Verduurzamen huis loopt vast op vraag

De vraag naar kachels die niet op gas draaien, zoals pelletkachels, is dusdanig dat toegenomen dat er een lange levertijd is.

De operatie om huizen te verduurzamen wil niet erg vlotten. Materiaal noch menskracht is beschikbaar. Wachttijden van een half jaar tot een jaar zijn geen uitzondering.

Steeds meer installateurs moeten ‘nee’ verkopen

Als het gaat om warmtepompen verkopen steeds meer installateurs in Groningen, Friesland en Drenthe op dit moment ‘nee’.
 

Nieuwe aanvragen niet in behandeling

Feenstra Verwarming is een van de grootste installatiebedrijven in het Noorden. Op zijn website meldt het bedrijf dat nieuwe aanvragen voor een warmtepomp niet meer in behandeling worden genomen. ‘We helpen u graag bij uw duurzame ambities, maar zijn ook eerlijk. Door de coronapandemie is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft ook invloed op de productie van hybride warmtepompen. De toegenomen vraag naar warmtepompen door de ontwikkelingen op de gasmarkt draagt daar ook niet aan bij’.

Gedreven door de hoge energieprijzen en misschien wel de angst dat er komende winter geen gas meer is, zijn mensen massaal op zoek naar alternatieven voor verwarming via gas en verduurzaming.

Vraag naar hybride warmtepomp explodeert

Dit betekent dat de vraag naar vrijwel alles op energiegebied is geëxplodeerd. Bij de Groningse web-shopvergelijker Bigshopper zien ze dat. ,,Kijk je naar het zoekvolume voor warmtepompen, dan zie je dat die vraag het afgelopen jaar is gestegen met 355 procent vergeleken met een jaar eerder. Vooral de hybride warmtepomp is erg populair’’, zegt Robert Schippers.

Naast de warmtepomp zijn ook kachels die verwarmen zonder gas zeer populair. De pelletkachel, elektrische kachel en houtkachel scoren hoog in de zoeklijst van Bigshopper. De zoekvraag met ‘pelletkachel’ nam de afgelopen maanden met bijna 90 procent toe.

Levertijd pelletkachel loopt op naar een jaar

Dat merken ze ook bij ’t Stokertje in Orvelte. ,,Het is heel druk’’, zegt een medewerker. ,,Op de meeste kachels zit een levertijd tot januari.’’

De drukte brengt Pelletkachel Groningen in Heiligerlee tot de overweging de winkel voorlopig misschien te sluiten. ,,Dan werken we alleen nog op afspraak’’, zegt eigenares Debby Slijm.

De situatie baart Slijm zorgen. ,,Er zijn gewoon niet genoeg kachels. De levertijd loopt op tot een jaar. En dan nog is vaak de mankracht er niet om te installeren. Je kunt wel allemaal mooie plannen hebben om te verduurzamen, maar als je de handjes niet hebt, wordt het moeilijk.’’

Slijm heeft het gevoel dat het fout gaat. ,,Je kunt zeggen dat het voor ons heel mooi is dat het zo druk is, maar met deze drukte wordt het tricky . Ik maak mensen mee die nu al duizenden euro’s extra kwijt zijn aan energiekosten. Ik heb medelijden met mensen die grof moeten bijbetalen.’’

 

<LC 22.07.22>