Wie helpt om onze achterban op een veilige manier er warmpjes bij te laten zitten?

 #woonfriesland  #bouwgroepdijkstradraisma #greenvillage #debewonersraad

Lees verder

WoonFriesland least woningen Techum

23-05-2022

De huurders van de tien woningen van het Buurblok in het Leeuwarder wijkdorp Techum hebben een primeur te pakken: zij wonen in een leasehuis.

Zaterdag was de overdracht van de woningen aan It Hoarnsket en Stâlpaad. De woningen zijn gebouwd door Buurblok, een initiatief van Bouwbedrijf Dijkstra Draisma en Wocozon, gespecialiseerd in zuinige installaties in huurhuizen.

Bijzonder is dat huizen ook van deze bedrijven blijven. WoonFriesland least ze. Dankzij deze financiële constructie kan de corporatie sneller meer woningen aanbieden.

Buurblok blijft verantwoordelijk voor onderhoud en verzorgt ook elektrisch deelvervoer voor de huurders. Zij hebben twee elektrische deelauto’s ter beschikking die ze via een app kunnen reserveren.

De huizen zijn aangesloten op een blokwarmtenet: ze worden samen verwarmd door één warmtepomp. Ze zijn goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen, wat betekent dat de huurders geen energiekosten hebben.

 

<LC 21.05.22>

Lees verder

Corporatiewoning zonder energiekosten en met deelauto

23-05-2022

Wonen in een ‘corporatiewoning’ zonder energiekosten en met een deelauto voor de deur. Buurblok BV kwam met dit idee en voerde het uit in Leeuwarden. Huurders van tien woningen kregen zaterdag hun sleutel.

‘Bewoners kunnen energie leveren aan het collectief, of verkopen’

„Woensdag kregen we te horen dat we hier terecht kunnen’’, vertelt Sake Kikkert. „Daar zijn we heel blij mee, want het is echt moeilijk om een huis te vinden.’’ Samen met partner Elisabeth en zoontje Daniël woont hij nog tijdelijk in Tzummarum, maar binnenkort kunnen ze eindelijk definitief terecht in Techum.

„We hadden het niet verwacht’’, zegt Elisabeth, want ze wist hoeveel belangstellenden er voor deze huizen waren. Met een maandhuur van 935 euro zijn ze weliswaar niet goedkoop, maar de bewoners hebben geen energiekosten. Sterker nog: de woningen brengen zoveel warmte en stroom op dat de bewoners zo’n 300 euro per jaar kunnen terugverdienen.

Die rekensom legde directeur Roland van der Klauw van Wocozon uit bij de sleuteloverdracht: „Kijk, zie je die zonnepanelen op het dak? Die wekken niet alleen stroom op, maar ook warmte.’’ De energie gaat naar een van de schuurtjes langs het woonblok. Daar zit een accu met een warmtepomp. Via een warmtenet en een systeem vol slimme software wordt de stroom en warmte verdeeld.

„Bewoners kunnen energie leveren aan het collectief, maar ook verkopen op de markt.’’ Bovendien worden de accu’s van de twee deelauto’s ermee gevoed. Dat is ook fijn voor netbeheerder Liander, want de woningen belasten het elektriciteitsnet nauwelijks. „Dit project is een primeur voor Nederland’’, zegt Van der Klauw.

Wocozon is een organisatie ‘voor en door’ woningcorporaties. „Normaal gesproken zorgen wij vooral voor zonnepanelen op sociale huurwoningen, maar wij wilden meer doen.’’ Het klikte met directeur Biense Dijkstra van bouwbedrijf Dijkstra Draisma, die veel nieuwe initiatieven voor circulair en energiezuinig bouwen opzet.

Ze ontwikkelden samen een nieuw concept onder de naam Buurblok BV, waarvan Leeuwarden nu de primeur heeft. Via een leasecontract bieden ze corporatie WoonFriesland de mogelijkheid om de huizen te verhuren aan mensen die iets meer kunnen opbrengen dan sociale huur. „Er is een groot tekort aan aanbod in de lagere middenhuur’’, zei directeur Sigrid Hoekstra van WoonFriesland. „Wij willen daar graag iets aan doen.’’

Deze lease- en verhuurconstructie klinkt wat omslachtig, maar er is bewust voor gekozen, zegt Van der Klauw. „Woningcorporaties mogen bijvoorbeeld geen warmtenet beheren.’’ Ook andere regels maken het voor WoonFriesland lastig om de huizen in bezit te nemen.

Wocozon en Dijkstra Draisma omzeilen deze hobbels door zelf eigenaar te blijven. Ze doen ook het beheer van de energievoorzieningen en het onderhoud van de huizen, die vlak bij de Lidl staan: op het Hoarnsket en Stâlpaad.

„We kunnen dit casco in een dag bouwen en ook in een dag weer afbreken’’, zegt Biense Dijkstra. „Daar zijn maar 33 hijsbewegingen voor nodig.’’ De huizen zijn dus demontabel en circulair uitgedacht. „We kunnen ze over tien jaar gemakkelijk weer verplaatsen, mocht dat nodig zijn.’’ Desalniettemin kunnen de woningen zeventig jaar mee, verwacht hij.

Als het aan Dijkstra ligt, komen er snel meer van dit soort projecten in het land, liefst ook in de sociale verhuur. Hij ziet veel kansen voor de combinatie van snel, energiebewust en circulair bouwen. Zijn bouwbedrijf levert onderdelen zoals muren kant en klaar. „Hoe meer van dit soort projecten, hoe beter onze fabriek loopt.’’

Voor Sake en Elisabeth betekent de woning een rustpunt na roerige jaren. „Wij woonden namelijk in Nieuw-Zeeland.’’ Het stel had daar willen blijven, maar de coronaperiode zorgde voor instorting van de toeristenstroom, waardoor ook de arbeidsmarkt harde klappen te verduren kreeg.

Dit bracht zoveel hobbels met zich mee dat het gezin besloot terug te keren naar Friesland. Werk vinden lukte hier wel, maar de zoektocht naar een woning nam veel tijd in beslag. Nu kunnen ze ineens heel snel verhuizen.

 

<LC 23.05.22>

Lees verder

In Drachten 300 nieuwe sociale huurwoningen

23-05-2022

Verspreid over heel Drachten worden tot 2030 zo’n driehonderd nieuwe sociale huurwoningen gebouwd.

Smallingerland en de woningcorporaties WoonFriesland en Accolade hebben een convenant getekend met bindende afspraken over locaties en bouwmomenten. ,,We hebben grote behoefte aan sociale huurwoningen in Drachten”, zegt wethouder Robin Hartogh Heys. ,,En dus willen we nu vaart maken. Dit convenant helpt daarbij.”

Corporaties moeten het geld dat overblijft door de afschaffing van de verhuurderheffing in 2023 investeren in het bouwen, verduurzamen en renoveren van meer huizen. ,,Door een verhoging van de vennootschapsbelasting houden we daarvan effectief 75 procent over”, zegt directeur Sigrid Hoekstra van WoonFriesland. ,,Maar we willen niets liever dan bouwen. Daarom is het goed dat er in Drachten nu ook kavels beschikbaar zijn.” In Smallingerland moeten er tot 2025 in totaal 1100 huizen bij komen. Ongeveer de helft van de driehonderd nieuwe huurhuizen maakt daarvan deel uit.

 

<LC 21.05.22>

Lees verder

Installatie verplichte warmtepomp is stevige opdracht

19-05-2022

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of voor een duurzaam alternatief te kiezen, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Zo wil minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting het tempo van de vergroening in de huizenmarkt omhoog schroeven.

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. Tot 2030 is er subsidie beschikbaar voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

,,Het is natuurlijk goed nieuws, we hoeven niet over werk in te zitten. Maar ik vraag me wel sterk af of dat goed komt. Ik vind het nogal wat”, reageert Gert Jan van der Meer van installatiebedrijf Otte uit Sneek. De installatiebranche kampt op dit moment met grote tekorten aan materiaal en aan personeel. ,,Er zijn levertijden van warmtepompen van een jaar, maar dat zijn extremen. Gemiddeld is het nu rond de twee maanden. Maar normaal was het altijd bestellen en morgen in huis. Ze zijn niet aan te slepen en dat zal dan alleen maar erger worden.”

Klaas Veenstra van installateur DonkerVeenstra in Drachten zet ook nog wel wat vraagtekens bij de plannen van het kabinet. ,,In principe is het goed nieuws, want het betekent meer werk. Maar of het ook haalbaar is, is vraag twee.”

Niet genoeg elektriciteit

Er moeten snel meer technici bij komen – niet alleen voor de installatie van warmtepompen en zonnepanelen, maar ook om het stroomnet op peil te krijgen. ,,We zitten met een gigantisch probleem met de stroomvoorziening”, zegt Van der Meer. ,,Dat is dramatisch, in Fryslân ligt het plat. We zitten nu met woningbouwprojecten van november waar we nog steeds niet mee kunnen starten, omdat nutsbedrijven niet kunnen voorzien in stroom. Er liggen nu vijf projecten stil.”

Een warmtepomp heeft continu stroom nodig, dus het stroomverbruik per huishouden zal dan stijgen. ,,In Fryslân wordt er natuurlijk wel aan gewerkt, maar ook bijvoorbeeld voor de bouw van een groot verdeelstation heb je zo zes jaar nodig”, legt hij uit.

Het personeelstekort valt nog te overzien, zolang het materiaal en de stroomvoorziening er niet zijn. ,,Er is werk zat, maar we kunnen er niet mee starten”, zegt Van der Meer. Maar zodra de projecten weer opgepakt kunnen worden, wordt het probleem groot. ,,Na de bouwvak hebben we veel te weinig mensen.”

Veenstra verwacht ook dat het personeelstekort alleen maar groter wordt, en zeker als er straks wel genoeg materiaal voorradig zou zijn. Het bedrijf probeert daar al op te anticiperen. ,,Wij bieden de jeugd scholing aan, om het in toekomst op te gaan vangen. De oude garde die er uiteindelijk uitgaat, proberen we zo veel mogelijk te gebruiken om de jeugd op te leiden.”

Gunstig voor huurders

Woningcorporaties zijn op het eerste gezicht positief over de plannen. ,,We vinden het goed nieuws. Het is beter voor het milieu en het leidt ook vooral tot een lastenvermindering voor huurders”, zegt Marian Sprenkeler van WoonFriesland. ,,In onze nieuwbouwwoningen plaatsen we al warmtepompen. En bij de andere woningen waar de cv-ketels aangepast moeten worden, gaan we kijken of een warmtepomp haalbaar is. Daar kijken we per project naar.”

Ook Rein Swart van Thús Wonen in Noordoost-Fryslân noemt het goed nieuws. ,,De energieprijzen rijzen de pan uit. De energiearmoede steekt de kop op, dat wordt een heel groot probleem. Dus als we de woonlasten kunnen laten afnemen, dan zou dat een groot voordeel zijn voor onze huurders.”

Maar de haalbaarheid wordt nog wel een ,,hele stevige” uitdaging. ,,Als we nu installateurs zoeken voor warmtepompen voor onze nieuwbouw en ons kantoor, dan merken we dat de vraag erg groot is”, zegt Swart. En dat leidt tot wachttijden. ,,Maar de ambitie onderstrepen we heel erg.”

Thús Wonen is al intensief bezig met de verduurzaming van het woningbestand. Zo zijn er vorig jaar ruim 3000 woningen voorzien van zonnepanelen en moeten dat er eind dit jaar 4500 zijn. ,,En we willen woningen zo goed mogelijk isoleren. Wat je niet kwijtraakt, hoef je ook niet op te wekken”, zegt Swart. ,,We steken dit jaar extra energie in de isolatieprogramma’s. De verhuurdersheffing wordt afgeschaft, dus de investeringsruimte wordt groter, daar zijn we heel blij mee. Daardoor kunnen we dit jaar al een miljoen extra investeren.”

Nu hebben zo’n drieduizend woningen energielabel B of hoger. Een kleine drieduizend woningen moeten nog worden aangepakt. ,,We zouden eigenlijk nog veel meer moeten doen, we hebben een redelijk verouderd bezit. We steken er veel tijd en energie in. Het zijn ongelofelijke opgaven.”

Afspraken met kabinet

Om aan de vraag te kunnen voldoen heeft het kabinet afspraken gemaakt met de installatiebranche, vertegenwoordigd door Techniek Nederland, en de fabrikanten, vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen. Zo bouwen grote producenten momenteel fabrieken ,,waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren”, aldus minister De Jonge.

,,Wij zijn blij met de normering”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. ,,We zetten alles op alles om voldoende warmtepompmonteurs op te leiden: opleidingslocaties in elke regio en een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepompen. Daardoor kunnen zij-instromers sneller aan de slag.”

 

 

<FD 18.05.22>

 

 

Lees verder

Klachten opbrengst zonnepanelen

18-05-2022

Zonnepanelen op het dak worden een stuk minder aantrekkelijk als de stroom niet aan het net kan worden teruggeleverd.

Steeds meer Friezen kunnen stroom niet terugleveren. Het aantal klachten van Friese woningbezitters over het niet kunnen terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet is in een jaar tijd verdubbeld.

Netbeheerder Liander krijgt steeds meer klachten over overtollig opgewekte zonnestroom die, doordat omvormers worden uitgeschakeld, niet terug kan naar het net. Tussen 1 januari en 15 mei vorig jaar deden 74 mensen hun beklag bij Liander. In dezelfde periode van dit jaar ging het om 139 klachten, bijna een verdubbeling.

Harlingen, Blije, Leeuwarden, Tjalleberd, Heerenveen, Oudemirdum, Makkinga, Oentsjerk, Schiermonnikoog: de meldingen kwamen vanuit alle hoeken van de provincie en niet alleen uit verstedelijkte gebieden.

Wat is er aan de hand? Als de zon volop schijnt, dan is de opbrengst van de panelen hoog. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor particulieren, maar de omvormers, die het hart van de zonnestroominstallaties vormen en ervoor zorgen dat lampen branden en de telefoon kan worden opgeladen, zijn begrensd op 253 volt. De reguliere netspanning is 230 volt. Als de 253 volt wordt overschreden, dan schakelen de omvormers uit en wordt er geen stroom teruggeleverd.

Dit is een veiligheidsmechanisme en het werkt automatisch. Het is volgens Liander-woordvoerder Peter Hofland een misverstand dat de netbeheerder hier verantwoordelijk voor is. ,,Als de spanning te hoog oploopt, gaat de apparatuur kapot. Dus de uitschakeling is echt ter bescherming.’’

Zodra de spanning daalt, bijvoorbeeld in de avond of bij een ander weertype, gaan de omvormers weer werken. Huishoudens kunnen gemiddeld elf uur per jaar niet terugleveren aan het stroomnet, zegt Hofland.

,,Sommige mensen hebben hier meer last van en anderen minder. Ook niet iedereen merkt het. Het is wel vervelend voor de consument, maar het afschakelen van omvormers zorgt voor een betrouwbaar elektriciteitsnet. Het betekent dat er veel duurzame energie wordt opgewekt, vaak op momenten dat het verbruik ook lager ligt.’’

Volgens het Algemeen Dagblad kunnen zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren en is het niet te voorspellen waar de problemen ontstaan. De storingen kunnen een belemmering vormen voor de energietransitie: de Nederlandse netbeheerders voorspellen volgens de krant dat de komende jaren nog veel meer huishoudens met uitval van zonnepanelen te maken krijgen.

Door de hoge stroomprijs stappen steeds meer consumenten over op zonne-energie. Het aantal huizen met zonnepanelen schiet omhoog. Een op de twintig huizen met zonnepanelen, schatten de netbeheerders, heeft nu al last van uitval door te hoge netspanning. Als er in een straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen nog groter.

Hofland: ,,Het hele elektriciteitsnet is de afgelopen honderd jaar gebouwd om elektriciteit te transporteren naar bijvoorbeeld bedrijven en consumenten. Alleen gebruiken we elektriciteit nu heel anders: mensen zijn niet alleen verbruiker, maar ook producent van stroom. Het hele net moet worden verdubbeld, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. We doen er alles aan om het elektriciteitsnet zo snel mogelijk samen met aannemers om te bouwen naar het net van de toekomst.’’

Bij Damstra Installatiegroep in Driezum komen iedere dag telefoontjes binnen van particulieren die niet snappen waarom hun zonnepanelen niets doen. Directeur Teake Damstra waarschuwde vorige week al in de Leeuwarder Courant dat omvormers soms worden uitgeschakeld.

In mei wordt doorgaans de meeste stroom opgewekt. Omdat de wind nog koud kan zijn, koelen de panelen wel af, maar de zon heeft veel impact. In deze periode komen doorgaans dan ook de meeste klachten binnen. ,,Hieltyd mear minsken hawwe panielen en yn dizze tiid drukke wy allegearre stroom op it net en tagelyk is der minder ôfname’’, weet Damstra.

Het is maar goed dat de omvormers uitschakelen, zegt hij. Vooral oude apparatuur zou kapot kunnen gaan als het stroomnet overbelast raakt. ,,Dan kin sa’n kuolkast of telefyzje stikken gean.’’

 

<LC 18.05.22>

Lees verder

Ruilen van huis? Dat kan via nieuw platform

16-05-2022

Er staat nog maar één huis op, dat ook nog eens door zijn eigen makelaardij wordt aangeboden, maar Jorrit Zandberg heeft goede hoop dat het platform Woningruil.frl een succes wordt.

Het was tijd voor wat reuring, vond Zandberg, die samen met heit Wieb een kantoor in Akkrum bestiert. Jorrit Zandberg merkt dat veel mensen hun eigen woning niet te koop zetten, omdat er geen ander passend aanbod is. En als er dan een huis op de markt komt, zijn er soms tientallen aanvragen voor een bezichtiging. Laatst in Wirdum zelfs 125, al is dat een uitschieter.

