OOSTERSTREEK | WoonFriesland verkoopt 3 starterswoningen

Jongeren met binding dorp krijgen voorrang

WoonFriesland geeft in Oosterstreek voorrang aan starters op de woningmarkt. Het sociaal verhuurbedrijf verkoopt via loting in mei drie woningen onder jongere belangstellenden die een band hebben met het dorp. Zo krijgen zij een eerlijke kans om een woning te kopen. De kopers betalen een vaste prijs, namelijk de taxatiewaarde en niet de commerciële marktwaarde. De prijzen variëren tussen de € 170.000 tot € 195.000. Via een flyer worden de inwoners geïnformeerd.

 

De drie woningen aan de Schoolstraat staan leeg. Op oudejaarsdag ‘kraakten’ leden van oudjaarsvereniging D’Olde Togers de huurhuizen, om aandacht te vragen voor de krapte op de woningmarkt. Vooral starters hebben daar last van. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland kan de actie van de jongeren wel waarderen. “Op een ludieke manier hebben zij het woningtekort voor starters aan de orde gesteld. Wij wilden deze woningen al verkopen en hebben begin van het jaar beloofd om te kijken of wij dit specifiek kunnen en mogen doen aan starters. Dat kan en dat doen we tegen een reële en vaste prijs, namelijk de waarde waarop ze zijn getaxeerd. Hiermee voorkomen we dat er overboden kan worden en zo maken starters echt een kans op een koopwoning in eigen dorp.”

 

Het sociaal verhuurbedrijf verkoopt bijna nooit woningen. Deze drie huurhuizen vormen een uitzondering.

 

Economische of sociale banden

Het toekennen van de woningen gebeurt met een loting. Belangstellende starters kunnen zich hiervoor aanmelden bij Lamberink Makelaars Friesland uit Heerenveen. Wie deel wil nemen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen geïnteresseerden op 1 januari 2022 niet ouder zijn dan 35 jaar en een hypotheek voor de verkooprijs kunnen krijgen. Ook moet de koper op 1 januari 2022 in Oosterstreek wonen of enige periode daarvoor, minstens twee jaar onafgebroken, hier woonachtig zijn geweest. En er geldt er een zelfbewoningsplicht. Melden geen mensen met zulke banden zich aan, dan zijn andere jonge starters uit de gemeente Weststellingwerf welkom om deel te nemen. De loting door de notaris vindt plaats op 11 mei om 19.30 uur in het dorpshuis van Oosterstreek.

 

 

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met AnneMarieke Voortman, woordvoerder WoonFriesland, telefoon: 06 53238523.

 

 

Algemene informatie

WoonFriesland is het sociaal verhuurbedrijf. Wij werken aan goed en betaalbaar wonen. Dit doen we elke dag met hart en ziel, in één keer goed, onder het motto: Gewoon doen!
In Friesland verhuren wij ongeveer 22.000 goede en betaalbare woningen en overige eenheden en vertegenwoordigen we 25% van de sociale huurmarkt. We zijn actief in Friesland in 16 gemeenten, zowel in steden als op het platteland en op de Waddeneilanden.