NVWA waarschuwt voor slechte koolmonoxidemeters

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor koolmonoxidemeters die niet aan de veiligheidseisen voldoen. Ruim de helft van de 29 onderzochte koolmonoxidemelders voldoet niet aan de eisen. Bij 8 van de onderzochte CO-melders gaat het alarm niet af als er sprake is van koolmonoxide. 6 van de onderzochte CO-melders geven geen storingssignaal als de sensor defect is. De verkoop van de onveilige CO-melders is verboden. Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte CO-melders.

Als uw koolmonoxidemelder is teruggeroepen door de producent, gebruikt u deze dan niet meer en neemt u svp contact op met uw verhuurder. 

Als u geen goed werkende CO-melder heeft, is het gevaar van koolmonoxidevergiftiging groot. U herkent de symptomen – hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid- vaak niet (op tijd). Daardoor is het vaak te laat om in te grijpen. Als u langere tijd of aan zeer hoge concentraties koolmonoxide bent blootgesteld, raakt u bewusteloos. Het ontstane zuurstofgebrek in de hersenen kan de dood tot gevolg hebben.

 

https://www.inspectieresultaten.nvwa.nl/producto…/co-melders