,,Der binne dus in soad minsken dy’t ferhúzje wolle, dat blykt wol’’, zegt Zandberg. ,,Ik woe sjen hoe ‘t wy minsken sa fier krije om harren hûs te ferkeapjen.’’

Koppelen

Volgens Zandberg zijn er in Akkrum en omgeving genoeg mensen met bijvoorbeeld vrijstaande woningen aan het water − vooral ouderen − die wel kleiner willen wonen. Zij willen echter niet meegaan in de gekte. En bewoners van twee-onder-een-kapwoningen of appartementen willen misschien wel naar dat vrijstaande huis aan het water. ,,Mar as sy it fan inoar net witte, dan bart der neat.’’

Via het platform Woningruil.frl − dat losstaat van makelaarsverenigingen − moeten de partijen aan elkaar worden gekoppeld. Belangstellenden moeten wel over een eigen makelaar beschikken, die de wensen en behoeften doorgeeft aan Woningruil.frl.

Het huis komt dan online te staan en wanneer er iemand interesse toont, stuurt Woningruil.frl een makelaar langs en wordt de match besproken.

Verschil in waarde

Ruilen klinkt nobel, maar dat zal niet met gesloten beurs gebeuren. Dat is een utopie, zegt Zandberg. Het is waarschijnlijk dat er verschillen in woningwaarde zijn, zeker als bijvoorbeeld ouderen hun grote woning willen verruilen voor een appartement.

Als het ene huis vier ton waard is en het andere twee ton, dan blijft er logischerwijs nog twee ton over en zal de bezitter van het kleinere huis in gesprek moeten gaan met de hypotheekadviseur voor een lening.

Bijkomend voordeel is volgens de site van Woningruil.frl dat er geen ‘moeilijke veilingsystemen of ondoorzichtige inschrijvingsprocedures’ zijn. Er is één op één contact. Wel zo transparant, vindt Zandberg, want systemen met online bieden hebben ook een prijsopdrijvend effect. ,,Minsken biede dan dochs wer tûzen euro mear.’’

Bij een inschrijving is dat overigens ook zo, erkent Zandberg. ,,Jawol, mar dan kinst sels rêstich dyn maksimum bepale. Minsken witte fan inoar dan net hoe fier oft sy gean.’’

Aanbod

Animo is er volgens Zandberg wel voldoende, ook al is er nog nauwelijks aanbod. Alleen een huis uit Aldeboarn − waarvan Zandberg zelf de verkopende makelaar is − staat momenteel online. ,,Mar ik bin al wol belle troch Makelaardij Mid-Fryslân fan Grou, dy sil der ek in wente op sette.’’ Hoe meer aanbod, hoe groter de kans van slagen, zegt de makelaar. En als blijkt dat het niet loopt, dan trekt hij de stekker er weer uit.

Kosten worden er momenteel niet veel gemaakt. Er is een website gemaakt en er zijn wat persberichten opgesteld. En Zandberg zelf is er uren aan kwijt. ,,Mar ik sit hjir dochs al.’’

 

<LC 14.05.22>

Lees verder

Vacature bestuur De Bewonersraad

13-05-2022

(Reactietermijn verstreken)

 

Huurdersvereniging De Bewonersraad zoekt een bestuurslid,
sociaal betrokken,
met hart voor én affiniteit met sociale volkshuisvesting in Friesland


Voor alle informatie over de functie vindt u hier de profielschets.

Reageren kan tot 22 mei aanstaande.
 

 

Lees verder

800 euro energietoeslag – ’t is maar net waar je woont

11-05-2022

In Noordwest-Friesland zijn ze vrij royaal, Smallingerland houdt de hand voorlopig op de knip. Wie hoopt op 800 euro energietoeslag, moet het maar net treffen met de gemeente waarin hij woont.

Het is niet eerlijk, vonden ze op Ameland. Een gezin met een netto inkomen van 1777 euro per maand zou recht hebben op 800 euro energietoeslag. Maar was het inkomen 1 euro hoger? Dan zou het gezin kunnen fluiten naar de volledige 800 euro.

Op het eiland bedachten ze een tussenoplossing. De mensen die net buiten de boot zouden vallen, krijgen van de gemeente alsnog 400 euro. ,,We denken daarmee sociaal rechtvaardig bezig te zijn”, legt wethouder Piet IJnsen uit. Hij zegt ook al positieve reacties te hebben gekregen van bewoners.

Uit een rondgang langs alle Friese gemeenten blijkt dat Ameland een uitzondering is. Alle andere gemeenten hanteren een harde scheidslijn: wie daaronder zit qua inkomen krijgt de volledige 800 euro, wie iets meer verdient krijgt niets.

Met de energietoeslag moeten mensen met een laag inkomen worden gecompenseerd voor de hoge energieprijzen. Het rijk heeft de uitbetaling bij gemeenten neergelegd, met als richtlijn dat de toeslag geldt voor inkomens tot 120 procent van het sociaal minimum. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze die richtlijn volgen.

In Friesland wisselt dat sterk. Zes gemeenten hebben de grens omhoog getrokken, wat dus betekent dat meer mensen de toeslag krijgen: Leeuwarden (125 procent), Harlingen, Waadhoeke, Terschelling en Vlieland (allen 130 procent) en dus Ameland. Die gemeente geeft mensen nog de helft als zij een inkomen hebben tussen 120 en 140 procent van het sociaal minimum.

Smallingerland is als enige juist strenger dan de landelijke richtlijn. Daar krijgen alleen inwoners de energietoeslag als zij onder 115 procent van het sociaal minimum zitten, met als grensbedrag voor gezinnen 1704 euro per maand. De gemeente zegt hiervoor te hebben gekozen nog voordat de landelijke richtlijn bekend werd.

Na vragen laat woordvoerder Stéfanie Beerling maandag weten dat de grens waarschijnlijk alsnog naar 120 procent gaat. ‘Besluitvorming in het college is in voorbereiding’, schrijft ze. Wethouder Bert Westerink is ‘niet beschikbaar’ voor een mondelinge toelichting.

Details kunnen een groot verschil maken. Zo is het maar net naar welke maand wordt gekeken. Ooststellingwerf vraagt naar het inkomen in de maand voorafgaand aan de aanvraag, terwijl Amelanders hun belastinggegevens over heel 2021 of 2020 moeten bekijken. In die jaren lagen uitkeringsbedragen lager, en dus maakt het voor Amelanders de kans groter dat zij de energietoeslag krijgen.

Zo kunnen op het oog ongelijke situaties ontstaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand in Achlum (Waadhoeke) de energietoeslag krijgt, terwijl een inwoner van buurdorp Arum in een identieke situatie die niet krijgt. Arum valt onder Súdwest-Fryslân.

Al die verschillen zijn nu eenmaal het gevolg van het neerleggen van de verantwoordelijkheid bij gemeenten, zegt Hetty Jansen van de Stichting Urgente Noden Friesland. De stichting verleent hulp aan mensen die in acute financiële problemen zitten.

Janssen vindt de verschillen tussen gemeenten niet per se een probleem, omdat ze het wel goed vindt dat daar de verantwoordelijkheid ligt. ,,Gemeenten staan het dichtste bij de inwoners staan en kunnen dus het beste de keuze maken welke hulp nodig is. Zo kan maatwerk worden geleverd. De keerzijde van dat maatwerk is dan dat er verschillen kunnen zijn.”

Het is belangrijker, zegt Janssen, dat de gemeenten het geld zo snel mogelijk uitbetalen. ,,Mensen die met hogere energieprijzen worden geconfronteerd, kunnen soms acuut de rekeningen niet betalen.” Ze zegt dat de stichting ook een toename ziet in aanvragen.

Die uitbetalingen zijn in volle gang. Vijftien van de achttien gemeenten hebben de toeslag inmiddels uitgekeerd aan minima die bij hen bekend zijn. Anderen kunnen momenteel een aanvraag doen. Alleen Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Schiermonnikoog lopen achter: daar worden de betalingen aan bekende minima deze maand gedaan, waarna anderen vanaf 1 juni de toeslag kunnen aanvragen.

En dan is er nog de financiële afrekening voor gemeenten. Later deze maand wordt waarschijnlijk duidelijk hoeveel geld zij krijgen van het rijk. Vooral voor de wat royalere gemeenten wordt het dan afwachten of zij alles vergoed krijgen. ,,Misschien dat het meevalt”, zegt de Amelander wethouder IJnsen. ,,En anders moeten we er een paar centen bij doen. Dat vinden we ook niet zo erg.”

 

<10.05.22>

Lees verder

Wat te doen bij gebreken aan je huurwoning?

10-05-2022

Wat kun je als huurder doen bij gebreken aan de woning en slecht onderhoud? Woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond doet het in hoofdlijnen uit de doeken.

,,In dit geval gaat het om een sociale huurwoning bij een particulier’’, stelt Trip. ,,Huurders van een sociale huurwoning kunnen, als er sprake is van achterstallig onderhoud of een gebrek aan de woning (zoals schimmel), een onderhoudsprocedure starten. De huurcommissie kan dan een bindende uitspraak doen tot een forse huurverlaging die in stand blijft tot de problemen zijn verholpen. Dat is vaak een goede stok achter de deur om een verhuurder toch tot het noodzakelijke onderhoud in beweging te krijgen.’’

Voor huurders in de vrije sector geldt niet dat ze naar de huurcommissie kunnen. ,,Zij kunnen wel naar de kantonrechter, maar die drempel is erg hoog’’, stelt Trip. ,,Als Woonbond pleiten we er dan ook al langer voor om ook vrije-sectorhuurders met onderhoudsgeschillen bij de huurcommissie terecht te laten kunnen.’’

In dit geval lijkt het erop dat de huurder zelf tot het betalen van een lagere huur heeft besloten en er geen uitspraak van de huurcommissie was. Trip: ,,Ik zou om problemen te voorkomen altijd eerst juridische hulp inschakelen voordat je de huur deels inhoudt. Omdat dit inderdaad tot een juridische strijd kan leiden over een huurachterstand, en dan wil je vooraf goed weten hoe sterk je staat.’’

Gaat het om direct gevaarlijke situaties zoals brandgevaarlijke bedrading, dan kan een huurder, aldus de woordvoerder, naar het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht stappen. ,,Die kunnen een verhuurder dwingen om in actie te komen en de problemen op te lossen, of ze kunnen de problemen zelf verhelpen en de kosten verhalen op de verhuurder.’’

De Woonbond pleit al langer voor een soort ‘APK’ voor huurwoningen. Door een periodieke keuring wordt er dan gecontroleerd of een woning voldoet aan de standaarden van tegenwoordig. ,,Zo wordt voorkomen dat mensen in een slechte en ongezonde woning terechtkomen en dan zelf maar voor elkaar moeten boksen dat de verhuurder in beweging komt. We vinden het de normaalste zaak dat auto’s veilig moeten zijn voor ze de weg op mogen, dat moet bij woningen ook zo zijn als ze bewoond worden.’’

 

<LC 07.05.22>

Lees verder

Aanbod nieuwe huurhuizen onder druk

05-05-2022

Het wordt steeds moeilijker om in Nederland een woning of appartement te huren. In veel middelgrote steden is de situatie nijpend vanwege de stijgende kosten en de grote vraag naar huurwoningen. Projectontwikkelaars stellen nieuwbouwprojecten uit vanwege de snel stijgende kosten van mensen en materialen. Ook komt de stroom van toeristen en expats weer op gang, waardoor veel vaak duurdere woonruimte aan de neus van woningzoekenden voorbij gaat.

Volgens rapport ABN Amro

Deze ontwikkelingen staan beschreven in het rapport dat ABN Amro vandaag publiceert. Het aantal huurwoningen waarvoor een vergunning is afgegeven, daalde in 2021 met 9 procent ten opzichte van 2020. Een blik op de grote steden toont een opmerkelijk verschil. Amsterdam gaf in 2021 veruit de meeste vergunningen af. Daar kwamen er 2965 nieuwe huurwoningen bij. Den Haag en Rotterdam volgen op enige afstand, maar in Utrecht ligt de groei veel lager. Daar kwamen er slechts 676 huurwoningen bij in 2021. Dat is slechts een kwart van het aantal nieuwe huurwoningen een jaar eerder.

De reden van het verschil tussen de grote steden heeft Sectoranalist Bouw en Vastgoed Casper Wolf niet onderzocht, maar hij ziet wel een verband met ontwikkelingen in de middelgrote steden in de Randstad. „In Rijswijk, Zoeterwoude en Dordrecht neemt het aantal nieuwbouw huurwoningen sterk toe. Zo is Nieuwegein ook een alternatief voor mensen die in Utrecht niet terecht kunnen. In Amsterdam en Utrecht stijgen de gemiddelde huren jaarlijks met respectievelijk 9,4 procent en 5,1 procent. Dat is veel hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,5 procent. De stijging van huurprijzen in de grote steden, zie je nu ook in de middelgrote steden gebeuren.”

Projectontwikkelaars maken knarsetandend de rekening op, want na de stikstofdiscussie die veel bouwprojecten tot staan bracht, zijn het nu de kosten van mensen, materialen en bouwgrond die hun marges onder druk zetten. Vakmensen zijn moeilijk vindbaar en duur, en bouwmaterialen zijn zoals alle grondstoffen peperduur geworden. „De grondprijs steeg in de eerste maanden van 2022 naar een record van gemiddeld 530 euro per vierkante meter”, zegt Wolf. „Dat is 9,5 procent hoger dan een jaar eerder.”

Woningcorporaties en investeerders worden door de overheid ook niet echt warm gemaakt met beleid dat hen helpt om de huurinkomsten te optimaliseren. „Bevoordeling van starters, de begin dat jaar ingestelde opkoopbescherming en de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers, drukken het aantal huurtransacties in de afgelopen maanden”, zegt Wolf.

De overdrachtsbelasting voor beleggers zorgde ervoor dat in het eerste kwartaal van 2021 de waardegroei voor commerciële huurwoningen sterk daalde. Een jaar later is dit weer helemaal anders. „De waarde van huurwoningen steeg in het laatste kwartaal van 2021 met 12 procent in vergelijking met een jaar eerder”, zegt Wolf. „Er zijn weer meer toeristen en expats, waardoor het in de vrije sector veel aantrekkelijker wordt om duurdere woonruimte aan deze groepen te verhuren. Airbnb is weer helemaal terug van weggeweest.”

Dit zorgde er volgens Wolf voor, dat het aantal transacties voor woonruimte tussen de 1000 en 1250 euro, maar ook boven de 1250 euro in een half jaar meer dan verdubbelde. Voor alle huurcategorieën – ook die onder de 1000 euro – constateert hij een daling van alle huurtransacties. „Dat komt omdat deze woningen langjarig zijn verhuurd, of dat ze via Airbnb of andere verhuursites worden aangeboden.”

Een huis of appartement huren in Nederland blijft zo een uitdaging voor woningzoekenden. „Het aantal transacties zal structureel laag blijven”, zegt de sectoranalist van ABN Amro. „Ik verwacht met name in de vrije huursector een hogere druk. Alleen als er veel nieuwbouw plaatsvindt, verwacht ik een positief effect. Nieuwe woonruimte bouwen verlicht de druk, maar ik heb nog geen signalen ontvangen dat dit in voldoende mate gaat gebeuren.”

 

<LC 04.05.22>

Lees verder

RAERD | Stekker uit woningbouwplan voor starters

05-05-2022

Een plan voor zeven betaalbare starterswoningen in Raerd is van de baan. Bouwer Zijlstra Bouw in Berltsum is uit het project gestapt.

Het begon met een boos dorp. In oktober voerde Raerd actie omdat het plan voor starterswoningen aan de Sélânswei op grond van woningcorporatie Elkien veel duurder uitpakte dan verwacht. Plaatselijk Belang vond dat niet meer van starterswoningen gesproken kon worden toen bleek dat de huizen 208.000 euro moesten gaan kosten, terwijl uitgegaan was van 150.000 tot 160.000 euro. Tientallen inwoners gingen met protestborden de straat op.

Hoewel geen partij wilde de gemeente Súdwest-Fryslân wel faciliteren dat er gesprekken gevoerd zouden worden tussen alle betrokkenen. Wethouder Mark de Man informeert de gemeenteraad nu dat de gesprekken niet tot resultaat geleid hebben. ‘De weg ligt vrij voor Raerd om nieuwe stappen te zetten’, aldus de mededeling.

Daar is het dorp blij mee, zegt Tjitske Kamstra van Plaatselijk Belang. ,,Wij gaan onderzoeken wat mogelijk is.’’ In oktober zei het bestuur een een aannemer te kennen die goedkoper kan bouwen.

Elkien speelt in het nieuwe plan eerst geen rol, aldus relatiemanager Ytsen Strikwerda. De woningcorporatie is, net als bij het eerste plan, nog steeds bereid de grond tegen een sociale prijs te verkopen.

Dat wordt een harde dobber, voorspelt Roelof Zijlstra van het gelijknamige bouwbedrijf in Berltsum. Volgens hem heeft zijn bedrijf de nek uitgestoken om een zo betaalbaar mogelijk plan te ontwikkelen en zat er voor de bouwer uiteindelijk heel weinig marge op. ,,Maar dat werd niet gewaardeerd. Er werd gesuggereerd dat wij eraan zouden verdienen. Met zo’n onwillig dorpsbelang wilde ik niet verder. Ze zaten alleen maar dwars en praten niet met ons maar via de media.’’

 

<LC 04.05.22>

 

Lees verder

Steeds meer Friezen met schulden

03-05-2022

Kredietbank Nederland verwacht dat ook in deze provincie het aantal schuldhulpcliënten door de stijgende energielasten zal groeien. Steeds vaker kampen ook mensen met een baan met problematische schulden.

De Kredietbank Nederland opereert landelijk vanuit Leeuwarden. Ook de Friese gemeenten worden door de bank bediend, met uitzondering van Heerenveen.

