Sneek | Sudwest maakt weg vrij voor bouwplan IJlsterkade Sneek

Langs de Geau in Sneek komen zestig nieuwe (betaalbare) huurhuizen. De gemeente is vol lof over het plan van vastgoedfirma Hegie.

Sûdwest-Fryslân heeft gisteravond de bouwplannen voor appartementencomplexen aan de Sneker IJlsterkade met enthousiasme ontvangen. Op het oude industrieterrein langs de Geau is nu ruimte voor twee gebouwen met vijf bouwlagen, die 24 en 36 appartementen herbergen. Een complex is bestemd voor de sociale woningbouw.

Het initiatief voor het bouwproject komt van vastgoedontwikkelaar Hegie & Hegie uit Sneek. Dat een particuliere partij zich toelegt op sociale woningbouw is lovenswaardig, vond de PvdA. Habtamu de Hoop: ,,Dat mei wol faker soe ik sizze.’’ Anneke Koster (CDA) noemt plan IJlsterkade een upgrading van de stad, in een tijd dat er veel behoefte is aanbetaalbare huurhuizen. ,,Hoe sneller de schep de grond in gaat, hoe beter.’’

De raadscommissie Doarp, Sted en Omkriten (DSO) boog zich gisteravond over de benodigde aanpassingen van het bestemmingsplan. Dit deel van de IJlsterkade was vroeger een bedrijventerrein. De panden zijn een paar jaar geleden gesloopt. Het heeft jaren geduurd voordat het licht op groen stond voor de firma Hegie. De provincie heeft vorig jaar bezwaar gemaakt omdat de gebouwen te dicht langs de vaarweg zouden komen. Ook een buurman kwam in verzet. De partijen lijken daar in goed overleg uit te komen.

Wethouder Gea Wielinga: ,,Er zijn in 3,5 jaar erg veel concessies gedaan. Er is rekening gehouden met de buren. Er ligt nu een mooi plan.’’ GroenLinks is naast ingenomen ook bezorgd over de verontreiniging die nog in de grond zit. Dat gaat de projectontwikkelaar oplossen, kon de wethouder toezeggen. In de nieuwe vorm komt er ook een kleine haven voor publiek gebruik.