Ollongren vindt algemene huurverlaging onnodig

Ollongren vindt algemene huurverlaging onnodig: 'Niet alle huurders zijn hetzelfde’

Minister Kajsa Ollongren (Wonen) belooft op Prinsjesdag met maatregelen te komen om huurders te helpen die door huurstijgingen krap bij kas zitten. Van een algemene huurbevriezing of -verlaging wil ze nog altijd niets weten.

 

Ollongren staat onder grote druk van de Tweede én Eerste Kamer om huurstijgingen in coronatijd aan banden te leggen. Maandag meldde het CBS dat de huurprijzen het afgelopen jaar gemiddeld met 2,9 procent zijn gestegen, de grootste stijging in zes jaar. Daarover is de minister vanmiddag op het matje geroepen in de Tweede Kamer.

 

,,Deze minister trapt de huurders graag nog wat verder de financiële afgrond in’’, zei PVV-leider Geert Wilders tijdens het Vragenuur. Hij noemde de recordstijging van de huren ‘ongehoord’, ‘schandalig’ en ‘onbeschoft’. SP-leider Lilian Marijnissen eiste dat de ‘illegale huurverhoging’ wordt teruggedraaid. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer hebben ‘bijna alle huurders momenteel problemen om rond te komen’.

 

‘Iets doen’

Toch vindt Ollongren het niet nodig om de huren te bevriezen of te verlagen. Volgens haar zijn ‘niet alle huurders hetzelfde’. ,,Je hebt huurders met een prima inkomen die hun huur prima kunnen opbrengen. En je hebt huurders met een laag inkomen die inderdaad moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.’’

 

Die laatste groep wil de minister volgende week, op Prinsjesdag, tegemoet komen. ,,Ik vind het ongelukkig dat ik hier een week voor Prinsjesdag sta en met meel in de mond moet praten’’, aldus Ollongren. Ze erkent dat mensen met een laag inkomen en een hogere huur in problemen dreigen te komen. ,,Ik ben voornemens om voor hen iets te doen.’’

 

Haagse bronnen melden dat het kabinet van plan is om de verhuurderheffing - een belasting voor woningcorporaties - met 200 miljoen euro te verlagen. ,,Wij hopen dat de corporaties een deel van die besparing benutten om verdere huurstijgingen tegen te gaan’’, zegt een Haagse bron. Corporaties klagen al jaren over de in hun ogen oneerlijk hoge verhuurderheffing.

 

Het kabinet kan de koopkracht van huurders zelf verbeteren door bijvoorbeeld de belasting te verlagen of de huurtoeslag te verhogen. De huurstijging blijft dan staan, maar huurders krijgen het geld op een andere manier terug. Hoe het kabinet dat precies van plan is te doen, wil Ollongren op Prinsjesdag naar buiten brengen.

 

Motie van afkeuring

Eerder dit jaar dwong de Eerste Kamer de minister iets aan de huren te doen. Omdat de coalitiepartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, kan de oppositie het haar daar flink lastig maken. Zo werd eind juni een motie van afkeuring aangenomen tegen Ollongren. De laatste keer dat zoiets gebeurde, was in het jaar 1875.

 

,,Als de minister nu niet laat zien dat zij iets voor de huurders doet, kunnen wij haar hele begroting wegstemmen’’, zegt Eerste Kamerlid Tiny Kox van de SP. Daardoor zou Ollongren in het laatste halfjaar van haar ministerschap vleugellam worden. ,,Een minister zonder begroting is een minister zonder toekomst.’’

 

800.000 huurders klem

Kox wil wel eerst Prinsjesdag afwachten, om te zien waarmee Ollongren op de proppen komt. ,,Op dit moment zitten volgens het Nibud 800.000 huurders klem. Deze huurverhoging, of een volgende huurverhoging, moet hen worden bespaard. Het is nu echt aan de minister om te laten zien dat zij voor deze groep huurders in de bres springt.’’

 

Ook woningcorporaties hebben het afgelopen jaar hun huren extra verhoogd, maar de grootste stijging was zichtbaar bij particuliere verhuurders van sociale woningbouw. Als een oude huurder zijn woning achterlaat, grijpt de verhuurder dat moment vaak aan voor een extra verhoging. Zo’n oude woning wordt dan gemiddeld 9,5 procent duurder.

(200909 AD.nl)