Als de instroom van mensen naar professionele schuldhulpverlening in het eerste kwartaal van dit jaar wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, is in Friesland nog nauwelijks sprake van een stijging. Daaruit mag echter niet geconcludeerd worden, aldus algemeen directeur Hans van der Meulen uit Drachten, dat er geen sprake is van een toename van huishoudens met financiële problemen. Hij gaat er vanuit dat dit wel degelijk het geval is. Het duurt namelijk gemiddeld vijf jaar, zo blijkt uit onderzoek, voordat mensen zich voor hulp melden bij de gemeente – sociale wijkteams – of de kredietbank.

,,De gemiddelde schuldpositie is dan al 40.000 euro’’, stelt Van der Meulen. ,,Dat zijn echt problematische schulden. Steeds vaker gaat het daarbij om mensen met een baan. Mijn oproep zou zijn: schaam je niet. Je kunt er niets aan doen dat de energietarieven zo stijgen.’’

Hoewel hij rekent op een groeiend aantal hulpvragen door hogere energielasten, is lastig te voorspellen hoe groot die groei zal zijn. Verschillende factoren zijn daarop van invloed, zoals het weer.

Inkomens tot 120 procent van bijstandsniveau worden met een eenmalig bedrag van 800 euro gecompenseerd. ,,Het is maar de vraag of het voldoende is en of mensen het ook voor de stijgende tarieven in gaan zetten’’, stelt Van der Meulen.

Ook verlaagt het kabinet de btw op energie per 1 juli van 21 naar 9 procent. ,,Maar ik verwacht niet’’, stelt Van der Meulen, ,,dat dat het verschil gaat maken.’’ Hij denkt dat een verhoging van uitkeringen en minimumloon onvermijdelijk is.

In de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Smallingerland hebben gemiddeld genomen de meeste huishoudens – 9 tot 10 procent – een laag inkomen, tegenover relatief hoge energielasten. Dat blijkt uit de energiearmoedekaart van TNO.

Een gemeente als Leeuwarden doet het met 6,81 procent een stuk beter. Op wijkniveau zijn er echter grote verschillen. In de Vrijheidswijk (15,82 procent) en Bilgaard (14,54 procent) lijken de problemen het grootst.

 

LC 2 mei 2022

Lees verder

HEERENVEEN | Van Wijnen schaalt woningbouw op

28-04-2022

Bouwbedrijf Van Wijnen wil in rap tempo woningen gaan bouwen voor vluchtelingen, statushouders en lokale woningzoekenden. De nieuwe Heerenveense huizenfabriek wordt nu al opgeschaald.

Vanaf 1 juli zou de productie in Heerenveen van start gaan en zou men uiteindelijk toewerken naar 4000 verplaatsbare woningen per jaar.

Maar nu wil Van Wijnen na de bouwvak iedere dag vijf woningen extra produceren, zodat er per augustus iedere maand honderd woningen meer kunnen worden geplaatst. Hoeveel huizen er in totaal dagelijks uit de fabriek komen, is volgens woordvoerster Anneke Lips lastig te voorspellen. ,,Je hebt te maken met planningen. We werken vraaggestuurd, er moet eerst een concrete locatie zijn en commitment om te gaan produceren.’’

Lips: ,,We gaan sneller opschalen om zo te voldoen aan de enorme vraag die er ligt, als gevolg van de stroom vluchtelingen uit Oekraïne, bovenop het tekort voor statushouders en lokale woningzoekenden.’’ De woningen kunnen snel en overal in Nederland geplaatst worden. De enige voorwaarde die Van Wijnen stelt, is dat gemeenten meedoen en zo snel mogelijk locaties beschikbaar maken. Dit kan variëren van een plek op een industrieterrein, een braakliggend stuk grond in dorp of stad of ergens in een weiland. Verschillende gemeenten hebben al interesse getoond.

Heerenveen heeft van Van Wijnen een aanbod gekregen om op de VDL-locatie, waar nog een stuk grond braak ligt, veertig woningen te plaatsen. ,,Het gesprek moet nog plaatsvinden, het kan ook zijn dat de gemeente een andere locatie in gedachten heeft’’, zegt Lips. Gemeentewoordvoerster Suzan IJdema bevestigt dat er een aanbod ligt. ,,Binnenkort laten we ons hierover informeren, op basis daarvan gaan we ons oordeel vellen.’’ De bouwer heeft inmiddels een brief de deur uit gedaan aan alle gemeenten in Nederland. Lips: ,,We denken zelf aan honderd woningen per project, zodat het mini-wijkjes kunnen worden.’’ De vanaf-prijs van de woningen start rond de 119.000 euro plus 5000 euro voor het ontwerp (zonder grond). Er zijn vijf verschillende types beschikbaar. ,,We adviseren gemeenten die ze afnemen om ze aan te bieden in het segment van sociale huur.’’

,,We voelen ons geroepen om crisishulp te bieden die nodig is, het idee is om de helft beschikbaar te maken voor vluchtelingen en statushouders. Die woningen gaan we ook inrichten, er is een team opgetuigd dat zich daarmee zal bezighouden. Oekraïners komen hier met een paar tassen en hebben niets. Het is wel fijn dat je dan in een woonklare woning komt.’’

De andere helft van de gebouwde woningen is voor andere mensen die een huis zoeken. Van Wijnen adviseert die voor vijftig procent toe te wijzen aan lokale woningzoekenden om maatschappelijk draagvlak te behouden.

 

<LC 27.04.22>

Lees verder

LEEUWARDEN | Hoge huurprijs door gebrek aan aanbod

25-04-2022

De prijzen van koopwoningen in Friesland gingen de afgelopen maanden voor het eerst in jaren omlaag. Maar voor een huurhuis betaal je ineens fors meer. Aantal verhuurde woningen in de vrije sector met 30 procent gedaald.

In een jaar tijd is de huurprijs per vierkante meter in de provincie met 10,2 procent gestegen. En dat terwijl de huurprijzen van vrijesectorwoningen altijd het laagst waren in Friesland. Dat meldt huurwoningplatform Pararius. Per vierkante meter betaal je in Friesland nu gemiddeld 11,17 euro. Een jaar geleden was dat een euro minder.

De simpele verklaring voor deze stijging is de marktwerking. Het aantal verhuurde woningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal met 30 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. ,,Er wordt te weinig gebouwd’’, zegt makelaar Frans Hettema (verkoop en verhuur) uit Leeuwarden, waar de prijzen op gemiddeld 11,24 euro per vierkante meter liggen. Gestegen bouwkosten, trage planvorming door politieke belemmeringen en weinig geschikte locaties zijn volgens Hettema de oorzaak van de prijsstijgingen.

Waar de kopersmarkt iets lijkt te kalmeren en er soms zelfs wordt onderhandeld over een bod op een huis, is dat in de vrije huursector wel anders. Hettema: ,,Als ik een huurwoning aanmeld – of dat nou sociaal of in de vrije sector is – dan staat de telefoon roodgloeiend. Dat komt ook door het tekort aan betaalbaar koopaanbod. Veel kandidaat-huurders en starters van koopwoningen kom ik al enkele jaren tegen. Zij wonen nog steeds thuis en kunnen geen eigen leven beginnen. Het is maar de vraag of die schade binnen een acceptabele termijn kan worden ingehaald. Ik denk dat we hier de komende tien tot vijftien jaar nog veel hinder van ondervinden.’’

De overheid heeft bepaald dat de huurverhoging in de vrije sector in 2022 maximaal 3,3 procent mag bedragen. De meeste Friese verhuurders zullen de prijzen dit jaar naar verwachting ook omhoog doen. Ineens veel minder rekenen is niet te doen, zegt Hettema.

,,De markt bepaalt de prijs. We hoeven niet bij de opdrachtgevers aan te komen met een verhaal dat we voor 300 euro per maand minder gaan verhuren. Veel mensen komen door de hoge prijs niet aan bod en dat vind ik ook vervelend. Laten we hopen dat er fors wordt bijgebouwd.’’

De Woonbond wil dat de prijzen in de vrije sector aan banden worden gelegd. Een van de manieren om dat te doen is de grens van het puntenstelsel, dat voor een maximale toegestane huurprijs zorgt, te verhogen. Nu ligt deze nog op 763 euro. ,,Op die manier gaan appartementjes die nu net boven die grens vallen niet meer voor gigantische prijzen in de verhuur’’, aldus Woonbond-woordvoerder Marcel Trip.

 

<LC 22.04.22>

Lees verder

CBS: er zijn genoeg huizen

21-04-2022

Huizenprijzen stijgen in Nederland veel harder dan gemiddeld in de EU. Komt dat doordat er te weinig woningen zijn? Welnee, zeggen CBS en Kadaster.

De extreme prijsstijging op de Nederlandse huizenmarkt wordt slechts voor een klein deel veroorzaakt door een tekort aan woningen. Sterker nog, het huidige woningtekort is lager dan ooit. Volgens het CBS zijn er heel andere factoren die de prijzen opstuwen.

Vorig jaar steeg de gemiddelde prijs van koopwoningen in ons land met bijna 20 procent. Daarmee staan we in de Europese top-5. Alleen in Tsjechië, Estland, Litouwen en Hongarije steeg het sneller dan bij ons. Van 1995 tot 2008 gingen de huizenprijzen in Nederland onafgebroken omhoog. Tijdens de economische crisis stortte de markt in, maar na het dieptepunt in 2013 kwam het herstel. In acht jaar tijd steeg de gemiddelde koopsom van 213.000 euro naar 387.000 euro.

Die extreme prijsstijging komt door de wet van vraag en aanbod, zou je denken. Als ergens gebrek aan is, gaat de prijs omhoog. Maar het CBS ziet het aantal woningen in ons land juist sneller toenemen dan het aantal huishoudens. Met andere woorden: het woningtekort is niet groter geworden, maar kleiner.

Na 1945 had Nederland nog bijna 500.000 woningen te weinig. In de jaren negentig was dat tekort teruggelopen tot minder dan 100.000 en begin vorig jaar stond de teller op 77.000. Dat is historisch laag, zegt het CBS. Er is nog altijd sprake van een zekere woningnood, maar die is bij lange na niet voldoende om de extreme prijsstijgingen sinds 2013 te verklaren.

Nee, het CBS ziet heel andere oorzaken. Om te beginnen zijn er veel meer jongvolwassenen dan tien jaar geleden. Deze mensen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar zijn typische starters. Sinds de economische crisis is hun groep gegroeid met maar liefst 216.000 personen. Zij betreden nu massaal de woningmarkt.

Daarnaast zijn er de vele senioren die minder snel naar een verpleeghuis gaan dan vroeger. Zij blijven langer op zichzelf wonen. De groep zelfstandig wonende 75-plussers groeide de afgelopen tien jaar met 546.000 personen. Daardoor stagneert de doorstroming. En voor die starters komt daar nog een ander probleem bij. Na de economische crisis zijn er relatief veel grote huizen gebouwd. Huizen die zij zich nog niet kunnen veroorloven. Volgens het CBS gaat het bij de problemen op de woningmarkt niet om de totale woningvoorraad, maar veel meer om het type woningen waaraan gebrek is. De pijn zit hem vooral in het tekort aan goedkope starterswoningen en sociale huurwoningen.

Dat gebrek aan sociale huurwoningen leidt niet alleen tot lange wachttijden, maar geeft ook de particuliere huurmarkt een enorme boost. Mede vanwege de lage rente steken steeds meer particuliere beleggers hun geld in huizen die ze vervolgens verhuren voor forse prijzen.

En dan zijn er nog de gestegen inkomens. Samen met de lage rente maken die het mogelijk om veel meer geld te lenen dan tien jaar geleden. De leenruimte is zo groot geworden dat kopers elkaar makkelijk kunnen overbieden. Dat drijft de prijzen op. Toch is dat voor heel veel kopers niet per se een probleem. Ze betalen weliswaar de hoofdprijs, maar dankzij de lage rente stijgen hun woonlasten per saldo niet of nauwelijks.

 

<LC 20.04.22>

Lees verder

LEEUWARDEN | Metamorfose Heechterp naar duurzaam en veilig

21-04-2022

 

Het is nog een beetje moeilijk voor te stellen, maar over tien jaar zal Heechterp er heel anders uitzien dan nu. Er worden 610 nieuwe woningen en appartementen gebouwd, en het wordt een stuk groener.

In totaal zullen 24 portiekflats met 576 sociale huurwoningen worden afgebroken. Ze zijn tussen 1958 en 1963 gebouwd. Toen was de wijk hip en modern. De lichte en ruime woningen waren zeer gewild. Jonge stellen die vanwege de woningnood soms jarenlang bij hun ouders hadden gewoond, voelden zich de koning te rijk als ze een flatje in Heechterp konden krijgen. Eindelijk een eigen huis in een groene omgeving.

Maar bewoners die het financieel wat ruimer kregen, trokken weg, en geleidelijk veranderde de wijk. Jarenlang stond Heechterp-Schieringen hoog in landelijke armoedelijstjes.

Er is de afgelopen decennia al veel geld geïnvesteerd in het stadsdeel ten oosten van de Leeuwarder rondweg. Niet alleen door de woningcorporatie en de gemeente, ook door het Rijk. De toewijzing in 2007 als enige Friese ‘Vogelaarwijk’ leverde miljoenen op.

Buurt aantrekkelijker maken

Desondanks scoren criminaliteit en andere overlast er nog altijd bovengemiddeld. Dat komt onder meer door het eenzijdige type woningen. De goedkope huizen trekken vooral mensen met lage inkomens, zoals studenten en uitkeringsgerechtigden, die weinig binding hebben met de wijk.

Door verschillende typen nieuwe woningen terug te bouwen, een mix van betaalbare huur en koop, wil woningcorporatie Elkien de buurt aantrekkelijker maken voor nieuwe doelgroepen, zoals gezinnen en ouderen. Verreweg het grootste deel (532 van de 610 huizen) is sociale huurwoning, bij de rest gaat het om koophuizen in het middensegment (200.000 - 250.000 euro).

De gemeente grijpt de noodzakelijke vernieuwing van de woningen aan om de wijk ‘toekomstbestendig’ te maken. Voetgangers en fietsers krijgen alle ruimte in een ‘groene en beweegvriendelijke buurt’ en er komt een duurzaam watersysteem.

Bewoners mochten meedenken over de nieuwbouwplannen. Zij willen graag ontmoetingsplekken in de wijk, meer groen, aandacht voor veiligheid en duurzaamheid. En: geen hoogbouw langs de Archipelweg.

Groene binnentuinen

De groene binnentuinen tussen de flatjes, die nu amper gebruikt worden doordat bewoners er geen directe toegang tot hebben, moeten straks weer levendige ontmoetingsplekken worden.

Bij de belangrijkste entrees van de wijk, de rotonde op de hoek Archipelweg - Groningerstraatweg en de rotonde op de hoek Archipelweg-Egelantierstraat, komen ‘iconische woongebouwen’. Die moeten als ankerpunten functioneren.

Het aantal routes voor autoverkeer wordt beperkt, wandel- en fietspaden juist uitgebreid. Er komt een ‘brede parkzone’ vanaf de Beukenlaan tot aan de Kastanjestraat. De kruising met de Archipelweg wordt vergroend en veilig gemaakt voor voetgangers en fietsers. Daarmee ontstaat een groene verbinding met het Dr. Zamenhofpark aan de westkant van de wijk.

De woningcorporatie investeert 120 miljoen euro in de nieuwbouw. Om de overlast te beperken, gebeurt de sloop en nieuwbouw van de portiekflats in fasen. De herinrichting zal een jaar of tien duren. Daarna moet het prettig, veilig en duurzaam wonen zijn in Heechterp.

 

 

<LC 20.04.22>

Lees verder

OOSTERWOLDE | Ooststellingwerf begint al met energietoeslag

19-04-2022

Het college van de gemeente Ooststellingwerf heeft besloten alvast een begin te maken met de uitvoering van een energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. Dat doet het college vooruitlopend op de aangekondigde tegemoetkoming van het rijk.

De energieprijzen zijn flink gestegen en lopen nog steeds verder op. Veel huishoudens voelen dit in de portemonnee, sommigen komen nu al in financiële problemen. Zeker huishoudens met een laag inkomen behoren tot de risicogroep. In dat kader heeft het college van de gemeente Ooststellingwerf besloten nu al in actie te komen.

De gemeente kiest ervoor de regeling zo ruimhartig mogelijk op te zetten en hiermee landelijke richtlijnen te volgen. Dit betekent dat huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het bestaansminimum een toeslag van 800 euro kunnen ontvangen. De gemeente gaat in de tweede helft van april de uitbetalingen doen aan de huishoudens die bij haar bekend zijn.

Het gaat om huishoudens die een gemeentelijke uitkering ontvangen, bijvoorbeeld op grond van de Participatiewet, of bijzondere bijstand. Zij krijgen de toeslag automatisch. Huishoudens die in april geen uitbetaling hebben gehad, maar wel tot de doelgroep behoren, kunnen per 1 mei zelf een aanvraag voor de energietoeslag indienen.

 

<FD 15.04.22>

Lees verder

DOKKUM | 30 tijdelijke huurhuizen

18-04-2022

Bouwgroep Dijkstra Draisma zet in een halfjaar dertig huurwoningen neer bij de Zuiderschans in Dokkum. De woningen zijn bedoeld voor de huursector en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Hierover is de bouwgroep met de gemeente Noardeast-Fryslân in gesprek. De woningen zijn bedoeld als tijdelijke oplossing voor het dringende woningtekort. De woningen mogen tien jaar blijven staan. Donderdagavond 21 april organiseert Bouwgroep Dijkstra Draisma een inloopbijeenkomst voor omwonenden en omliggende bedrijven bij de Zuiderschans.

