Woningcorporaties vergroten aandacht voor huiselijk geweld

Medewerkers van vijftien woningcorporaties in Nederland krijgen een training om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te signaleren. De corporaties doen mee aan 'Safe at Home', een Europees project om de rol van woningcorporaties te versterken in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Kadera, een Overijsselse organisatie voor de aanpak van huiselijk geweld, gaat het project uitvoeren.

Huiselijk geweld
Jaarlijks zijn er in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld. Woningcorporaties kunnen een belangrijke rol spelen in het herkennen van dit soort situaties en het melden ervan. Net als bijvoorbeeld scholen, artsen of maatschappelijk werkers. Een derde van de corporatiemedewerkers heeft dagelijks contact met huurders, zo blijkt uit cijfers van Aedes.

Safe at Home
Safe at Home loopt de komende twee jaar in zowel Nederland als Engeland. De Europese Commissie financiert het project. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Aedes en Woonstichting Nieuwkoop (WST Nieuwkoop) ondersteunen het project. Daarnaast voert de overkoepelende organisatie voor daklozenopvang in Europa, FEANTSA, kwantitatief onderzoek uit naar de rol van woningcorporaties in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in Europa.