Ook VVD steunt nu SP-motieom sociale huren te bevriezen

De VVD heeft gisteren opeens voor een motie gestemdom de huren van sociale woningen dit jaar te bevriezen.
Een oproep hiertoe aan het kabinet van de SP, GroenLinks en PvdA kreeg daardoor steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Tot nu toe warende liberalen tegen zo’n voorstel. De koerswijziging valt slecht bij coalitiegenoot CDA.

‘Platter en opportunistischer krijg je het niet’, twittert CDA-Kamerlid Julius Terpstra.‘Tientallen keren stemde de VVD, terecht, tegen huurbevriezing. Maatwerk is de oplossing voor huurders in de knel. We moeten juist meer bouwen! Nu een maand voor de verkiezingen stemt de VVD plots voor huurbevriezing’.
SP-Tweede kamerlid Sandra Beckerman had de motie ingediend tijdens een debat over de beperking van de huurstijging in de private sector, een initiatief van de PvdA dat eveneens is aangenomen. Beckerman verwees naar een stemwijzer die premier Mark Rutte had ingevuld, waarin hij als VVD-lijsttrekker aangaf dat hij ervoor is dat de huren de komende vier jaar niet omhoog gaan.

De SP wees erop dat onder tien jaar Rutte de huren met 35 procent zijn gestegen.Huurders van corporatiewoningen kregen in 2020 nog een huurstijging van gemiddeld 2,7 procent. Het liefst wil de partij een huurverlaging. Ook andere linkse partijen zitten op die lijn.

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis is verbaasd over de ophef.Hij wijst erop dat de motie in lijn is met het verkiezingsprogramma.

 

(LC 10.02.21)