 

<LC 15.04.22>

Lees verder

Sociale huursector in Friesland onder druk

15-04-2022

De kans om in Friesland een sociale huurwoning te bemachtigen is de afgelopen afgenomen. De sector staat door de stijgende vraag onder druk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP), dat mede op verzoek van WoonFriesland en de Vereniging van Friese Woningcorporaties (VFW) de sociale huurmarkt onder de loep nam.

Er bestaan tussen gemeenten grote verschillen in de zoekduur van woningzoekenden. De inschrijftijd in Harlingen is met 41 maanden het langst en in Dantumadiel met 11 maanden het kortst. Leeuwarders staan gemiddeld 36 maanden ingeschreven bij een woningcorporatie. In de jaren 2019 en 2020 zijn er in totaal ongeveer 90.000 reacties geplaatst bij sociale huurwoningen in Friesland. Tien procent leidde tot het huren van een woning.

De kans dat je een sociale huurwoning te pakken krijgt, is het grootst in de gemeente Dantumadiel (20,5 procent), gevolgd door Harlingen (16,9 procent) en Noardeast-Fryslân (16 procent). In De Fryske Marren en Weststellingwerf kan een woningzoekende sociale huur wel op zijn buik schrijven. Daar is de slaagkans slechts 6,5 procent.

De gemiddelde inschrijftijd is de afgelopen jaren gestegen en het aantal reacties per aangeboden huurwoning nam eveneens toe. Dat resulteerde in een lagere slagingskans van woningzoekenden. De doorstroming binnen de sociale huurmarkt is volgens de onderzoekers dan ook historisch laag. De goedkopere woningen (flats) komen vaker vrij voor verhuur, maar vooral mensen met een sociaal huurhuis (grondgebonden) blijven op hun plek.

En dat heeft een effect op de doorstroom binnen de hele sociale huursector, aldus FSP. Huurders van grondgebonden woningen kiezen bij een volgende stap doorgaans voor een koopwoning, maar de prijzen op de woningmarkt zijn de laatste jaren enorm gestegen. Daardoor is de uitstroom van huur naar koop onder druk komen te staan. Mensen kunnen simpelweg een koophuis niet meer betalen.

Het FSP concludeert dan ook dat de druk op sociale huursector in Friesland vooral lijkt toe te nemen. De corporaties willen dat gemeenten meer mogelijkheden bieden voor nieuwbouw, bijvoorbeeld door meer geschikte bouwlocaties beschikbaar te stellen

 

 

<LC 14.04.22>

Lees verder

LEEUWARDEN | Helft minder beschermd wonenden

14-04-2022

Het aantal inwoners van Friesland met een indicatie voor beschermd wonen is vorig jaar bijna gehalveerd. Van de 1150 cliënten zijn er nog 600 over. De meeste anderen vallen tegenwoordig onder de Wet langdurige zorg (Wlz).

Van de 600 overgebleven cliënten met een beschikking voor beschermd wonen is er de hoop en ambitie dat zij op niet al te lange termijn weer zelfstandig kunnen wonen, zegt regiocoördinator Wmo Matthijs de Vries van Sociaal Domein Fryslân (SDF). ,,Dat is het doel.”

Vooraf was de verwachting dat een kwart van de cliënten zou uitstromen naar de Wlz, waar hun aandoening als chronisch is gedefinieerd en dat ze via het Zorgkantoor langdurig op ondersteuning kunnen rekenen. ,,Dat geeft de cliënt rust. In Friesland is de uitstroom bijna 50 procent, dat zie je in de rest van het land ook.”

Het gaat veelal om ouderen die niet langer een indicatie voor beschermd wonen hebben. Zo is er bijvoorbeeld een deel dat naast psychische problemen ook kampt met dementie. Gevolg is dat de cliënten met beschermd wonen nu gemiddeld een stuk jonger zijn.

Door aangescherpte kwaliteitseisen heeft Sociaal Domein Fryslân namens de achttien Friese gemeenten met fors minder zorgaanbieders een contract afgesloten, zo is gisteren naar buiten gebracht. 28 zorgpartijen mogen de komende vijf jaar beschermd wonen ‘binnen de muren’ (intramuraal) aanbieden en 35 mogen dat normaliter vier jaar achtereen ‘aan huis’ (ambulant) doen. Voorheen waren alleen voor intramuraal beschermd wonen al 58 zorgaanbieders.

Alle aanbieders en vrije plekken zijn te vinden op beschikbaarheidswijzer.nl, waarop sneller passende hulp voor kinderen en jongeren te vinden moet zijn. Friesland heeft dit Wmo-aanbod als eerste en vooralsnog enige ingevoerd. Het gaat onder meer om plaatsen bij ’t Zuider Stee in Drachten, Aardema Thuiszorg in Nieuwehorne, Buitengewoon in Veenklooster en Rondomzorg in Leeuwarden.

Eén van de aangescherpte eisen is dat elke cliënt over een eigen douche en toilet moet kunnen beschikken en over een kleine kookeenheid. Ook moet een zorgonderneming minimaal vijf plaatsen voor beschermd wonen beschikbaar hebben en vooraf aangeven waar de locaties zich bevinden. ,,Je kan niet zomaar een locatie openen, dat is nieuw.”

Ruim een kwart van de huidige ‘beschermd-wonencliënten’ krijgt inmiddels begeleiding in zijn of haar eigen woning (ambulant). Voor jonge mensen van 18 tot en met 27 jaar zijn de Friese gemeenten deze maand een nieuwe voorziening begonnen: Jong Thuis. ,,Een soort studentenhuissetting, met acht cliënten in één onderkomen, waar ze maximaal een jaar kunnen verblijven. De hoop is dat ze met dat zetje in de rug daarna zelfstandig kunnen wonen”, licht De Vries toe. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die uit de jeugdzorg komen of met een ‘rugzakje’ uit het ouderlijk huis gaan.

GGZ Friesland vocht half september de nieuwe aanbesteding nog vergeefs aan bij de rechtbank. De nieuwe tarieven zouden niet reëel zijn. Uit de contracten blijkt dat GGZ Friesland zich toch heeft ingeschreven en de grootste aanbieder van beschermd wonen blijft in de provincie.

 

<LC 13.04.22>

Lees verder

BEETSTERZWAAG | Geld minima voor koop zuinig witgoed

14-04-2022

Minima in Opsterland krijgen 600 euro waarmee ze energiezuinige apparatuur als een koelkast, fornuis of wasmachine aan kunnen schaffen. De gemeente heeft onlangs ruim 300.000 euro van het rijk ontvangen om huishoudens met een laag besteedbaar inkomen te ondersteunen om de energierekening te verlagen. De witgoedregeling geldt voor minima op 100 procent bijstandsniveau. In Opsterland zijn er dat zo’n 500.

 

13 april 2022

Lees verder

LEEUWARDEN: De Jonge in Leeuwarden: goed overleg, geen geld

13-04-2022

"Er is heel veel geld beschikbaar voor de aanpak van achterstandswijken, verduurzaming en ondermijning”, aldus minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Maar geld liet hij gisteren niet achter in Leeuwarden.

Het wijkgebouw in Bilgaard, de Vlietzone, het Spoordokgebied: dat en meer bezocht De Jonge gisteren. Een bezoek dat in het teken stond van hoe wijken − samen met de gemeente en andere partners − proberen problemen tegen te gaan.

Problemen met bijvoorbeeld overlast doordat er veel zorgaanbieders in de wijk zijn gekomen, zoals in de Vlietzone. Of de negatieve invloed van het groeiend aantal huisjesmelkers en het daar mee gepaard gaande achterstallig onderhoud van woningen.

Maar ook over kansen: wat kan Leeuwarden bieden in de strijd tegen de woningnood? Er moeten de komende jaren 900.000 woningen gebouwd worden. ,,We hebben de minister laten zien hoe ambitieus wij zijn om de groeikansen van onze stad te benutten”, aldus wethouder Hein de Haan. Met het ministerie en de provincie wil Leeuwarden hierover afspraken maken.

De gemeente Leeuwarden heeft al twee keer een aanvraag ingediend bij het rijk om extra geld te krijgen uit de zogenoemde Woningbouw-impuls, voor bijvoorbeeld de nieuwe wijk Middelsee. Maar twee keer werd die aanvraag afgewezen. In gesprek met De Jonge wees burgemeester Sybrand Buma hem erop dat zulke aanvragen lastig zijn om gehonoreerd te krijgen. ,,Hoe dat aan te leveren? De situatie is hier net wat ingewikkelder”, betoogde Buma.

,,We moeten de criteria zo afstellen dat het niet onmogelijk wordt”, antwoordde De Jonge.

Een van de factoren is dat het rijk vooral geld geeft aan woningbouwprojecten die moeilijk te realiseren zijn, doordat de grondprijs hoog is en de ruimte schaars. ,,Voor Middelsee kregen we te horen dat het project ook zonder steun gerealiseerd kon worden. Weliswaar met minder goedkopere huizen, maar wel zonder steun”, aldus wethouder De Haan, die een derde poging wil wagen om in aanmerking te komen voor steun voor onder meer de plannen met het Spoordokgebied.

,,Er is heel veel geld beschikbaar voor de aanpak van achterstandswijken, verduurzaming en ondermijning. En we kijken ook naar wat we kunnen doen met het volkshuisvestingsfonds om woningen te bouwen”, gaf De Jonge aan het einde van het werkbezoek aan. ,,We hebben het Noorden nodig en ik hoop dat Leeuwarden veel bouwt.”

Of Leeuwarden bij een derde aanvraag voor woningbouw wel kan rekenen op miljoenen van het rijk, liet De Jonge in het midden.

 

<LC 12.04.22>

Lees verder

LEEUWARDEN | Coalitie Wetterskip blokkeert discussie over kwijtschelding

13-04-2022

Dat er ineens 2,4 miljoen euro overschiet, is voor de coalitiepartijen binnen Wetterskip Fryslân geen aanleiding om te tornen aan het kwijtscheldingsbeleid.

De dertienkoppige coalitiemeerderheid ging gisteravond dwars voor een debat over dit ongemakkelijke onderwerp liggen. Ze wilden er geen woord aan vuilmaken.

De twaalf oppositieleden (PvdA, PvdD, Water Natuurlijk/geborgd natuur, FNP en 50plus) wilden het dagelijks bestuur opdragen om mensen met minimale inkomens alsnog voor 100 procent kwijtschelding te verlenen, in plaats van de 90 procent waartoe vorig jaar is besloten. De paar tientjes die dit arme huishoudens oplevert, kunnen de financiële nood door stijgende inflatie en oplopende prijzen iets verlichten.

Toen dezelfde motie vorige week op tafel lag, eindigde de stemming door het ontbreken van drie leden onbeslist: 11-11. Gisteren kwam die andermaal aan bod, maar wel met opvallende nieuwe informatie: het Wetterskip heeft vorig jaar veel beter geboerd dan verwacht. De jaarafrekening over 2021 eindigt niet met het verwachte tekort van 2,5 miljoen euro, maar juist met een overschot van 2,4 miljoen euro. Die aap kwam vorige week pas uit de mouw ná een verhitte discussie over de motie.

Dat er zoveel overschiet heeft meerdere redenen: in coronatijd zijn investeringen doorgeschoven en de belastingopbrengsten vielen 1,4 miljoen euro hoger uit.

Aan een nieuw debat wilden de coalitiepartijen (VVD, CDA, Lagere Lasten Burgers, Christenunie, en de geborgde zetels voor landbouw en bedrijven) zich dit jaar niet meer wagen. Het voorstel om de besprekingen te heropenen vanwege de nieuwe informatie, schoten ze eensgezind af: 13-12. Daarna was de motie hetzelfde lot beschoren.

 

<LC 12.04.22>

Lees verder

Kabinet wil huurstijging beperken

13-04-2022

Het kabinet wil voorkomen dat huurders in de vrije sector door de stijgende inflatie ook een fors hogere huurprijs moeten gaan betalen.

Door de hoge inflatie mogen huren nu flink verhoogd worden.

Dankzij een initiatief van de PvdA is de maximale huurverhoging drie jaar lang – tot medio 2024 – beperkt tot de wettelijke inflatie plus 1 procent. Dat leek een goed idee om grote huurstijgingen tegen te gaan – voorheen was de stijging in de vrije sector niet begrensd – maar door de hoge inflatie pakt dit nu toch slecht uit.

Woonminister Hugo de Jonge wil dan ook de huurverhoging voor deze sector (boven de ruim 750 euro per maand) gaan regelen met een ministeriële regeling, in 2023. Hij wil daarin een lager maximum kunnen vastleggen. Een voorstel hiertoe is gisteren in consultatie gegaan zodat belanghebbenden erop kunnen reageren. De huurstijging moet dan meer in lijn komen met die van de sociale huursector.

Volgens De Jonge is de inflatie na november 2021 sterk gaan stijgen, omgerekend naar 5,4 procent. Dat is al een stijging van 3 procentpunt in vier maanden tijd en het zal verder oplopen als de inflatie dit jaar hoog blijft. Ook wijst de minister op de sterk stijgende energieprijzen dit jaar, waardoor de koopkracht verder afneemt.

De Jonge denkt eraan ,,om de toegestane huurverhoging eventueel gelijk te stellen aan de inflatie of zo nodig zelfs om een andere grondslag dan het inflatiepercentage te hanteren als basis voor het toegestane huurverhogingspercentage”.

De Woonbond is er ook voor dat de inflatie losgekoppeld wordt van de huurverhoging. Ooit was die koppeling bedoeld ter bescherming van de huurders. De belangenvereniging vindt de plannen van het kabinet lang niet ver genoeg gaan en waarschuwt voor een huurexplosie, omdat de inflatie in maart al uitkwam op 11,9 procent en de hoogste is in decennia. De stijgingen zouden volgens de bond kunnen uitkomen op 7 tot 8 procent, wat neerkomt op enkele tientjes huurverhoging per maand in de sociale sector, tot 100 euro meer in de vrije sector.

De bond pleitte al voor een bevriezing van de huren in 2022, maar wil dat nu ook in 2023 en 2024. Van medio 2021 tot medio dit jaar gebeurde dat vanwege corona wel in de sociale huursector. Bovendien zouden mensen in een slecht geïsoleerde woning een huurverlaging moeten krijgen, aldus de Woonbond.

 

 

Lees verder

Nieuwbouwhuizen onbetaalbaar

13-04-2022

Nieuwbouwwoningen zijn voor grote groepen mensen niet meer te betalen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De organisatie voor huiseigenaren wijst erop dat in de woningbouwplannen van het kabinet een bedrag van 355.000 euro, gelijk aan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie, nog als betaalbaar wordt beschouwd. Maar dat is volgens de VEH voor veel huishoudens niet haalbaar. Als voorbeeld berekent de vereniging de maximale hypotheek van een fulltime loodgieter en een parttime leerkracht. Die bedraagt net iets meer dan 280.000 euro. Voor een gemiddelde politieagent die samenwoont met een secretaresse die parttime werkt, ligt de maximale hypotheek op 272.000 euro. Een alleenstaande verpleegkundige komt niet verder dan krap 217.000 euro en een pas afgestudeerde academicus mag blij zijn als hij tot 167.000 euro kan lenen.

 

Volgens de VEH wordt het bouwen van betaalbare huizen nog een hele uitdaging. ,,Als de bouwproductie niet past bij de financiële mogelijkheden en woonwensen van de doelgroepen, dan wordt het woningtekort maar deels opgelost”, zo klinkt het. Daarbij zou het kabinet ook de NHG-grens los moeten laten.

 

Uit een analyse van Trouw bleek dat een nieuwbouwhuis van minder dan 200.000 euro al nergens meer te krijgen is. Ook onder de 3 ton zijn nieuwe huizen schaars geworden.

 

<LC 13.04.22>

Lees verder

Onderzoek: Noord-Nederland heeft nog 10.000 woningen extra nodig

08-04-2022

Om de oververhitte woningmarkt in Noord-Nederland af te koelen, moeten er veel meer huizen gebouwd worden dan de overheid en belangenbehartiger Aedes tot dusverre hebben bepleit.

In het Noorden moeten volgens een onderzoek van adviesbureaus KAW en Ortec Finance 10.000 woningen meer worden gebouwd door woningcorporaties dan aanvankelijk gepland is. Met die bouw is voor het Noorden een bedrag van ongeveer twee miljard euro gemoeid. Voor heel Nederland is volgens de onderzoekers een veelvoud van dat bedrag nodig om de woningmarkt vlot te trekken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van 25 noordelijke woningcorporaties. Volgens de onderzoekers speelt de landelijke overheid een cruciale rol in het oplossen van de wooncrisis. Er moet veel meer geld voor worden uitgetrokken en op lokaal niveau moeten bestuurders meer speelruimte krijgen om woonwijken te vernieuwen of te vervangen.

De Noordelijke woningmarkt wijkt volgens KAW en Ortec Finance op enkele punten af van de rest van Nederland. Zo komt wijkvernieuwing hier moeilijk van de grond. Dat wordt onder meer veroorzaakt door geldgebrek bij de gemeentelijke overheden. Ook spelen er tal van sociaaleconomische problemen waardoor de woningmarkt verstopt raakt. Volgens de onderzoekers ligt de oplossing in meer geld voor woningbouw en meer bevoegdheden bij de gemeenten dan tot dusverre het geval is. Eind vorig jaar werd de Actieagenda Wonen gepresenteerd. Daarin sprak de overheid de ambitie uit om de komende tien jaar een miljoen woningen te bouwen.

 

<LC 07.04.22>

Lees verder

Studenten helpen studenten: huurtehoog.nl

08-04-2022

Ervoor zorgen dat studenten niet langer te veel betalen voor hun kamer, dat is het doel van Ben Theuns en Jente Posthumus. De studenten richtten in januari Huurtehoog.nl op en het bedrijf draait meteen op volle toeren.

