Prinsjesdag: gevolgen voor huurders

Wat zijn belangrijke punten van Prinsjesdag en de Miljoenennota voor huurders? Hieronder een aantal op een rij. 
 

Koopkracht

De prognose voor volgend jaar is dat mensen meer te besteden hebben: gemiddeld 2,1 procent extra. Het meest profiteren mensen met een baan (2,4 procent). Mensen met een uitkering of pensioen gaan er minder op vooruit: ruim 1 procent.

De koopkracht aanpassen doet de regering als volgt: de arbeidskorting, de algemene heffingskorting en de zorgtoeslag gaan omhoog, de inkomstenbelasting wordt verlaagd. 

Maar: voorspellingen zijn de afgelopen jaren niet uitgekomen. En vaak gaan ze over gemiddelden. Het zijn vooral persoonlijke omstandigheden die het inkomen beïnvloeden (veranderingen in gezinssamenstelling, scheiding, verlies van inkomen of juist een promotie). 

Het Nibud heeft op basis van de Miljoenennota 2020 voor ruim honderd voorbeeldhuishoudens berekend wat er volgend jaar met hun koopkracht gebeurt. Bereken hier uw koopkracht: https://www.nibud.nl/consumenten/koopkrachtberekenaar

 

Wonen

Meer mensen moeten een betaalbaar huis kunnen krijgen, vooral starters. Om een impuls te geven aan de woningmarkt komt er rem op de stijging van de huurprijzen. En een korting op de verhuurdersheffing (een belasting voor corporaties) voor corporaties die meer woningen bouwen. Het kabinet trekt een miljard euro uit voor een speciaal nieuwbouwfonds, waaruit gemeenten subsidie kunnen krijgen.
Met de maatregelen moeten jaarlijks 75.000 woningen worden gebouwd.

Het kabinet wil niet alleen meer bouwen, maar verhoogt ook de inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Daardoor krijgen meer gezinnen recht op zo'n woning. De grens voor deze middeninkomens gaat van ruim 38.000 naar 42.000 euro. Die van eenpersoonshuishoudens wordt dan juist wat verlaagd naar 35.000 euro, om hun kansen niet te verkleinen.

Ook komen er maatregelen tegen scheefwoners. Dat zijn mensen die eigenlijk te veel verdienen voor hun sociale huurwoning. Hun maandhuur gaat jaarlijks met 50 tot 100 euro omhoog tot de
maximale huur van 720 euro is bereikt. Wie twee keer modaal of meer verdient, kan straks méér dan 720 euro betalen. Van de opbrengst moeten corporaties de huren verlagen van mensen die juist weinig verdienen.

Zorgpremie, eigen risico en zorgtoeslag

Hoewel het kabinet er niet over gaat (verzekeraars bepalen hun eigen premie), staat er een voorspelling in de miljoenennota over de basispremie: 118,50 euro per maand is de basispremie volgend jaar. Dat is zo'n 3 euro meer dan de huidige premie. Per jaar is dat bijna € 40,- extra. 

Het eigen risico blijft 385 euro.

Ter compensatie gaat voor lagere inkomens de zorgtoeslag omhoog: voor alleenstaanden met 67 euro per jaar, voor gezinnen met 95 euro.

 

Energiekosten

De belasting op gas gaat omhoog, terwijl die op stroom ongeveer gelijk blijft. Voor aardgas betalen we straks 8 cent per kuub meer. Nu kost een kuub gas zo'n 60 à 70 cent.

Voor stroom komt er 0,9 cent per kWh bij (nu zo'n 22 cent per kilowattuur).

Aan de andere kant gaan we minder energiebelasting betalen, waardoor de energiekosten netto gemiddeld 100 euro lager zouden worden.

Bereken wat dit voor uw energierekening betekent.

 

ZZP’ers

Het belastingvoordeel voor zelfstandig ondernemers wordt verder ingeperkt. De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2020 in negen jaar tijd, stapje voor stapje, verlaagd. Nu mogen zelfstandigen hun belastbaar inkomen verlagen met 7.280 euro. In 2028 is dat nog 5.000 euro.

De zelfstandigen worden gecompenseerd doordat het kabinet een ander belastingvoordeel – de arbeidskorting – vanaf 2020 in drie stappen verhoogt. Al profiteren werknemers net zo goed van die verhoging.

 

Meer info ook op:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/17/liveblog-prinsjesdag-2019-a3973522
https://nos.nl/artikel/2302140-dit-zijn-de-concrete-plannen-en-plannetjes-van-prinsjesdag.html
https://www.pfzw-belangenvereniging.nl/nieuws/actuele-nieuwsberichten/view/181