Strafmaatregel voor woningcorporaties?

Als woningcorporaties niet snel meer huurwoningen gaan bouwen, dreigt een strafmaatregel. Dat zei minister Stef Blok afgelopen vrijdag. 

Uit de nieuwste cijfers van toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties blijkt dat corporaties vorig jaar 5,5 miljard euro hebben verdiend. Dat is 4,3 miljard meer dan in 2014.
Toch hebben corporaties vorig jaar nog minder geïnvesteerd dan het jaar ervoor. Dat zorgt volgens Blok voor nodeloze wachtlijsten
vanwege een huizentekort en woningen waaraan onvoldoende onderhoud wordt gepleegd. Woningcorporaties zeggen niet te kunnen investeren, vanwege de verhuurdersheffing van 1,7 miljard die corporaties sinds 2013 gezamenlijk moeten ophoesten. Volgens
minister Blok tonen de nieuwe cijfers echter aan dat woningcorporaties genoeg geld in kas hebben. Volgens Blok moeten woningcorporaties snel gaan investeren, anders dreigt de politiek de verhuurdersheffing te verhogen. Blok zegt: "Woningcorporaties
zijn opgericht om goede huisvesting te bieden voor mensen met een kleine portemonnee. Ze hebben geen enkele andere taak dan dat. Dan kun je toch niet zeggen: het geld dat ik daarvoor heb, hou ik in mijn zak?"

Wat vindt De Bewonersraad?
Het probleem van woningtekort speelt vooral in de randstad. In Friesland hebben we binnen enkele jaren krimp van de bevolkingsomvang. De Bewonersraad maakt samen met corporaties en gemeenten afspraken over hoe lang actief woningzoekenden moeten wachten op een woning. Met onze leden is besproken welke termijn redelijk is. Indien de termijn niet wordt overschreden, is er geen noodzaak om woningen bij te bouwen. Anders bouw je voor leegstand. 
De Bewonersraad vindt dat bij korte zoekduren het geld ingezet moet worden voor betaalbare huurprijzen en een goede kwaliteit van de bestaande voorraad.