Op de vraag hoe het werk te combineren is met de studie, heeft Ben Theuns een duidelijk antwoord. ,,Niet”, zegt hij glimlachend. Het bedrijf is net drie maanden oud en de aanvragen stromen binnen. Reden voor Posthumus om zijn studie tijdelijk stop te zetten. ,,Want het is heel moeilijk te combineren.”

De twee vrienden (beide 23) kennen elkaar van hun tijd op Pieter Jelles !mpuls in Leeuwarden. Theuns studeert ondernemerschap en retailmanagement aan NHL Stenden en woont in Leeuwarden, Posthumus is woonachtig in Utrecht en studeert international land and water management in Wageningen. Ondanks de afstand zijn de vrienden elkaar niet uit het oog verloren.

Tijdens de coronapandemie vertrok het tweetal naar Spanje. ,,We zegden onze kamer op en zijn voor hetzelfde geld daar gaan wonen. De studie volgden we online”, vertelt Posthumus. De bedoeling was om een maand te blijven. ,,Maar het werd een jaar”, zegt Theuns.

In Malaga en later Valencia werden de plannen voor Huurtehoog gesmeed. Want dat er iets moest gebeuren, was duidelijk voor het tweetal. Op de website van het bedrijf staat dat acht op de tien studenten te veel betalen voor hun kamer. Maandelijks maken studenten gemiddeld 149 euro te veel over naar de bankrekening van de huisbaas, berekendeRTL Nieuws.

Stedentrip

In januari werd het bedrijf opgericht. ,,We kregen al snel veel aanvragen, terwijl we geen euro aan marketing uitgaven”, zegt Theuns. Het duo werd door studenten uit heel Nederland benaderd. Enthousiast reisden de twee het land door om de kamers op te meten en een praatje te maken met de studenten. ,,De reistijd was een nadeel. Het ene moment zaten we in Arnhem of Nijmegen, het andere moment moesten we naar Amsterdam”, zegt Theuns.

Al na een maand werd een koerswijziging ingezet. Sindsdien werken ze stad voor stad af, in plaats van alles tegelijk aan te pakken. Eerst Leeuwarden, daarna Zwolle en vervolgens andere steden. ,,In Leeuwarden staan we goed op de kaart, in Zwolle timmeren we aan de weg”, stelt Theuns. Het duo heeft tussen de 50 en 100 studenten in Leeuwarden geholpen. Exacte cijfers willen de twee niet geven. ,,Want we worden heel erg in de gaten gehouden door andere partijen.”

Studenten kunnen op de website van Huurtehoog via een invulscherm berekenen of ze te veel huur betalen. De huurprijs van een kamer wordt bepaald door een aantal elementen waarover die beschikt, of juist niet beschikt. Wie alle elementen optelt, bijvoorbeeld een eigen keuken, een eigen balkon en het aantal vierkante meters van de ruimte, krijgt een maximale huurprijs die de kamer mag hebben. Zit de prijs daarboven, dan strijkt de huurbaas dus te veel geld op.

Als dat zo is, wordt het contact gelegd met Theuns en Posthumus en regelen zij de rest. Theuns legt uit dat er twee types huurbazen zijn. ,,De ene weet niet dat hij fout zit en schrikt heel erg van ons. Hij is ook bereid om het op te lossen. Het andere type is de grote jongen met een grote bv die zegt: ‘stap maar naar de huurcommissie en dan zien we het wel’.”

Verdienmodel

Als dat laatste gebeurt, beoordeelt de huurcommissie of de huisbaas geld moet terugstorten naar de student die de kamer huurt. Bij een geslaagde aanvraag pakt Huurtehoog een commissie van 25 procent van het bedrag. Lucratief als studenten al langere tijd te veel betalen en het geld met terugwerkende kracht ontvangen. ,,Dat is ons verdienmodel. Maar als je kijkt naar de concurrenten, dan zitten wij ver onder de markprijs”, zegt Theuns.

Studenten zijn vaak allang blij dat ze geld terugkrijgen en hun huur lager wordt. ,,We hebben alleen nog maar positieve reacties gehad”, aldus Posthumus. De twee vrienden verbazen zich wel over het gebrek aan kennis van zaken bij studenten. ,,Ze weten vaak niet eens dat ze rechten hebben”, vertelt Theuns. ,,Wij vinden het gek dat het puntenstelstel bijvoorbeeld niet algemeen bekend is. Daarnaast zijn studenten vaak bang dat de verhuurder boos wordt en ze eruit gezet worden, terwijl dat helemaal niet kan.”

Momenteel zijn de servicekosten die de studenten betalen een heet hangijzer, merkt het tweetal. Verhuurders rekenen de verhoging van de energieprijzen door aan de student. Huisbazen schalen de prijs soms te hoog in, waardoor ze er zelf aan verdienen. ,,Daarnaast is de verhuurder verplicht om een halfjaar na de jaarwisseling een overzicht van de servicekosten op te sturen”, zegt Posthumus. ,,Dat gebeurt vaak niet. De verhuurder verdient er zo flink aan.”

‘Het gaat allemaal zo snel’

Hun strijd tegen te hoge huurprijzen is pas net begonnen en nog lang niet klaar. Het doel is om dit jaar duizend studenten te helpen. ,,Ambitieus, maar reëel”, vindt Posthumus. Het duo gaat snel op zoek naar versterking. Samen kunnen ze het nu al nauwelijks behappen. Theuns: ,,Het opmeten van de kamers willen we graag uitbesteden. Dat wordt de volgende stap. We moeten ook niet vergeten dat we pas een paar maanden onderweg zijn. Het gaat allemaal zo snel.”

Over een jaar of vijf willen de Friese vrienden de studentenhuizenmarkt inruilen voor ‘de grote huizen’. ,,Maar eerst willen we de potentiële doelgroep van 340.000 studenten aanpakken”, zegt Theuns. ,,Wij willen de verhuurmarkt zo opschudden dat alle studenten een eerlijke kamerprijs krijgen.”

 

 

Lees verder

Geen verhoging minimumloon

07-04-2022

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren alle moties van de linkse partijen voor meer koopkracht door lagere huren en een hoger minimumloon verworpen.

Het koopkrachtpakket om de gestegen energieprijzen te compenseren blijft daardoor zoals het is: een eenmalige energietoeslag van 800 euro voor zo’n achthonderdduizend huishoudens met een laag inkomen, de accijns op benzine met 17 cent omlaag, de accijns op diesel met 11 cent en per 1 juli een verlaging van de btw op energie van 21 naar 9 procent.

GroenLinks en de PvdA hadden een serie moties ingediend om de huur te verlagen en het minimumloon al eerder te verhogen dan gepland. Een meerderheid van de regeringspartijen plus de meeste rechtse partijen stemden daar tegen.

Ook de SP stemde tegen een motie om in plaats van de brandstof goedkoper te maken het minimumloon te verhogen. Het Groninger PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toonde zich teleurgesteld. ,,Ze drukken alles door zonder naar argumenten te luisteren. Lage en middeninkomens zijn de klos.’’

Ook de regeringspartijen waren twee weken geleden kritisch op het koopkrachtpakket omdat het niet erg verfijnde maatregelen zijn. Ook was er twijfel of de gemeenten wel in staat zijn alle minima de beloofde 800 euro te geven, maar minister Van Gennip van Sociale Zaken heeft beloofd dat er hoe dan ook genoeg geld voor is.

Een motie van D66 om beter overleg te voeren met de gemeenten over die toeslag werd wel aangenomen, net als een motie om met bewindvoerders te bespreken of ze coulanter om kunnen gaan met het terugvorderen van schulden.

Staatssecretaris Van Rij van Financiën zegde eerder al toe dat hij bekijkt of het mogelijk is de onbelaste kilometervergoeding te verhogen van 19 naar 24 cent.

Een motie van Caroline van der Plas van BBB over onderzoek naar het weer invoeren van rode diesel werd wel aangenomen. In 2013 werd deze diesel voor landbouwvoertuigen met minder accijns in Nederland afgeschaft.

Van der Plas kreeg ook een meerderheid voor haar motie om de verwarming in het Tweede Kamergebouw een paar graden lager te zetten om het goede voorbeeld te geven en ,,omdat het vaak bloedheet is’’ in de Kamer.

 

<LC 06.04.22>

Lees verder

OOSTERSTREEK | WoonFriesland verkoopt 3 starterswoningen

05-04-2022

Jongeren met binding dorp krijgen voorrang

WoonFriesland geeft in Oosterstreek voorrang aan starters op de woningmarkt. Het sociaal verhuurbedrijf verkoopt via loting in mei drie woningen onder jongere belangstellenden die een band hebben met het dorp. Zo krijgen zij een eerlijke kans om een woning te kopen. De kopers betalen een vaste prijs, namelijk de taxatiewaarde en niet de commerciële marktwaarde. De prijzen variëren tussen de € 170.000 tot € 195.000. Via een flyer worden de inwoners geïnformeerd.

 

De drie woningen aan de Schoolstraat staan leeg. Op oudejaarsdag ‘kraakten’ leden van oudjaarsvereniging D’Olde Togers de huurhuizen, om aandacht te vragen voor de krapte op de woningmarkt. Vooral starters hebben daar last van. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland kan de actie van de jongeren wel waarderen. “Op een ludieke manier hebben zij het woningtekort voor starters aan de orde gesteld. Wij wilden deze woningen al verkopen en hebben begin van het jaar beloofd om te kijken of wij dit specifiek kunnen en mogen doen aan starters. Dat kan en dat doen we tegen een reële en vaste prijs, namelijk de waarde waarop ze zijn getaxeerd. Hiermee voorkomen we dat er overboden kan worden en zo maken starters echt een kans op een koopwoning in eigen dorp.”

 

Het sociaal verhuurbedrijf verkoopt bijna nooit woningen. Deze drie huurhuizen vormen een uitzondering.

 

Economische of sociale banden

Het toekennen van de woningen gebeurt met een loting. Belangstellende starters kunnen zich hiervoor aanmelden bij Lamberink Makelaars Friesland uit Heerenveen. Wie deel wil nemen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen geïnteresseerden op 1 januari 2022 niet ouder zijn dan 35 jaar en een hypotheek voor de verkooprijs kunnen krijgen. Ook moet de koper op 1 januari 2022 in Oosterstreek wonen of enige periode daarvoor, minstens twee jaar onafgebroken, hier woonachtig zijn geweest. En er geldt er een zelfbewoningsplicht. Melden geen mensen met zulke banden zich aan, dan zijn andere jonge starters uit de gemeente Weststellingwerf welkom om deel te nemen. De loting door de notaris vindt plaats op 11 mei om 19.30 uur in het dorpshuis van Oosterstreek.

 

 

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AnneMarieke Voortman, woordvoerder WoonFriesland, telefoon: 06 53238523.

 

 

Algemene informatie

WoonFriesland is het sociaal verhuurbedrijf. Wij werken aan goed en betaalbaar wonen. Dit doen we elke dag met hart en ziel, in één keer goed, onder het motto: Gewoon doen!
In Friesland verhuren wij ongeveer 22.000 goede en betaalbare woningen en overige eenheden en vertegenwoordigen we 25% van de sociale huurmarkt. We zijn actief in Friesland in 16 gemeenten, zowel in steden als op het platteland en op de Waddeneilanden.

 

 

 

 

Lees verder

Kabinet start landelijke Energiebesparingscampagne

04-04-2022

Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ start de Rijksoverheid op 2 april 2022 een landelijke campagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen. Om mensen te helpen bij het isoleren van hun woning komt het kabinet met het Nationaal Isolatieprogramma om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren.

 

Minister Rob Jetten: "Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Daarom zetten we energiebesparing de komende tijd bij iedereen op de kaart. Dat doen we met een campagne met praktische bespaartips waarmee huishoudens en bedrijven direct energie kunnen besparen en met extra geld om mensen te helpen bij het isoleren van hun huis."

 

Minister Hugo de Jonge: "De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit. Daarom slaan we de handen ineen en komen we met het Nationaal Isolatieprogramma. Zo kunnen we mensen snel en direct helpen bij het isoleren van hun huis. Het doel is dat we 2,5 miljoen woningen gaan isoleren. Ook neemt het kabinet zelf maatregelen om energie te besparen. In circa 200 Rijkskantoren gaat de verwarming gemiddeld 2 graden lager in de winter en wordt minder gekoeld in de zomer."

 

Start landelijke campagne ‘zet de knop ook om’

De vanzelfsprekendheid waarmee we energie gebruiken verandert. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden, waardoor de energierekening stijgt. Nederland moet minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. En we moeten klimaatverandering tegengaan. Om al deze redenen is het belangrijk dat we meer energie besparen. Daarom lanceert de overheid op 2 april een landelijke publiekscampagne, onder de naam 'Zet ook de knop om', voor radio, tv, online en in landelijke en regionale kranten. De campagne biedt praktische tips waarmee huishoudens en ondernemers eenvoudig energie kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld al door niet langer dan 5 minuten te douchen en/of de thermostaat overdag op 19 graden te zetten en ’s nachts op 15 graden. Het kabinet doet daarnaast een klemmend beroep op Nederlandse bedrijven en ondernemers om mee te doen door bijvoorbeeld energie te besparen op de verlichting, verwarming en/of ventilatie van bedrijfspanden. Zelf zal het kabinet ook de knop omzetten en het goede voorbeeld te geven. In 200 Rijkskantoren gaat de verwarming in de winter gemiddeld 2 graden naar beneden van 21 naar 19 graden en in de zomer zal er minder gekoeld worden.

 

Nationaal Isolatieprogramma

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen heeft ongeveer 1,5 miljoen woningen nog een energielabel E of slechter. Samen met alle betrokken partijen, waaronder woningeigenaren, VvE’s, verhuurders, huurders, Rijk, gemeenten, ngo’s en marktpartijen, wil het kabinet uiterlijk in 2030 alle slecht geïsoleerde woningen hebben verbeterd. Het kabinet stelt daarvoor in totaal € 4 miljard ter beschikking tot en met 2030. De ambitie van het kabinet is om 750.000 woningen via een wijkgerichte aanpak met gemeenten te isoleren. Gemeenten krijgen hiertoe de mogelijkheid om in de buurten waar ze als eerste aan de slag gaan komende jaren een extra korting, tegoedbon of voucher aan bewoners aan te bieden bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Ook wil het kabinet een miljoen huurwoningen isoleren naar de isolatiestandaard, zowel in het sociale als het particuliere segment. Daarnaast zal er worden ingezet op het versneld isoleren van 750.000 woningen op eigen initiatief via collectieve inkoopinitiatieven. Dat wordt gestimuleerd met aantrekkelijke, laagdrempelige, breed toegankelijke financiering en subsidie en met de landelijke isolatiecampagne en het platform ‘Verbeter je huis’. Op Verbeterjehuis.nl kunnen woningeigenaren eenvoudig een eerste beeld krijgen van de huidige energiezuinigheid van hun woning, welke verbeteringen mogelijk zijn, en wat de kosten en besparingen zijn van deze maatregelen. Ook geeft de website informatie over de subsidies en financieringsopties waar je als woningeigenaar gebruik van kan maken. Voor mensen met onvoldoende spaargeld en die op de markt niet terecht kunnen voor financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden biedt het Nationaal Warmtefonds energiebespaarleningen daar zal het kabinet een 0%-rente energiebespaarlening aan toevoegen.

 

Verduurzamingscoalitie

Het Rijk, gemeenten, woningcorporatiescorporaties en woningeigenaren kunnen dit niet alleen. Daarom slaan we de handen ineen bij de verduurzaming in de gebouwde omgeving en de versnelling van energiebesparing op de korte termijn. De campagne wordt ondersteund door een brede maatschappelijke coalitie die zich zal inspannen om kennis te delen, communicatie te intensiveren en activiteiten te versnellen en beter met elkaar te verbinden.

 

<220402 Overheid.nl>

Lees verder

Huurdersverenigingen gaan samenwerken

01-04-2022

In Sneek gaan de huurdersvereniging van Accolade, huurdersvereniging Sneek, en die van Elkien, huurdersplatform Nieuw Elan, samenwerken. Reden is dat het werk van huurdersorganisaties steeds complexer wordt. Zaken als de energietransitie vergen veel inzet en kennis. Daarom worden de krachten gebundeld voor bijvoorbeeld de wijk Het Eiland die aardgasvrij moet worden. Ook in de wijken Noorderhoek en Lemmerweg wordt samengewerkt. De clubs komen op voor de belangen van de huurders.

 

<LC 31.03.22>

Lees verder

Tienduizenden in de knel door prijs energie

31-03-2022

Voor tienduizenden mensen in Nederland wordt het ondoenlijk een hogere rekening voor gas en elektra te betalen.

Bij schuldhulpverleners kloppen jaarlijks zo’n 80.000 mensen aan wegens geldproblemen. Zij zijn gebonden aan zo’n strak budget om af te komen van hun schulden dat er geen ruimte is om honderden euro’s extra te betalen voor energie, waarschuwt de belangenvereniging voor schuldhulpverleners NVVK.

,,Je moet er echt van uitgaan dat zij een verdubbeling van hun energietarief niet kunnen dragen”, legt een woordvoerder van de NVVK uit. Het totale aantal huishoudens dat in de problemen komt door extra uitgaven aan gas en elektriciteit is waarschijnlijk nog groter. Ruim 600.000 huishoudens hebben namelijk problematische schulden. Een aanzienlijk deel daarvan komt waarschijnlijk ook niet meer rond bij veel hogere energietarieven. De NVVK hoopt dat mensen zo snel mogelijk aankloppen voor hulp als dit dreigt te gebeuren.

 

<LC 30.03.22>

 

Lees verder

LEEUWARDEN | Acht woningen door brand onbewoonbaar

30-03-2022

Acht appartementen in de Dennenstraat in Leeuwarden zijn voorlopig onbewoonbaar door de brand die zondagnacht uitbrak. WoonFriesland probeert twee gezinnen met kinderen snel aan ander onderdak te helpen.

