Weer uitstel woonwagenkamp

Liander heeft nog geen tijd om stroom aan te sluiten

Opnieuw loopt de heropening van het woonwagenkamp bij Drachtstercompagnie vertraging op. Liander komt er voorlopig niet aan toe om elektriciteit aan te leggen.

De netwerkbeheerder heeft in het land de handen vol aan het verbeteren van het hoofdnetwerk. Dat zorgt overal voor vertraging bij het aansluiten van woningen op stroom, zegt woordvoerder Peter Hofland. ,,Onze monteurs hebben het heel druk. Er zijn wachttijden van veertig weken.”

Er is jaren gepraat over het opnieuw openen van het oude kamp ten zuiden van het dorp. Smallingerland deed meer dan eens een toezegging, maar het kwam er nooit van. Vorig jaar besloot Smallingerland definitief dat er twaalf woonwagens mogen komen. Na het bouwrijp maken zou het terrein deze zomer beschikbaar zijn.

De drukte bij Liander gooit roet in het eten. Leden van de Drachtster woonwagengemeenschap zijn vorige week tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis bijgepraat. De eerste huurwoonwagens van WoonFriesland worden niet eerder dan in maart 2022 geplaatst. ,,Het was zoals we het al vaker hebben meegemaakt”, zegt een teleurgestelde Bauke Tel, die voor een wagen op de wachtlijst staat. ,,Je kon in de zomer trouwens al zien dat er op het terrein nog niets was gebeurd.”

Volgens Hofland van Liander is er nog een reden dat het bij Drachtercompagnie ,,speciaal wat langer duurt” met de stroomaanleg. ,,De aanvraag is pas deze zomer bij ons ingediend.”

Volgens gemeentewoordvoerder Jennifer Zwierstra was het niet mogelijk om dat heel veel eerder te doen. ,,Eerst moesten er nog zaken goed worden geregeld en afgesproken, bijvoorbeeld met WoonFriesland, voor we een volgende stap konden zetten.” Het heeft de aanvraag bij Liander met maximaal een maand vertraagd.

,,Een bittere pil”, noemde wethouder Bert Westerink de vertraging eerder deze week. Smallingerland betreurt de situatie en heeft Liander gevraagd zoveel mogelijk haast te maken. Die wil dat wel, maar volgens woordvoerder Hofland wordt het lastig. ,,Ook het hoofdnetwerk bij het kamp moet iets worden aangepast.” De woonwagens krijgen een warmtepomp en zonnepanelen, en zullen stroom terugleveren naar het net.

 

<LC 4.09.21>