Oppositie ziedend over uitblijven nieuwe koopkrachtplannen voorjaarsnota

Rutte belooft haast met extra energietoeslag via gemeenten

Gemeenten kunnen wat minister-president Mark Rutte betreft snel aan de slag met een extra energietoeslag voor de allerarmste gezinnen.

De premier had eigenlijk pas na de zomer een besluit willen nemen, maar daar nam de Tweede Kamer geen genoegen mee. Rutte noemde een bedrag van 500 euro per gezin.

Het kabinet bestudeerde de afgelopen weken tientallen voorstellen vanuit de oppositie om in de Voorjaarsnota extra maatregelen op te nemen om de pijn van de torenhoge inflatie voor huishoudens nog dit jaar extra te verzachten. Maar al deze ideeën bleken een te zware wissel te trekken op de toch al overbelaste uitvoeringsinstanties van de rijksoverheid.

De gemeenten wierpen het kabinet dinsdag een reddingsboei toe door te zeggen dat als het echt niet anders kan, zij nog wel wat extra’s kunnen doen. Zij zijn al belast met de uitbetaling van de eerder beloofde energietoeslag van 800 euro voor de armste huishoudens. Als het kabinet er geld voor beschikbaar stelt, willen zij zorgen dat dit bedrag wordt opgehoogd.

Wachten tot augustus
Rutte benadrukte aanvankelijk dat het maar de vraag is of deze verhoging voor het einde van het jaar geregeld kan worden, ook toen de oppositie hem maande tot meer haast. Hij bleef volhouden dat het beter zou zijn om te wachten tot augustus, wanneer ook gesproken wordt over de plannen voor volgend jaar.

Toen ook de coalitiepartijen CDA en D66 aandrongen, bleek de premier evenwel toch bereid al direct op het aanbod van de gemeenten in te gaan. Hij plaatste wel de kanttekening dat het misschien niet mogelijk is de hele doelgroep voor 31 december een extra toeslag uit te betalen. Tevreden is de oppositie daarmee allerminst, omdat de gemeenten dit alleen kunnen regelen voor de huishoudens tot 120 procent van het bestaansminimum. Terwijl ook miljoenen werkenden die daar net boven zitten grote moeite hebben de vaste lasten en boodschappen te blijven betalen. Niet voor niets hadden de PvdA en GroenLinks gepleit voor een extra energietoeslag van 500 euro, maar dan gekoppeld aan de zorgtoeslag. Dan was daar een veel grotere groep mee bereikt.

Dat het kabinet eerder had gemeld er voor 2022 weinig mogelijk is om de pijn van de torenhoge inflatie voor huishoudens verder te verzachten, viel erg slecht bij de oppositie. Partijen zijn woedend dat het kabinet zelf niets heeft geopperd. Vooral premier Mark Rutte moest het ontgelden. ,,Hoe durft kabinet hier naartoe te komen met lege handen”, zei SP-leider Lilian Marijnissen. Ze noemt het ,,onacceptabel” als er niets gebeurt. ,,Als het kabinet dat niet kan dan moeten ze maar plaats maken voor mensen die het wel kunnen.”

Alternatief
De oppositiepartijen wezen erop dat het kabinet de plannen van de oppositie dan wel onder de loep heeft genomen, maar zelf niet met voorstellen is gekomen. ,,Schaamteloos” noemde GroenLinks-voorman Jesse Klaver dat. ,,Als ons voorstel niet goed genoeg was, dan had u met een alternatief moeten komen”, vindt PvdA-voorvrouw Attje Kuiken. ,,Dat is niet gebeurd.”

De politiek moet snel ingrijpen als het voor 2022 nog wat wil doen. Donderdag is namelijk de laatste dag voor het reces, de zomerstop van het parlement. ,,Wat wij hier vanavond doen, maakt het verschil of kinderen wel of niet kunnen voetballen volgend jaar”, aldus Klaver, wijzend op de contributie die straks weer moet worden betaald. Kuiken: ,,Volgend jaar is voor te veel mensen gewoon te laat.”

Rutte repliceerde dat er al dik zes miljard euro is uitgetrokken. Hij hoopt dat de energietoeslag van 800 euro verhoogd kan worden via de gemeenten. Maar het is volgens de premier ,,verstandiger” om in augustus een besluit hierover te nemen. Het kabinet heeft dan de laatste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de financiële situatie van huishoudens.

HFD 6 juli 2022