SNEEK | Negen bewoners nog niet terug naar huis

Negen bewoners van het appartementengebouw aan het Grootzand in Sneek dat vol scheuren zit, kunnen nog niet terug naar
huis. Volgende week wordt er gestut. 

De twaalf bewoners van zeven appartementen in het historische pand moesten woensdag op stel en sprong hun huizen uit. Woningcorporatie Accolade nam het zekere voor het onzekere, toen ze het onderzoek van een bouwadviesbureau onder ogen kreeg.
Die had de bouwkundige staat van het pand uit 1630 onder de loep genomen, nadat bleek dat oude scheuren in de muren groter werden. Het bureau voorzag geen acuut gevaar, maar kon ook geen 100 procent veiligheid garanderen. De corporatie ontruimde de boel daarop uit voorzorg.

Bewoners werden ondergebracht bij familie of brachten de nacht door in een hotel. Voor negen van hen blijft dat de komende week de situatie. Het complex bestaat uit twee gebouwen. Een helft met twee appartementen waar drie mensen wonen is veilig verklaard.
Gisteren zijn hekken om het pand gezet. Volgende week wordt begonnen met stutten. ,,Dat zal wel even duren”, zegt Accolade-directeur Jeriça Hartholt. ,,Het gaat niet om een paar stempeltjes die je plaatst. De hele buitenkant komt in de steigers.” Constructiefouten zijn de aanleiding van de scheuren, zegt Hartholt. Hoe die zijn ontstaan wordt volgende week verder onderzocht. In 2013/2014 zijn de
appartementen in het gebouw gemaakt. De onderverdieping biedt ruimte aan een kringloopwinkel. Die blijft voorlopig ook dicht.