Tienduizenden slimme gasmeters vervangen na twijfel over veiligheid

Tienduizenden slimme gasmeters worden vervangen na twijfels over veiligheid. Emeritus-Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van TU Delft en onafhankelijk technische onderzoeker Peter Coppes van C+B advies zeggen tegen Kassa dat er ernstige veiligheidsrisico’s aan de slimme gasmeters zitten. Het gaat om de meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie). Daarvan zijn er 40.000 in Nederland geplaatst met een defect.


Schroefdraad
Het probleem met deze types slimme gasmeters is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter. Volgens hoogleraar Ben Ale kan hierdoor gas lekken. Dit risico wordt nog groter als de koppeling te hard is aangedraaid. Als er bijvoorbeeld een stofzuiger tegen aan valt zou de koppeling zelfs kunnen afbreken. Ale vindt het onbegrijpelijk dat monteurs het probleem niet eerder hebben ontdekt. Ook volgens Peter Coppes zijn er ernstige veiligheidsrisico’s. Ale en Coppes zijn van mening dat de meters zo snel mogelijk moeten worden vervangen.

Waar moet u op letten?
Het gaat om de meters van het merk Landis+Gyr G4/G6 (4.2 generatie), zie afbeelding. Het probleem is een te kort aangesneden schroefdraad op de gasmeter. Op de foto hieronder zie je aan de linkerkant de goede schroefdraad en aan de rechterkant de te korte schroefdraad. 

De consument kan zelf niet zien of de schroefdraad te kort is aangesneden. Ga daarom NIET zelf aan de meter zitten, maar neemt u contact op met de netbeheerder.