SNEEK | Aanpak wijk Het Eiland

Woningcorporaties Elkien en Accolade gaan aan de slag met 455 huurwoningen op Het Eiland in Sneek. Gemeente Súdwest-Fryslân grijpt de opknapbeurt aan om de hele wijk aardgasvrij te maken.

Het Eiland telt in totaal 942 woningen en appartementen. Elkien bezit daarvan ruim de helft. De woningcorporatie is van plan om in 2022 te starten met het opknappenvan 321 huurwoningen. Accolade verduurzaamt tegelijkertijd 135 woningen.

,,De woningen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Ze zijn op”, zegt Elkien-directeur Peter van de Weg. ,,We krijgen ook veel klachten overbijvoorbeeld vocht en geluidsoverlast.’’

Hoe de plannen er precies uit gaan zien, is nog niet bekend. De woningcorporatiesen de gemeente Súdwest-Fryslân willen eerst van bewoners weten hoe zij detoekomst van de wijk voor ogen zien. Huurders weten daarom nog niet of hun huis gesloopt of gerenoveerd wordt. ,,De komende twee jaar willen we onderzoeken wat de beste optie is, maar sloop-nieuwbouw is zeker een optie’’, zegt Van de Weg.
De woningstichtingen en de gemeente hebben de wens uitgesproken de complete wijk aardgasvrij te maken. Ook koopwoningen en particuliere appartementen moeten hierin worden meegenomen.
De gemeente zet in op aquathermie, een techniek waarbij thermische energie uit water gebruikt wordt als warmtepompbron. Uit onderzoek van Ekwadraat bleek dat aquathermie goed mogelijk is in de waterrijke wijk. ,,In het jaar 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn”, aldus wethouder Erik Faber. ,,Wat we hiervan plan zijn, zullen we uiteindelijk in alle kernen van onze gemeente moeten doen. Voor ons is dit dus ook een groot leertraject.”

 

(bron LC 23.09.20)