Weeskinderen niet meteen huurhuis uit

Wetswijziging zodat ouderloze kinderen langer in woning kunnen blijven

De branchevereniging van woningcorporaties Aedes en de overheid werken aan een wetswijziging voor schrijnende gevallen onder huurders, waardoor kinderen van wie de ouders overlijden langer in de woning kunnen blijven wonen. Dat zegt Aedes in een reactie op een kwestie in Enschede, waarbij twee dochters van 18 en 19 jaar uit hun woning moeten van de woningcorporatie nadat hun moeder is overleden.

De wetswijziging moet het mogelijk maken om kinderen tijdelijk aan te wijzen als nieuwe huurders van het pand. Want huurcontracten zijn niet overerfbaar, legt een woordvoerder van Aedes uit. Of dat contract vervolgens ook weer permanent kan worden, is nog niet bekend. Door de wetswijziging zou ook de overgangs-termijn van twee maanden worden verlengd naar zes maanden of langer, aldus de zegsman. Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het voorstel zo goed als klaar is.

Het verhaal van de vrouwen werd gepubliceerd in Tubantia . En zondagnacht is het pand van de betreffende woningcorporatie, Ons Huis, beklad met leuzen. Ook werd een auto in brand gestoken en zijn twee auto’s volgens de politie besmeurd. De politie onderzoekt of er een verband is tussen het artikel en de brandstichting.

Jongvolwassenen onder de 23 jaar hebben ook geen recht op huurtoeslag. Aedes heeft voorgesteld om ook deze groep huurtoeslag te geven wanneer zij hun ouders zijn verloren. Het is aan corporaties zelf om te bepalen of tijdelijk ook de huur kan worden verlaagd als onderdeel van dit tijdelijke contract.

 

<FD 31.08.21>