Het gaat om een portiekflat van corporatie WoonFriesland in de wijk Schieringen. Rond kwart over twee brak hier brand uit in een woning op de derde (hoogste) bouwlaag. De huurder was niet thuis.

Mensen aan de overzijde ontdekten de brand en sloegen alarm. De snelle rookontwikkeling maakte het lastig om alle huurders tijdig wakker te maken. Een buurman zou ademhalingsproblemen hebben gekregen door de rookontwikkeling.

De ‘uitstroom’ van aardgas bemoeilijkte de brandbestrijding. De gasleiding moest eerst door Liander worden afgesloten voordat het bluswerk kon worden voltooid.

De brandweer schaalde om drie uur op naar ‘grote brand’ en er werd ook een NL Alert verstuurd vanwege de rookontwikkeling. Om tien voor zeven was het vuur ‘onder controle’. Daarna bleven de bluslieden nog tot tien uur aanwezig in de woning. Die is nu herkenbaar door een zwart gapend gat in de gevel. Bij andere appartementen is aan de buitenzijde geen schade te zien.

In een ruime omtrek werd mensen gevraagd om hun huizen te verlaten. In totaal ging het om twintig ontruimde woningen, waarvan de bewoners werden opgevangen bij de scouting verderop in Schieringen. De meeste omwonenden mochten later weer naar huis.

,,Momenteel zijn acht appartementen onbewoonbaar’’, vertelde AnneMarieke Voortman van verhuurder WoonFriesland gisteren. ,,De meeste mensen hebben onderdak gevonden bij vrienden en familie of in een hotel. Voor twee gezinnen met kinderen proberen we snel een alternatief te vinden. Voor de mensen die dit overkomt, is het natuurlijk buitengewoon ingrijpend.’’

Gisterochtend was nog niet duidelijk of een deel van de appartementen binnen afzienbare tijd weer bewoond kan worden. ,,Eerst moet verder onderzoek gedaan worden’’, zegt Voortman. Lang niet alle bewoners van het langgerekte flatgebouw hebben overlast gehad. Sommigen sliepen gewoon door.

Volgens buurtbewoners was er het laatste jaar geregeld gedoe in en om de woning waarin de brand ontstond. WoonFriesland wil hier niet op ingaan.

 

<LC 29.03.22>

Lees verder

Tips om voedselverspilling tegen te gaan en 120 euro te besparen

30-03-2022

Van alle wereldwijde CO2-uitstoot wordt zo’n 8 procent veroorzaakt door voedsel dat we nooit eten, maar dat verloren gaat. De grootste verspillers zijn wij zelf: een kwart van al het voedsel dat we jaarlijks in Nederland produceren gaat verloren, ongeveer een derde hiervan wordt door de consument weggegooid.

De hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten is in 2020 met 3,6 procent afgenomen ten opzichte van 2018, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) vorige week presenteerde. Dat is een kleinere teruggang dan gehoopt: de branchebrede doelstelling om de voedselverspilling in 2030 met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2015 is nog lang niet gehaald.

Maar de grootste winst om verspilling van voedsel tegen te gaan ligt niet bij de supermarkten, maar bij de consument - wijzelf dus. Een kwart van al het voedsel dat we jaarlijks in Nederland produceren gaat verloren. Ongeveer een derde hiervan wordt door de consument weggegooid. Dat komt neer op ongeveer 34 kilo per persoon per jaar, dat is omgerekend zo’n 120 euro.

Goedkoop

De mogelijkheid om geld te besparen draagt voor veel mensen bij aan de wens om minder te verspillen, aldus het Voedingscentrum. Maar een probleem daarbij is dat voedsel relatief goedkoop is, waardoor er voor veel mensen geen prikkel is om zuinig te zijn of restjes van de vorige dag te eten. Voor een derde van de mensen is het milieu reden om zuinig aan te doen, ‘maar hoewel de meeste mensen wel beseffen dat verspilling een milieueffect heeft, maakt bijna de helft zich daar niet druk om’, aldus de organisatie.

Volgens het Voedingscentrum willen acht op de tien Nederlanders de eigen voedselverspilling wel terugdringen, maar vinden we dat moeilijk. Door slim te kopen, koken en bewaren voorkom je voedselverspilling. Met deze zes tips kun je direct al aan de slag:

1. Check je voorraad . Kijk in je koelkast, vriezer en voorraadkast wat als eerste op moet. Bepaal op basis hiervan wat je gaat eten.

2. Maak een planning. Wat ga je deze week eten? En wie eten er mee? Zet op een boodschappenlijstje wat je nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden.

3. Kook precies genoeg. Weeg bijvoorbeeld pasta voor drie personen af. Het Voedingscentrum adviseert 100 tot 125 gram pasta en 280 tot 350 gram aardappelen per volwassen persoon.

4. Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten en maak producten op tijd op. Let op het verschil tussen de termen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. Door onduidelijkheid rond deze termen worden producten soms al weggegooid terwijl ze nog wel te gebruiken zijn. Een product met een ten minste houdbaar tot-datum kun je ook ná de datum vaak nog eten. Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen.

5. Zet je koelkast op vier graden. Bacteriën krijgen dan nauwelijks kans en eten blijft zo langer goed.

6. Bewaar eten op de juiste plek. Tomaten zijn langer houdbaar buiten de koelkast, appels juist ín de koelkast. Op de website www.voedingscentrum.nl/bewaarwijzer kun je van meer dan tweeduizend producten nazoeken hoe ze het beste bewaard kunnen worden.

 

<FD 29.03.22>

 

Lees verder

VNG: geld tekort voor energiecompensatie

29-03-2022

Gemeenten krijgen te weinig geld om alle arme huishoudens te voorzien van 800 euro energiecompensatie.

Dat bevestigde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na een bericht van Nieuwsuur .

Volgens de VNG heeft het rijk rekening gehouden met 800.000 arme huishoudens die 800 euro krijgen (640 miljoen euro in totaal). Onder arme huishoudens verstaat het kabinet mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum (het bedrag waarvan de overheid zegt dat je het minimaal nodig hebt om te leven). Dat zijn er echter veel meer dan 800.000. Volgens de VNG gaat het om ruim 950.000 huishoudens. Daarmee is het huidige budget dat is vrijgemaakt niet voldoende.

Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan dat huishoudens met een kleine portemonnee een toeslag zouden krijgen van 200 euro, om de torenhoge energienota te betalen. De gasprijzen zijn sindsdien alleen maar verder gestegen. Daarom besloot het kabinet het bedrag te verhogen naar 800 euro.

 

<LC 26.03.22>

Lees verder

Te weinig sociale huurwoningen

29-03-2022

In elke gemeente moet van het kabinet 30 procent van alle woningen in de categorie sociale huur vallen, maar twee derde van de gemeenten haalt dat niet.

Het is een nauwelijks opgemerkte passage tussen alle andere woningmarktplannen die minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening twee weken geleden naar de Tweede Kamer stuurde: in elke gemeente moet minstens 30 procent van alle woningen in de categorie ‘sociale huur’ vallen.

Dat wordt een bijzonder zware opdracht, blijkt uit berekeningen van Trouw . Want bijna twee derde van de gemeenten haalt die 30 procent niet. 40 procent van de gemeenten heeft zelfs minder dan een kwart sociale huur, bijna een op de zeven blijft zelfs onder de 20 procent steken.

Het streefcijfer van De Jonge is vooral ingegeven door zorgen over zogeheten aandachtsgroepen op de woningmarkt: statushouders, arbeidsmigranten, dak- en thuislozen, maar ook ouderen die ooit zorg nodig zullen hebben en studenten. Voor deze specifieke groepen is het vaak extra lastig om een huis te vinden. De minister wil dat ,,alle gemeenten een fair share van deze huishoudens huisvesten”.

 

<FD 28.03.22>

Lees verder

Haken en ogen aan plan sociale huur

29-03-2022

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat 30 procent van het woningaanbod bestemd is voor sociale huur. Bijna twee derde van de gemeenten in Nederland voldoet niet aan die norm, in Fryslân gaat het om een derde. De vraag is echter of deze generieke aanpak een goed idee is, volgens woningbouwcorporatie Accolade.

Met het plan wil De Jonge de spreiding van aandachtsgroepen, zoals arbeidsmigranten, statushouders, studenten en ouderen, eerlijker verdelen over de gemeenten. Die zijn aan deze groepen vaak meer geld kwijt via gemeentelijke regelingen.

Dat gemeenten vaak niet voldoen aan de nieuwe norm, blijkt uit onderzoek van Trouw. Dat baseerde het onderzoek op cijfers over de stand van zaken in 2019. Die cijfers laten zien dat in Fryslân naast de eilanden - Terschelling (25 procent), Ameland (20,8 procent) en Schiermonnikoog (29 procent) - op het vasteland de gemeenten Waadhoeke (29,9 procent), De Fryske Marren (26,3 procent) en Tytsjerksteradiel (22,1 procent) onderaan bungelen.
 

Dikke beurs

De gemeente Waadhoeke onderstreept het belang van het aandeel van 30 procent. ,,In het algemeen zitten wij daar wel op, maar het percentage fluctueert uiteraard enigszins door de jaren heen”, zegt wethouder Nel Haarsma. ,,Voor ons is het zeker belangrijk dat we niet alleen plek bieden aan mensen met een dikke beurs, maar voor iedereen.”

De gemeente probeert in gesprek met dorpen en woningcorporaties te kijken waar behoefte aan is, en daar (lokaal) aan te voldoen. Lange wachtrijen voor een sociale huurwoning zijn er niet in de gemeente, al wil Waadhoeke de jongeren wel graag behouden met betaalbare woningruimte. Dat moet volgens Haarsma vooral gebeuren door de aanpak van leegstand. Huisjesmelkers die willen profiteren van arbeidsmigranten, komen in de gemeente bedrogen uit. Beleidsmatig is vastgesteld dat slechts 1 procent van die woningen voor de particuliere verhuur is.

 

Nep-sociale huur

Die particuliere verhuur is een punt van aandacht, stelt Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes in Trouw . Momenteel vallen woningen met een huur tot 760 euro ook onder sociale huur. ,,Nep-sociale huur”, noemt Van Rijn het.

Anders dan woningcorporaties hoeven commerciële verhuurders zich niet aan de regels te houden die voor de sociale huursector gelden. En ook geen mensen te vestigen uit de aandachtsgroepen. Tevens kunnen deze woningen later weer worden aangeboden in de vrije sector. In de huidige situatie zouden gemeenten aan de gestelde 30 procent norm kúnnen voldoen, als ze vaker nieuwe woningen tot 760 euro per maand laten bouwen door projectontwikkelaars en niet door woningcorporaties. Aedes keurt dat af.
 

Gemengde gevoelens

Ellen Dikland, woordvoerder van Friese woningcorporatie Accolade, heeft gemengde gevoelens over het plan. Ze ziet aan de ene kant een voordeel in het generieke percentage sociale huur. ,,Zo zet je het thema sociale woningbouw wel weer op de kaart en wordt er een signaal gegeven om er weer mee aan de slag te gaan.”

Aan de andere kant worden volgens haar op deze manier alle gemeenten over één kam geschoren.

,,In de gemeente Waadhoeke, die volgens het onderzoek net onder de grens scoort, hebben onze huurders bijvoorbeeld het snelst een woning. In een grote gemeente als Smallingerland, die met 35,6 procent boven de norm zit, zijn de wachtlijsten juist erg lang” licht Dikland toe. Ze heeft daarom een advies: ,,Kijk vooral per gemeente hoe de situatie ervoor staat.”

 

<FD 29.03.22>

Lees verder

Het verschil tussen echte en 'nep' sociale huur uitgelicht

29-03-2022

Het klinkt heel mooi: projectontwikkelaars die sociale huurwoningen bouwen. Maar zijn die appartementen wel écht sociale huur? En bestaat er dan zoiets als onechte sociale huur? In deze podcast gaat presentator Quintin Wierenga op bezoek bij Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft en Tjapko van Dalen, directeur van woningcorporatie Kleurrijk Wonen, om te praten over de wachtlijsten, investeringen en sociale huur.

Aedes ontwikkelde een stappenplan om te bepalen of nieuwwoningen ook echte sociale huur zijn. Dit stappenplan is gericht op gemeentes en corporaties. Volgens Aedes is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de huurprijs van een nieuwbouwwoning, maar ook naar andere criteria.

Lees verder

Diploma voor 28 energiecoaches

28-03-2022

Met 28 energiecoaches wil Súdwest-Fryslân meer werk maken van energie besparen in de gemeente. Súdwest had al een energiecoach in dienst die inwoners met besparingsvragen bijstaat. Daar zijn nu 28 vrijwilligers bij gekomen. Zij kregen woensdag een certificaat van wethouder Erik Faber. Tijdens vier cursusavonden zijn ze klaargestoomd om zelfstandig aan de slag te gaan. Zij gaan bij bewoners op huisbezoek om mensen bewust te maken van hun energiegebruik en geven tips.

 

<LC 25.03.22>

Lees verder

SNEEK | De sluisdeuren open voor armoedebeleid

28-03-2022

e sluisdeuren moeten open om alle hulp in te zetten voor mensen in armoede of met schulden. Helemaal nu blijkt dat de stijgende energiekosten het grote probleem vormen. 2500 huishoudens in Súdwest-Fryslân zitten onder het sociaal minimum

Wethouder Bauke Dam van Súdwest-Fryslân tekende gisteren de urgentie tijdens de bijeenkomst Samen sterk tegen armoede , die de gemeente in Theater Sneek hield. Niet alleen communicatie tussen instanties als de gemeente, de voedselbank, de Kredietbank, de woningcorporatie en Humanitas moet beter, ook binnen de gemeente moet volgens Dam domeinoverschrijdend gewerkt worden. ,,Meer afstemming tussen de afdelingen, meer kijken naar de bedoeling van de regels in plaats van ze rigide te volgen en zo maatwerk leveren.’’

Het klonk aanwezigen van woningcorporatie Accolade als muziek in de oren. Accolade heeft met verschillende gemeenten een integrale samenwerking op dit gebied, maar in Súdwest-Fryslân komt die onvoldoende van de grond. De woningcorporatie wil graag samenwerken op het gebied van preventie, vroegsignalering en oplossingen.

Dam schetste de noodzaak voor de gemeente om het armoede- en schuldenbeleid te vernieuwen voor de periode 2023-2027. Een op de zeven eenoudergezinnen of eenpersoonshuishoudens zit onder het sociaal minimum van 9250 euro per jaar. Dat betreft 2500 huishoudens. Wordt gekeken naar 120 procent van het sociaal minimum dan treft het 5100 huishoudens die nog geen 950 euro per maand te besteden hebben.

Volgens Dam zal dit aantal gelijk blijven of stijgen. Dat laatste is aannemelijk nu na corona de stijgende energielasten veel mensen parten spelen. Uit een enquête die Janneke Dölle, beleidsadviseur armoede en schulden bij Súdwest-Fryslân, hield bleken ook andere knelpunten: ondernemers met schulden en betalingsachterstanden en het feit dat niet iedereen wordt bereikt die voor een regeling in aanmerking komt.

Simpelere taal en versimpeling van de regels zouden veel opleveren, lieten de aanwezigen uit het werkveld horen. De gemeente wil daarmee beginnen in de Week van het Geld door meer met beeld en filmpjes voor de doelgroep te gaan werken. Ook moet de bijeenkomst een kernteam opleveren van mensen uit de gemeente, de woningcorporaties, het onderwijs en andere maatschappelijke organisaties om slagvaardiger op te kunnen treden.

‘Schulden voelen als bom in leven’

Schulden voelen als bom in leven

 

Jan Jacob Hoefnagel heeft zijn leven financieel inmiddels weer op de rit.

ijn verhaal beroerde hem opnieuw en de aanwezigen werden er stil van toen ervaringsdeskundige Jan Jacob Hoefnagel, predikant en ontwikkelingswerker uit Sneek, aan het woord kwam.

Het ging over zijn periode van schuldsanering, inmiddels dertien jaar geleden. ,,Dit vertellen doet meer met me dan ik dacht.’’

Hij somde de feiten op. In 2002 kocht hij samen met zijn vrouw een huis in Balk. Ze hadden een kind en een tweede was op komst. Omdat de gekochte woning niet over gas en licht beschikte, leek het verstandig de andere woning in Kampen pas te verkopen na de bevalling. Ook sloot hij een dure hypotheek af omdat hij zoveel mogelijk af wilde lossen.

Net toen hij de woning in Kampen te koop zette, werd een nieuwbouwwijk met 140 woningen opgeleverd en daalde de belangstelling voor de overige huizen. De woning werd niet verkocht. Toen dat twee jaar later nog niet gelukt was, besloot het gezin ook de woning in Balk te koop te zetten. ,,We zaten met een nettolast aan hypotheek van 3000 euro per maand en kregen van de bank geen mogelijkheid de hypotheek aan te passen.’’

In november 2007 konden de rekeningen niet meer betaald worden. De Hoefnagels belandden bij de Kredietbank voor schuldhulpverlening. Voorwaarde is dat je geen huizen of bv’s hebt, dus de woningen moesten verkocht. Net nu er naast de woning in Balk een appartementencomplex was verrezen dat de woning 50.000 euro in waarde deed dalen. Het huis in Kampen werd voor een ton minder dan verwacht verkocht. De woning in Balk, 550.000 euro waard, ging voor 340.000 euro van de hand. De schuldsanering startte in september 2009.

De gebruikelijke periode van drie jaar moest onverwachts verlengd worden omdat zich nog een schuldeiser meldde. Los daarvan benadrukte Hoefnagel dat je echt niet in drie jaar van je schulden af bent. ,,Dit begon toen ik 26 was. Ik ben nu 42. Ik ben 16 jaar lang genegeerd door banken en organisaties. Ze wilden niet met me praten. Dat zorgt voor een knoop in je maag.’’

