Roep om keurmerk tegen huisjesmelkers

Er zou een keurmerk moeten komen om huurders attent te maken op huisjesmelkers. Dat bepleit Leeuwarder wethouder Hein de Haan nu het aantal particuliere huisbazen toeneemt en zwakkere groepen vaker aan hen zijn overgeleverd.

Uit een landelijke inventarisatie van RTL Nieuws bij huurteams en woonbonden blijken alleen al bij Huurteam Leeuwarden de afgelopen twee jaar 186 meldingen van problemen met huurbazen binnen te zijn gekomen. In 36 van die gevallen is er sprake van bedreiging en intimidatie. Het Huurteam is een door de gemeente gesubsidieerde organisatie waar huurders in de particuliere huur met klachten terecht kunnen.

Volgens de gemeente Leeuwarden ging het bij de klachten om in totaal vier verhuurders. Zulke vastgoedpartijen zijn voor de gemeente lastig aan te pakken, zegt wethouder de Haan. ,,Het is een privaatrechtelijke overeenkomst tussen twee personen. Daar heb je als gemeente niet veel invloed op.” Toch zijn er volgens hem wel een paar zaken aan te pakken om zo particuliere verhuurders binnen de lijntjes te laten werken.

,,We toetsen voor we een vergunning geven strenger dan voorheen. Met de twintig miljoen euro die we van het rijk krijgen om huizen in Leeuwarden-Oost te verduurzamen proberen we ook huurbazen in het gareel te krijgen. Particuliere verhuurders komen alleen onder bepaalde voorwaarden, als ze bijvoorbeeld goed omgaan met hun huurders, voor deze subsidie in aanmerking.”

Leeuwarden ziet een groei in het aantal particuliere verhuurders. Hoewel er volgens de wethouder veel goede huurbazen zijn, zit er een aantal tussen voor wie het bij het verhuren alleen om zoveel mogelijk geld verdienen gaat. ,,Net zoals je op Funda kunt zien of je te maken hebt met een erkende makelaar zou er ook een keurmerk voor de particuliere verhuurmarkt moeten komen. Dan weet je als huurder wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Dat het in deze tijd van woningnood lastig is om als huurder kieskeurig te zijn is wel een punt, geeft De Haan toe. ,,Er moeten natuurlijk snel veel meer woningen bijkomen.” Zelfbewoningsplicht voor huiseigenaren zou ook een goede rem zijn op de groei van de particuliere verhuurdersmarkt. ,,Maar voor een dergelijke ingreep hebben we het rijk nodig.

 

(FD 02.08.21)