Telegraaf.nl Verhitte burenruzies door warmtepomp

Felle burenruzies en geluiden alsof er een snelweg onder je raam ligt: de warmtepompen maken veel los in Nederland. Buren die geterroriseerd worden door het geraas zijn dan ook maar wat blij met de nieuwe plannen van minister Ollongren om strenge geluidsnormen in te stellen. Vanaf volgend jaar juli mag op de erfgrens nog maar 40 decibel te horen zijn, in plaats van de gemiddeld 53 tot 74 decibel die warmtepompen nu produceren. „Wij lagen ’s nachts voortdurend wakker!”

 

Rene, die niet met zijn volledige naam in de krant wil om te voorkomen dat oudere conflicten escaleren, kent als geen ander de warmtepompterreur. „Zo’n vier jaar geleden liet onze buurman een warmtepomp op zijn dak neerzetten, zodat hij zijn zwembad kon verwarmen. In het begin hoorden we er nog weinig van, maar na anderhalf jaar werden we ’s nachts regelmatig wakker vanwege een rare brom. En die verergerde alleen maar. Het is net alsof er op een afstandje een vrachtwagen gestart wordt.”

 

 

Toen hij zijn buurman ermee confronteerde en vroeg of de warmtepomp in ieder geval ’s nachts kon worden uitgezet, reageerde die laconiek. „Hij vertelde dat alles binnen de geluidsnorm lag, die toen met zo’n 60 decibel nog een stuk hoger zou zijn. Daarom wilde de gemeente ook niks doen. Ondertussen lagen wij ’s nachts voortdurend wakker en konden we overdag amper functioneren, vanwege de vermoeidheid en migraine. Mijn vrouw en ik konden er psychisch en emotioneel niet meer tegen.”

 

En toen besloot Rene zijn buurman zelf met de overlast te confronteren. „Onder het motto ’als wij niet slapen, slaap jij ook niet’. Iedere keer dat wij wakker lagen, gingen we de man uit zijn bed bellen om te vertellen dat zijn warmtepomp overlast gaf. We deden dit netjes en zonder (verbaal) geweld, maar na drie keer klagen, kregen we bezoek van de politie die aangaf dat onze aanpak strafbaar was.”

 

Onderschat

Daarom zag Rene geen andere oplossing dan verhuizen. „Van Gelderland naar Groningen, waar we nu in alle rust tussen de vogeltjes zitten. Heerlijk! Maar dit verhaal toont voor mij aan dat warmtepompen en vooral de goedkope varianten een enorm onderschat probleem zijn. Dat wordt door de branche en klimaatlobby handig verzwegen om het draagvlak niet te bederven. Het laagfrequente geluid dringt overal doorheen, is vreselijk en kan dan ook je leven volledig verpesten. Ik hoop echt dat dit aangepakt gaat worden. De norm moet gewoon lager, want 40 decibel is nog steeds veel te hoog, omdat dit soort laagfrequente geluid andere eigenschappen heeft dan bijvoorbeeld muziek of verkeer.”

 

Ook Niki heeft last van het geluid van een warmtepomp. Haar slaapkamer bevindt zich aan dezelfde kant als waar de warmtepomp van haar buurman staat. „Als ik dan ga slapen, hoor ik voortdurend een ruisend geluid. Het is net alsof er een snelweg onder je slaapkamerraam loopt. Heel irritant. Zeker de afgelopen weken met de hitte, want dan staat het raam ook nog open.” Bovendien reageert haar buurman geïrriteerd als ze hem ermee confronteert. „Ik heb hem verschillende keren gevraagd of het geluid misschien door zijn warmtepomp en zonnepanelen veroorzaakt wordt. ’Nee, dat kan niet’, was dan zijn antwoord. Prima dat die nieuwe normen komen, zou ik zeggen! Deze overlast is gewoon niet goed.”

 

Eigenaars van warmtepompen zijn op hun beurt niet blij met de nieuwe eisen, omdat ze daardoor kastjes moeten bouwen om het geluid van de pompen te dempen, wat weer extra geld kost. Volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association, brengt het plan de klimaatambities van het kabinet in gevaar.

 

Kosten

Marretje Kramer, die de afgelopen jaren een warmtepomp heeft gehad, snapt dat wel. „Je koopt die dingen omdat je denkt bij te dragen aan het milieu, maar ondertussen word je gewoon op kosten gejaagd en krijg je te maken met klagende buren.” Inmiddels heeft ze haar pomp weggedaan. „Want ook in huis had ik zelf geluidsoverlast. Het is nooit meer stil, voortdurend hoor je zo’n zoemende ruis. En ik had nogal last van warme, droge lucht. Ik vind het geen aanrader.”