Utrecht | DNB: aandacht voor huurwoning

De vrije huursector is de afgelopen decennia te veel een ,,ondergeschoven kindje” geweest in het Nederlandse woningmarktbeleid. Dat stelt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). In een speech hamerde het centralebankhoofd er gisteren op dat er meer aandacht nodig is voor vrije huurwoningen. 

Volgens Knot hadden beleidsmakers  jarenlang vooral oog voor de sociale huursector en de koopmarkt, met als gevolg dat er nu veel te weinig vrije huurwoningen zijn. ,,Waar net na de Tweede Wereldoorlog de woningvoorraad nog voor 60 procent uit  vrije huur bestond, is daar anno 2019 nog geen 10 procent van over.”

Knot signaleert de laatste jaren wel weer een lichte stijging van het aanbod. ,,Middenhuur is door het kabinet dan ook hoog op de agenda gezet. Maar dat is niet genoeg”, vindt hij. De DNB-baas zou graag zien dat huren, onder meer vanwege de doorstroming, weer een aantrekkelijk alternatief wordt voor het kopen van een huis.

Volgens Knot betekent dit ook dat bijvoorbeeld fiscale voordelen voor eigenwoningbezit, denk aan de hypotheekrenteaftrek, tot het verleden gaan behoren. Dat laatste punt stipt Knot vaker aan, mede omdat Nederland een relatief hoge hypotheekschuld heeft.

Het woningtekort in Nederland is overigens sneller opgelopen dan gedacht. Er zijn momenteel 263.000 woningen te weinig, stellen Capital Value en ABF Research. Vorig jaar gingen ze er nog van uit dat het woningtekort in 2021 zou pieken met een bouwachterstand van 235.000 woningen. 

De extra woningen zijn vooral nodig voor ouderen en starters. Ook de  toename van het aantal huishoudens speelt bij de groei van het tekort.Om  het tekort in te lopen, moeten jaarlijks in plaats van 75.000 woningen tussen de 95.000 en 115.000 woningen worden gebouwd. Aan huurwoningen is er een tekort van 175.000.