,,Ik voelde mij een crimineel. Op de Kredietbank word je ontvangen in een glazen ruimte waar iedereen je ziet zitten. Je wordt aan een enorme tafel geplaatst met camera’s erbij. Op mails van mij kwam geen antwoord en aan de telefoon kreeg ik steeds een andere contactpersoon. Maar hun brieven moest ik binnen zeven dagen beantwoorden.’’

,,Mensen gingen mij anders behandelen, waardoor je jezelf begint te veroordelen.’’ Een deurwaarder kwam op zijn werk beslag leggen op zijn salaris. ,,Praat alsjeblieft met mensen in de problemen in het besef dat je het zelf had kunnen zijn’’, adviseerde Hoefnagel. Hij prijst zich gelukkig dat hij in Nederland woont waar schuldhulpverlening mogelijk is, dat zijn kinderen er geen last van hadden en zijn huwelijk standhield. Via huurkoop heeft hij een andere woning in Sneek kunnen betrekken en hij en zijn vrouw beschikken inmiddels over een goed salaris.

 

<LC 25.03.22> 

Lees verder

Armoedebeleid

28-03-2022

Nu de inflatie hard stijgt, wordt het voor een groeiende groep Friezen moeilijker de eindjes aan elkaar te knopen. In Sneek werd donderdag geluisterd naar een ervaringsverhaal en nagedacht over oplossingen.

Jan Jacob Hoefnagel voelde zich net een crimineel toen hij in de schuldhulpverlening zat. Als iemand die voor de massa niet meetelt in de samenleving en die in de ogen van velen waardeloos is.

Dat vertelde Hoefnagel tijdens de bijeenkomst Samen sterk tegen armoede en schulden, die donderdag plaatsvond in Sneek. Hoefnagel, predikant en ontwikkelingsmedewerker, was in Theater Sneek om te vertellen over zijn ervaring met armoede. Een paar verkeerd ingeschatte beslissingen stortten hem en zijn gezin zo’n vijftien jaar geleden in de schulden. Het duurde jaren voordat hij uit het diepe dal wist te klimmen.

,,Weet je hoe het voelt als de deurwaarder naar je werk komt en daar zegt: ‘Ik kom beslag leggen op het salaris van meneer Hoefnagel?’”, hield hij het publiek voor. ,,En weet je wat voor knoop je in je maag krijgt als je niet gezien wordt?”

De bijeenkomst, die met name werd bijgewoond door professionals die in hun werk geregeld met arme mensen in aanraking komen, was georganiseerd door de gemeente Súdwest-Fryslân om nieuwe handvatten te ontwikkelen in de strijd tegen armoede. Nu de energie-, brandstof- en voedselprijzen hard stijgen, en er dit jaar een uitzonderlijk hoge inflatie wordt verwacht, speelt het thema in het hele land.

Zo ook in Súdwest-Fryslân. Want ook daar speelt het probleem, vertelde demissionair wethouder Bauke Dam tijdens de bijeenkomst. ,,Een op de zeven mensen zit onder het sociale minimum. En te vrezen valt dat de aantallen zo zullen blijven, of dat ze zullen stijgen.”
 

Ongewenste situatie

Volgens Dam slaagt Súdwest-Fryslân er nog niet in alle armen in de gemeente te bereiken. ,,Dat is een ongewenste situatie. We willen dat iedereen kan meedoen”, zei Dam, die de afgelopen vier jaar onder meer economische zaken in zijn portefeuille had.

Gezien worden is belangrijk. Maar erkend en gerespecteerd worden doet daar niet voor onder, bleek uit het ervaringsverhaal van Jan Jacob Hoefnagel. Hij zakte weg in de schulden toen het hem niet lukte zijn oude huis te verkopen terwijl hij al een nieuwe woning had aangeschaft. De onverkochte woning hing als een molensteen om zijn nek. Uiteindelijk werd hij gedwongen beide huizen met groot verlies van de hand te doen.

,,We dachten verstandig te zijn”, vertelde Hoefnagel zichtbaar geëmotioneerd. ,,Maar de markt in Kampen, waar ons eerste huis stond, zakte in elkaar en wij kregen het huis niet verkocht. Die verstandige keuze werkte tegen ons, en het was onze eigen schuld. In november 2007 trokken we het niet meer. We konden niet langer alle rekeningen betalen.”

De ontwikkelingsmedewerker kwam in de schuldhulpverlening terecht. Er waren jaren nodig om hem en zijn gezin weer op het droge te krijgen. ,,We mogen dankbaar zijn voor wat we hier in Nederland hebben”, zei Hoefnagel over de beschikbare hulp. ,,Maar wees je ervan bewust dat je niet in drie jaar van je schulden af bent.”
 

Innovatieve oplossingen

De ervaring van Hoefnagel liet de toehoorders niet onberoerd. Maar wat te doen om een leven in de schulden draagbaarder te maken? Dat is de vraag die de gemeente hoopt te beantwoorden. De ideeën zijn er wel. Janneke Dölle, beleids-adviseur bij Súdwest-Fryslân, zette voorafgaand aan de bijeenkomst een enquête uit onder de genodigden. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat er meer aandacht moet komen voor ondernemers met schulden en dat er meer proactief gehandeld moet worden bij recente ontwikkelingen.

Dölle spreekt van het vernieuwen van het armoede- en schuldenbeleid. ,,Er gaat veel goed, maar we gaan kijken waar dingen aangescherpt kunnen worden”, zei ze. Met de huidige inflatie en zo tegen het einde van de coronacrisis is armoede volgens Dölle nu een heel actueel onderwerp. ,,Er is geen mooier moment dan nu om te kijken waar de innovatieve oplossingen liggen.”

Om die ideeën een echt handvat te geven wil Súdwest-Fryslân een kernteam samenstellen dat bestaat uit mensen die in de praktijk armlastige gezinnen bijstaan. Gehoopt wordt dat dit team met uitvoerbare oplossingen komt.
 

Kaarsjes

Want dat de problemen groot zijn, bleek wel tijdens de bijeenkomst. Marjo Huisman, de sociaal raadsvrouw van Súdwest-Fryslân, vertelde over een vrouw die tijdens een bezoek drie kaarsjes had aangestoken om licht en warmte te hebben. De energieprijzen waren voor haar zo hoog dat ze zich gedwongen voelde zeer spaarzaam te zijn met licht en verwarming. ,,Armoede heeft niet alleen met geld te maken, maar ook met keuzes en nu ook meer met pech. Want die vaste lasten rijzen de pan uit, en dus wordt de pechfactor groter”, zei Huisman.

 

6.1% van de Friezen leeft in armoede = bijna 38.000 mensen – volgens het Fries Nationaal Planbureau. Volgens TNO leidt 8% van de Friezen aan energiearmoede.

 

<FD 25.03.22>

Lees verder

Alle lagen van de bevolking

25-03-2022

Niet alleen de mensen die van een minimum moeten rondkomen worden getroffen door energiearmoede, zegt budgetcoach Mark Zoetemeij-er uit Leeuwarden. ,, Ik merk het aan mijn cliënten. Daar zitten uitkeringsgerechtigden, maar ook mensen in vaste dienst en zzp’ers bij. De problemen dienen zich aan in alle lagen van de bevolking en worden steeds groter. En ook de boodschappen zijn nog eens duurder geworden. Het is allemaal ellende.”

,,Kijk hoeveel mensen er bijvoorbeeld in Leeuwarden nog in een slecht geïsoleerd huis wonen”, vervolgt hij. ,,En wat als je een maximale hypotheek hebt? Als dan de energieprijs ineens over de kop gaat, kan dat zomaar problemen opleveren.”

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is nog niet exact te zeggen hoeveel mensen er op dit moment moeite hebben om hun energiekosten te betalen. ,,Harde gegevens ontbreken nog”, zegt woordvoerder Max Vermeer. ,,Maar duidelijk is dat ook huishoudens waarvan je misschien denkt dat er geen probleem is, worden getroffen. Ik verwacht dat het later duidelijker wordt, ook omdat mensen vaak lang wachten voordat ze om hulp vragen.”

Vorige week stuurden 26 Friese organisaties op initiatief van huurdersvereniging De Bewonersraad een brandbrief naar de minister. Hun boodschap luidde dat de huidige steunmaatregelen van de overheid, namelijk 800 euro voor mensen met een smalle beurs, voor velen niet toereikend zijn.

 

Niets meer achter de hand – vier verhalen van mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen

 

Houtkachel als alternatief

 

Hij betaalde 117 euro per maand. Nu is het termijnbedrag van Klaas Brouwer (43) uit Leeuwarden, vader van een 11-jarige dochter, 289 euro. Hij heeft een lening van 400 euro uitstaan bij bekenden. Daarmee heeft Brouwer een tweedehands houtkachel aangeschaft.

,,Wylst ik dy jierren lyn krekt fuortdien haw, want we hienen ynvestearre yn in goeie cv-ynstallaasje. Myn sparjild is op. En omdat ik in eigen hûs ha, kom ik foar in soad finansjele stipe net yn oanmerking”, vertelt hij.

Hij heeft laatst een boer geholpen met het onderhoud van houtwallen. Als dank kreeg hij wat hout. ,,Foar it earst yn jierren haw ik wer in houthok efter hûs. Kâld sitte is neat. Seker net as myn dochter by my is. Dan kin it ge-woan net.”

Brouwer was ooit teamleider bij een bank en had een goed salaris. Door een opeenstapeling van problemen belandde hij in de Ziektewet. ,,Ik hie noait tocht dat soks my oerkomme soe en ik skamje my der ek foar.” Inmiddels heeft hij een WIA-uitkering. ,,Ik bin bliid mei dat opfangnet, oars hie ik myn hûs ferkeapje moatten.” Brouwer doet vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij en hoopt over een tijdje, na een herkeuring, weer een betaalde baan te vinden.

Het geld dat hij nu extra kwijt is aan energie, gaat ten koste van de boodschappen. Hij moet elk dubbeltje twintig keer omdraaien. ,,En ek yn de supermerk is alles djoerder wurden.” Of hij voor de energietoelage van de overheid in aanmerking komt, is nog de vraag. ,,Want myn ynkomsten lizze krekt wat heger as it absolute minimum.”

In zijn omgeving zijn trouwens veel meer mensen die hun ,,útjeftepatroan” drastisch moeten aanpassen nu de energieprijzen zo hoog zijn. ,,En dan giet it echt net allinnich om minsken mei de smelste beurzen.”

 

 

 

Heel kort douchen

 

Heel kort douchen

Overdag staat de thermostaat op 15 graden. In de avonduren op 17 en sporadisch op 18. De overgordijnen die Bianca Hoekstra (48) van haar moeder heeft gekregen zijn dan dicht. Overdag zijn ze juist open. De zonnestralen verwarmen haar huis in Balk. Dat scheelt weer.

Op haar buik heeft ze ’s avonds een waterkruik om warm te blijven. En als ze moet afwassen, kookt ze water waarmee ze de hele vaat doet. Douchen? Heel kort. Ze draagt op koudere dagen een trui, een vest en pantoffels in huis. Op de laminaatvloer heeft ze kleden neergelegd. Het is dat ze een optimistisch mens is. Daarom redt ze het.

Het bedrag dat ze maandelijks kwijt is aan stookkosten is nu 155 euro. Dat was vorig jaar 120. ,,Die 35 euro verschil is voor mij een week boodschappen doen.” De energieleverancier verhoogde het voorschot aanvankelijk naar 210 euro, maar dat was voor Hoekstra niet op te brengen. Op haar verzoek werd het teruggeschroefd naar een bedrag dat ze nog net kan missen. Ze is wegens een tumor in het hoofd afgekeurd en leeft van een WIA-uitkering en wat toeslagen.

Ze hoopt dat ze bij de jaarafrekening niet hoeft bij te betalen. ,,Maar het is koffiedikkijken. Ik heb gelukkig niet veel nodig. Mocht er wel geld bij moeten, dan moet ik een regeling treffen.”

Die 120 euro die ze eerder betaalde, was met de energieprijzen van toen eigenlijk te veel. Bewust. ,,Ik bouwde zo een spaarpotje op. Jaarlijks had ik dan toch zo’n 500 euro. Dat gebruikte ik voor bijvoorbeeld een fietsreparatie, of een nieuwe winterjas. Dat zit er nu niet meer in. Ik kan lang met mijn spullen, maar het is vervelend als je niets achter de hand hebt. Als de wasmachine kapot gaat, heb ik een probleem. Maar wat ik zeg: ik heb een positieve instelling. Daarmee kom je verder. En ik hoop dat ik in aanmerking kom voor die 800 euro aan energietoeslag van de overheid.”

 

 

Blij dat iemand meedenkt

‘Blij dat iemand meedenkt’

 

Ze had genoeg geld om redelijk normaal van te leven, maar inmiddels is het een ander verhaal. Yordanos Nega Hailemskel (23) moet heel erg zuinig doen om haar energierekening te kunnen betalen. Vijf jaar geleden kwam ze vanuit Eritrea naar Nederland. Ze woont met haar twee kinderen van vijf en twee in Sexbierum.

Ze schrok zich een hoedje toen haar energiecontract afliep en ze de nieuwe tarieven onder ogen kreeg. Ze zou 400 in plaats van 120 euro moeten betalen. Nega Hailemskel besloot niet op dat aanbod in te gaan. De prijs zakte, naar een bedrag van rond de 330 euro. ,,Maar dat was nog steeds heel duur en andere energieleveranciers waren niet goedkoper. Met die 120 euro had ik eerder geen problemen en hoefde ik me geen zorgen te maken. Maar die hogere energieprijs leverde me spanning op.”

Want hoe moest ze 330 euro ophoesten? Ze belde met de gemeente Waadhoeke, die een energiecoach naar haar toestuurde. Nu heeft ze een flexibel contract en is ze 237 euro per maand kwijt. ,,Dat is veel beter dan het allereerste aanbod dat ik kreeg, maar nog steeds bijna twee keer zoveel als wat ik vorig jaar betaalde. Het is een lastige situatie, maar ik ben blij dat er in elk geval iemand met me meedenkt.”

Nega Hailemskel is van plan om over niet al te lange tijd naar Leeuwarden te verhuizen. Ze wil graag in de zorg aan de slag. Haar diploma heeft ze op zak en ze wil verder studeren. ,,Maar als ik in Sexbierum blijf, moet ik met de bus heen en weer. Dat kost veel tijd en die heb ik niet, want ik moet ook voor mijn kinderen zorgen. In de stad is alles wat makkelijker, hoop ik.” Als ze haar droombaan vindt zou dat, net als de overheidssteun van 800 euro voor minima, bovendien zorgen voor wat meer financiële armslag.

 

 

Het spoor bijster

 

‘Het spoor bijster’

Simone den Tieter (46) uit Nij Altoenae is maar wat blij dat ze hulp heeft ingeroepen, dat er nu een maatschappelijk werker en energiecoach zijn die de grootste hoofdbrekens voor haar wegnemen. Zij zorgen voor iets van structuur in de brij aan problemen waarin ze was beland.

Den Tieter was het overzicht op haar financiën volledig kwijt en wist niet meer wat ze moest doen toen de energierekening door de stijgende prijzen flink omhoog bleek te gaan: van 98 naar 168 euro. Ze moest boetes betalen omdat ze een betalingsachterstand had en ze dreigde te worden afgesloten van het gas.

,,Ik was het spoor bijster, terwijl ik altijd alles redelijk op orde had. Ik hield voorheen 200 euro per maand over voor boodschappen. Nu houd ik niks over. Ik loop bij de voedselbank. Dat is wel het laatste dat ik wilde. Ik heb recht op de energievergoeding, maar meer dan een druppel op de gloeiende plaat is het niet.”

 

<LC 24.03.22>

Lees verder

Beperking WOZ-waarde gaat binnenkort in

24-03-2022

De beperking van de WOZ-waarde (ook wel 'WOZ-cap' genoemd) in het bepalen van de maximale huurprijs gaat in op 1 mei 2022. Voor een deel van de huurwoningen betekent dit dat de maximale huurprijs voor niet meer dan 33% mag worden bepaald door de WOZ-waarde.

Lees meer ..

Lees verder

LEEUWARDEN | Ontbijtjes en energiepakket tegen de armoede die niet ophoudt

23-03-2022

De energiepakketten zijn gratis af te halen in wijkcentrum Bilgaard. Inhoud: radiatorfolie (houdt de warmte vast), tochtstrips en zuinige douchekoppen. Ze gaan sinds kort als warme broodjes over de toonbank, vertelt coördinator Dick Bootsma. Hij heeft er ruim honderdvijftig uitgedeeld. Een huishouden kan er vierhonderd euro per jaar aan gas- en stroomkosten mee besparen.

Als ergens te merken is dat de kosten voor levensonderhoud stijgen, is dat wel in Bilgaard in Leeuwarden-Oost, een van de zestien armste wijken van Nederland. Het gemiddelde inkomen van de huurders van WoonFriesland, de grootste verhuurder, is 2.100 euro bruto (1.325 netto), exclusief toeslagen. Dat geld gaat op aan huur, eten en drinken (4,5 procent duurder, sinds januari) en energie (86 procent duurder sinds januari), volgens het CBS.

Hardnekkig

De armoede in Leeuwarden-Oost is hardnekkig. Waar de arbeidsmarkt schreeuwt om personeel, is 19 procent van de bewoners in Bilgaard werkloos. Veelal ongeschoolde alleenstaande moeders, met weinig zelfvertrouwen. Het gevolg is dat de helft van de kinderen in dit deel van Leeuwarden opgroeit onder de ‘armoedegrens’.

