Staat gaat energieschuld betalen

Het kabinet werkt aan een fonds waarmee mensen moeten worden geholpen die hun oplopende energierekening niet meer kunnen betalen.

Met het geld kan worden voorkomen dat bij betrokkenen de energie wordt afgesloten en ze in de kou komen te zitten. Ingewijden bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

De details van het fonds worden op dit moment nog uitgewerkt. Een lastig punt is bijvoorbeeld om te bepalen wie precies voor de steun in aanmerking komen. Ook moet voorkomen worden dat mensen zouden stoppen met zuiniger aan doen met energie. Het is ,,ingewikkeld” om zo’n fonds op te zetten, aldus een ingewijde.

De ministerraad zal er waarschijnlijk deze week nog een besluit over nemen. Het is nog maar de vraag of het plan dan al helemaal is uitgewerkt. Het is wel de bedoeling dat de financiële steun nog dit jaar kan worden verstrekt aan mensen die in grote problemen komen.

Door de enorme stijging van de gasprijzen de afgelopen maanden, is voor een grote groep Nederlanders de energierekening soms meer dan verdubbeld. Vooral voor mensen met een laag inkomen is dat een groot probleem. Er is een ,,groot gevoel van urgentie” bij het kabinet om hier iets aan te doen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er komt in het fonds, waar ook de energiebedrijven aan zouden bijdragen. Ook is het nog niet duidelijk waar het geld vandaan moet komen. Er zullen vermoedelijk honderden miljoen euro’s mee zijn gemoeid. Concrete bedragen zijn er nog niet, omdat het plan nog moet worden uitgewerkt.

Door de stijgende energieprijzen dreigen ruim een miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Zo’n 600.000 daarvan hebben niet eerder te maken gehad met betalingsproblemen. Nu komen die mensen vaak in de schuldhulpverlening om van hun schulden afgeholpen te worden, maar dat kost de overheid veel geld. De nieuwe regeling gaat alleen gelden voor mensen die dit jaar een nieuw energiecontract moeten afsluiten of hebben afgesloten met variabele, hogere tarieven.

Het kabinet kijkt ook al naar de invoering van een prijsplafond voor energie. Daar wordt binnen de Europese Unie ook over gesproken. Maar de ministers van Energie van de EU werden het hierover vorige week niet eens.

Risico’s voor leveranciers

Verder wordt ook gedacht aan het ontmoedigen van het ‘shoppen’ tussen energieleveranciers. Mensen sluiten nu vaak korte contracten af bij de leverancier die op dat moment de gunstigste tarieven heeft. Dat brengt risico’s voor leveranciers mee. Ministers Carola Schouten (Armoedebeleid) en Rob Jetten (Energie) spreken donderdag met de energieleveranciers over de uitgewerkte ideeën.

 

<FD 13.09.22>