Dat zie je aan kleine dingen, vertelt moeder Charlène Pieter, die vrijwilliger is in het wijkcentrum: kinderen die elke dag dezelfde kleren dragen. Tieners die geen deodorant hebben of maandverband. En kinderen die hongerig op school komen. Het Rode Kruis deelt sinds februari ontbijt-pakketten uit in deze wijk. Op één basisschool in Leeuwarden-Oost krijgen 115 leerlingen zo’n pakket. In totaal maken vierduizend Friese kinderen er gebruik van.

Het wijkcentrum is een levendige plek met veel initiatieven voor bewoners. Armoede is hier zo normaal dat niemand zich ervoor hoeft te schamen. Er hangen sinds een week posters. Dick Bootsma leest voor: „Bespaar op uw energiekosten: hang de gordijnen niet voor de kachel (houdt warmte tegen); gebruik de eco-stand van elk apparaat; was op 30 graden; houd thee en koffie in een thermoskan; ontdooi regelmatig de vriezer.”

Opleiding én in de bijstand

Wat kan een gemeente aan armoede doen? Leeuwarden kampt al decennia met hardnekkige armoede, vertelt wethouder Hein Kuiken (Financiën, Armoedebestrijding). In wijken als Bilgaard gaat armoede „van generatie op generatie”. Hij wil dat doorbreken. Want sommige mensen zijn met gewone hulpmiddelen – onderwijs, arbeidsmarktbemiddeling, schuldsanering – niet in staat zichzelf eruit te trekken, zegt hij. Er waren onorthodoxe initiatieven nodig.

Zo mag iemand in de bijstand nu een opleiding volgen om eruit te komen. Normaal mag dat niet: wie in de bijstand zit, en al een diploma heeft, mag niet zomaar gaan studeren. Dus: om interessant te worden op de arbeidsmarkt heb je soms een extra opleiding nodig, maar die mag je niet volgen omdat je al kunt werken.

‘Ik schaamde me dood’

Neem Marjan, een alleenstaande moeder die al jaren in deeltijd in de thuiszorg werkt. Ze verdiende er zo weinig mee, vertelt ze, dat de gemeente Leeuwarden haar inkomen aanvulde tot bijstandsniveau. Voltijds kon ze niet werken omdat ze haar twee kinderen alleen opvoedt. Nu de kinderen wat groter zijn, heeft ze meer tijd en volgt ze een opleiding tot ‘helpende mbo-niveau 2’.

Marjan is trots. Ze kan goed met geld omgaan, vertelt ze. Op de basisschool van haar kinderen kwam iemand op het schoolplein vragen of ze wilde meedoen aan een project voor gezinnen in armoede. Toch dacht ze: waarom vraag je dat aan mij? „Ik schaamde me dood.”

Er zijn meer projecten die de gemeente subsidieert. Dertig tieners halen in Bilgaard op straat vuil op voor twee euro per uur. Ze kunnen er ieder 35 euro per maand mee verdienen. „Ze hebben wat zakgeld, de wijk wordt netter én ze leren discipline: werken, op tijd komen”, vertelt Projectmanager Leeuwarden-Oost, Marloes Schreur.

Vijf maanden geleden richtte het programma ook het Gezinslab op in Leeuwarden-Oost, om ouders en kinderen gezonder te laten leven. Een fonds doneert 500.000 euro voor tweeënhalf jaar. Buurtbewoner Charlène Pieter is een van de ‘ervaringsdeskundigen’ die andere gezinnen helpt, maar ook de professionals uitlegt hoe dat nou werkt: arm zijn. Hoe je eenzaam wordt van schulden en er stress van kunt krijgen. Dat de gemeente het lidmaatschap van de voetbalclub wel kan vergoeden voor kinderen, maar dat het kind vervolgens tóch niet naar uitwedstrijden kan omdat mama geen auto heeft of geld voor een tenue.

En dan is er het wijk-leer-bedrijf waar 135 bewoners van Bilgaard werken. Ze knappen onder meer gemeentegroen op. Als ze particuliere klanten weten te vinden, verdienen ze er zakgeld mee. 60 procent stroomt op termijn door naar betaald werk.

Kwijtschelding

Een ander plan van Hein Kuiken is kwijtschelding van alle schulden van honderd gezinnen. „Die blijven, zelfs na de gewone schuldsanering, vaak met een restschuld zitten van 4.000 euro per gezin.” En dat is, op bijstandsniveau, nét te veel om er zelf uit te komen. De wethouder heeft voor dit plan eenmalig 400.000 euro uitgetrokken. Het is zo’n unieke ingreep, dat het meteen dient als onderzoeksproject voor de hogeschool: werkt dit nou echt op de lange termijn?

© NRC Media

 

<FD 22.03.22>

Lees verder

Onderzoek, vooral rijken profiteren van de energiecompensatie

22-03-2022

Arme huishoudens gebruiken gemiddeld minder brandstof en energie dan rijke huishoudens. Daardoor zien ze minder terug van de overheidssteun.

De belastingverlagingen op brandstof en energie zijn vooral gunstig voor rijke huishoudens. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer .

Het kabinet trekt 2,1 miljard euro uit om de belasting op brandstof en energie te verlagen. De compensatie moet de energieprijzen die door de oorlog in Oekraïne sterk zijn gestegen dempen. Volgens de onderzoekers komt het grootste deel (660 miljoen euro) terecht bij de rijkste 20 procent van Nederland.

Middeninkomens

‘Mensen met de hoogste inkomens worden zo relatief fors gecompenseerd’, stelt Frans Rooijers in het rapport van onderzoeksplatform Investico. Hij is onderzoeker en directeur van adviesbureau CE Delft, dat de berekening controleerde.

Minister Sigrid Kaag van Financiën zei dat de verlaging van de btw en benzineaccijns vooral is bedoeld om de zogeheten middeninkomens tegemoet te komen, maar deze groep ontvangt in totaal 418 miljoen euro, ofwel een vijfde van het subsidiepakket.

De huishoudens met het laagste inkomen (tot 22.600 euro per jaar) ontvangen gezamenlijk 240 miljoen euro. Zij profiteren het minste van de belastingverlagingen. Wel ontvangen de allerarmsten onder hen, de zogeheten minima rond het bijstandsniveau, een eenmalige energietoelage van 800 euro. Dat geldt niet voor de overige 800.000 huishoudens in de laagste inkomensgroep, die een inkomen hebben tussen het bijstandsniveau en een jaarsalaris van 22.600 euro.

Korting op benzine

De verschillen ontstaan doordat de overheidsmaatregel volgens de onderzoekers in feite een korting is op de prijs van benzine, diesel, gas en elektriciteit. Arme huishoudens gebruiken gemiddeld minder brandstof en energie dan rijke huishoudens en zien daardoor relatief minder terug van de overheidssteun.

Vooral de groep ‘net-niet minima’ valt door de kabinetsmaatregelen tussen wal en schip, zegt Rooijers. Zij hebben wel te maken met forse lastenstijgingen, maar profiteren gering van de maatregelen.

 

<FD 21.03.22>

Lees verder

HEERENVEEN | Eerste fabriekswoningen deze zomer in elkaar

21-03-2022

Bouwbedrijf Van Wijnen zet vanaf de tweede helft van dit jaar woningen in elkaar die uit de fabriek zijn gerold. Met de ‘industriële’ productie van huizen in een nieuwe productielocatie in Heerenveen hoopt de onderneming sneller en goedkoper woningen op te leveren.

Dat moet helpen in de strijd tegen de woningnood. Van Wijnen hoopt met beter betaalbare huizen ook meer marktaandeel te veroveren.

Voor de productie en assemblage van de fabriekswoningen werkt Van Wijnen sinds vorig jaar samen met het Eindhovense technologieconcern VDL Groep. Dat bedrijf maakt in zijn voormalige bussenfabriek in Heerenveen voortaan de afzonderlijke woningruimtes, zoals badkamers en toiletten, die later op de bouwplaats worden ingebouwd. De 150 werknemers worden daarvoor omgeschoold.

Recordomzet

Voor de nieuwe aanpak moest het bedrijf uit Baarn naar eigen zeggen veel investeren, maar Van Wijnen wist 2021 toch af te sluiten met een hogere winst dan een jaar eerder. Dat resultaat na belasting eindigde op 29,3 miljoen euro, tegen 16,9 miljoen in 2020. Van Wijnen dankte dat hogere resultaat onder andere aan een recordomzet van bijna 1,2 miljard euro, tegenover een miljard euro in 2020. Het aandeel nieuwbouw daarin steeg met bijna 30 procent naar 707 miljoen.

Voor de investeringen in de fabriek, IT, en het verder ontwikkelen van de concepten Fijn Wonen en Van Wijnen Components zijn leningen aangegaan met banken. Door fors meer inkomsten is echter ook het eigen vermogen opgekrikt en is het bouwbedrijf per saldo nauwelijks afhankelijker geworden van externe financiering.

Personeel en hout

Van Wijnen, met ruim 2100 medewerkers, kijkt positief vooruit. Door de krapte op de woningmarkt wil vrijwel iedere politieke partij in Nederland dat er snel meer huizen bijkomen, dus er zal voorlopig meer dan genoeg werk zijn. Het kabinet zet in op 100.000 woningen per jaar, waar 75.000 het gemiddelde is van de laatste jaren. Wel zijn er zorgen over de steeds duurdere bouwmaterialen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die bijvoorbeeld ook de beschikbaarheid van hout raakt. Daarnaast blijft het voor Van Wijnen lastig om genoeg medewerkers te vinden, al kwamen er in 2021 wel 370 nieuwe collega’s bij.

 

<FD 19.03.22>

Lees verder

BURGUM | Appartement Accolade naar WoonFriesland

18-03-2022

WoonFriesland heeft 49 appartementen in een wooncomplex aan de Markt en de Schoolstraat in Burgum gekocht van Accolade. Die wilde van haar bezit in Tytsjerksteradiel af, om zich te kunnen concentreren op haar kerngebied (De Fryske Marren, Heerenveen, Smallingerland, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke).

WoonFriesland, actief in heel Fryslân, ziet de aankoop als een mooie aanvulling op de portefeuille. De overdracht van de woningen is op 1 april. Bewoners merken niet veel van de overdracht naar de nieuwe eigenaar. De huurprijzen blijven gelijk.

 

<FD 17.03.22> 

Lees verder

BRANDBRIEF FRIESLAND energiearmoede

17-03-2022

Bijgaande brandbrief is verstuurd namens alle huurdersverenigingen in Fryslân, de provincie Fryslân, een aantal gemeenten, corporaties en werkvoorzieningschappen om de aandacht van het ministerie te vestigen op de problematiek in onze provincie.

Voor vragen:
Gert Brouwer, algemeen directeur, tel. 06 – 4162 3530

 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
T.a.v. mevrouw C. Schouten
Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Postbus 90801
2509 LV Den Haag

 

Betreft:            brandbrief (energie)armoede Fryslân
Bijlage:            uitslag enquête stijgende energieprijzen
Kopie aan:      Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Leeuwarden, 16 maart 2022

 

Geachte mevrouw Schouten,

Vanuit grote bezorgdheid voor de bestaanszekerheid van mensen met een laag inkomen in Fryslân richten wij ons tot u. Aanleiding hiervoor is de forse stijging van de energielasten waarmee onze bevolking momenteel te maken heeft. Wij ontvangen signalen dat dit onoverkomelijke betalingsproblemen oplevert voor een aanzienlijk deel van hen. Er ontstaan schulden en men is niet langer in staat de woonlasten op te brengen.

Zo heeft huurdersvereniging De Bewonersraad recent, net voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, een peiling gehouden onder een deel van de ruim 30.000 leden, over de gevolgen die deze forse stijging van de energielasten voor hen heeft (bijlage). De resultaten waren zeer zorgwekkend. Ongeveer de helft van hen heeft geen vast energiecontract, of een contract dat binnenkort afloopt. 28% van deze sociale huurders geeft aan de energierekening niet meer van het huishoudbudget te kunnen betalen. Zij moeten daarvoor hun, doorgaans kleine, spaarreserve aanspreken of geld lenen. Een deel van hen laat weten het huis niet of nauwelijks meer te kunnen verwarmen en/of te besparen op andere uitgaven, zoals voor levensmiddelen, kleding, zorgkosten en mobiliteit. Dit leidt bij deze mensen tot grote zorgen, spanning en slapeloze nachten.

De huidige bestaande bijdragen van het rijk, via de gemeenten, om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen vanwege de gestegen energielasten, zijn een druppel op de gloeiende plaat. We spreken van energiearmoede, maar feitelijk is hier sprake van een inkomensprobleem. Mensen met een laag inkomen hebben momenteel niet alleen te maken met stijgende woonlasten zoals huur, energie en gemeentelijke heffingen, maar ook de kosten van het dagelijkse levensonderhoud nemen fors toe. Hieraan moet structureel iets worden gedaan anders komen grote groepen mensen in de problemen, niet alleen financieel, maar ook door gebrek aan basale levensbehoeften.

Vanuit Fryslân roepen wij u daarom op om alles in het werk te stellen om mensen met een laag inkomen, huurders en eigen woningbezitters, in deze tijd van crisis, op zeer korte termijn financieel tegemoet te komen, om hen zo enig perspectief te bieden. Onderstaande partijen ondersteunen deze brief ten zeerste en zullen zelf al het mogelijke doen om daaraan ook een bijdrage te leveren en zijn graag bereid tot samenwerking en overleg.

 

In afwachting van uw reactie vertrouwen wij erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer H.G.T. Brouwer, algemeen directeur van De Bewonersraad.

 

Hoogachtend,

 

 

H.G.T. Brouwer

Algemeen directeur huurdersvereniging De Bewonersraad

 

 

Mede namens:

 

Huurdersverenigingen:

-        Huurdersvereniging De Brandaris, Terschelling

-        Huurdersvereniging Franeker, Franeker

-        HuurdersBelangenVereniging Heerenveen, Heerenveen

-        Huurdersvereniging Sneek, Sneek

-        Huurdersvereniging Harlingen, Harlingen

-        Huurdersvereniging Lemsterland , Lemmer

-        Huurdersplatform MEVM, Assen

-        Huurdersplatform Nieuw Elan, Leeuwarden

-        Huurdersvereniging Zuidwest Friesland, Balk

-        Vereniging Platform Eén- en tweepersoonshuishoudens Leeuwarden, Leeuwarden

 

Corporaties

-        Accolade, Heerenveen

-        De Bouwvereniging, Harlingen

-        Dynhus, Balk

-        Elkien, Heerenveen

-        Thús Wonen, Dokkum

-        Wonen Noord West Friesland, Sint Annaparochie

-        Woningstichting Weststellingwerf, Wolvega

-        WoonFriesland, Grou

 

Werkvoorzieningschappen

-        Caparis, Drachten

-        MOA, Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen, Surhuisterveen

-        Dokwurk, Dokkum

-        Pastiel/Empatec, Sneek

 

Gemeenten

-        College van B&W gemeente Harlingen

-        College van B&W gemeente Noardeast Fryslân

-        College van B&W gemeente Tytsjerksteradiel

 

Provincie

-        College van GS provincie Fryslân

 

Lees verder

Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag?

17-03-2022

Ik heb gehoord dat het mogelijk is om een energietoeslag aan te vragen bij de gemeente. Hoe weet ik of ik hiervoor in aanmerking kom? En moet ik dit zelf aanvragen?

 

Antwoord

Of je in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is afhankelijk van je inkomen. De regeling is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de stijgende energierekening. De precieze inkomensgrenzen kunnen verschillen per gemeente.

Bijstand

Krijg je een uitkering van je gemeente? Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of IOAW, IOAZ of Bbz? Dan weet de gemeente je inkomen en zal de gemeente de energietoeslag automatisch overmaken. Het is natuurlijk wel verstandig in de gaten te houden of dit bij jou ook gebeurt.

Zelf aanvragen

Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bekend bij de gemeente. Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent of gepensioneerde met alleen AOW.  Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij je gemeente.

Richtlijn: tot 120% van het minimum

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het 'sociaal minimum' in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Wat is het sociaal minimum?

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor jou is, hangt af van je leeftijd en leefsituatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het bedrag vast.

Hieronder vind je het sociaal minimum vanaf 1 januari 2022 per leefsituatie, met daarnaast (afgerond) de landelijke richtlijn. Is je inkomen net iets hoger dan de richtlijn? Dan is het verstandig om te kijken of je bij je gemeente een aanvraag kunt doen.

Bruto maandbedragen sociaal minimum plus landelijk richtlijn Energietoeslag
LeefsituatieBedrag per maandLandelijke richtlijn
Gehuwd/gelijkgestelden€1.724,99€2070
Alleenstaande 21 jaar en ouder€1250,19€1501
Alleenstaande van 20 jaar€944,60€1134
Alleenstaande van 19 jaar€686,65€824
Alleenstaande van 18 jaar€574,42€690


Op de website van het UWV kun je meer informatie vinden over het sociaal minimum(externe link), en over de verschillende 'leefsituaties(externe link)'.

Om welk bedrag gaat het?

De overheid heeft een richtbedrag van €800 afgesproken. Maar het precieze bedrag kan per gemeente verschillen. Bovendien kan het ook zo zijn dat je eerst een deel krijgt. Er zou namelijk eerst €200 worden uitgekeerd. Dat is later verhoogd naar €800.

Energietoeslag is belastingvrij

De uitkering van de energietoeslag is belastingvrij. Dat betekent dat het bedrag geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld je huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag.

Controleer hoe het zit bij jouw gemeente

De gemeente heeft dus veel vrijheid in de uitvoering van de energietoeslag. De gemeente bepaalt:

  • Welke doelgroepen precies de energietoeslag krijgen
  • De periode waarover het inkomen in aanmerking wordt genomen;
  • óf  vermogen meetelt bij het in aanmerking komen en zo ja op welke manier;
  • de hoogte van het toe te kennen bedrag.

Om precies te weten hoe de energietoeslag in jouw gemeente werkt kun je dus het best de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met je gemeente.

 

<Woonbond.nl>

Lees verder
content image