WoonFriesland bouwt 800 woningen in Leeuwarden

Corporatie WoonFriesland bouwt de komende tien jaar 800 nieuwe sociale huurhuizen in Leeuwarden. Dit kan dankzij betaalbare bouwkavels die de gemeente aanbiedt.

Dit hebben WoonFriesland-directeur Sigrid Hoekstra en Pvda-wethouder Hein de Haan woensdagochtend bekendgemaakt. Woningcorporaties hebben grote moeite om betaalbare bouwgrond te vinden, terwijl Den Haag wil dat ze meer bouwen. De afspraak tussen gemeente en corporatie moet dit in Leeuwarden vergemakkelijken.

,,Ik ben blij voor de huurders’’, zei Hoekstra. ,,De zoekduur in Leeuwarden is nu bijna een jaar.’’ Nergens anders in Friesland is de vraag naar sociale huurwoningen zo groot als de hoofdstad.

Bovendien is de groep nieuwe huurders in Leeuwarden opvallend arm. Gemiddeld hebben zij een bruto jaarinkomen van zo’n 22.000 euro, vertelde Hoekstra. Zij zijn dus aangewezen op sociale huur: ,,Dat is een extra motivatie om te investeren in betaalbare huurwoningen.’’

Corporaties slopen ook geregeld woningen, maar de huidige afspraak bestaat uit een pure toevoeging, volgens De Haan. WoonFriesland bezit nu 8000 woningen in de stad en laat dit aantal met 10 procent groeien. ,,We denken zelfs nog aan 200 extra bovenop die 800’’, zei De Haan. ,,Landelijk lopen we voorop met deze afspraken.’’

Gemeenten en corporaties krijgen van het huidige kabinet namelijk extra kansen om de sociale huurbouw te stimuleren, maar dit kan alleen als ze nauw samenwerken. WoonFriesland kan geen marktprijzen betalen voor grond. Daarom verkoopt de gemeente haar kavels ,,ongeveer voor de helft’’ van de marktprijs, zegt De Haan. Volgens hem past dit binnen de wetgeving.

De eerste golf sociale nieuwbouw komt vooral in De Hem, Middelsee en Nieuw Oud Oost (de oude Cambuurlocatie). Later kan bijvoorbeeld ook het Spoordokgebied ruimte bieden. Hier en daar kan het ook om toevoegingen in de dorpen gaan. De Haan is al langere tijd bezig om nieuwe mixwijken te bouwen: dus variatie van koophuizen en betaalbare huurwoningen binnen een buurt.

Of de 800 extra huizen de vraagdruk op de sociale huurmarkt zullen verminderen, valt volgens Hoekstra moeilijk te voorspellen. Ze wijst bijvoorbeeld op de komst van Oekraïense vluchtelingen. Als zij in Friesland blijven, kan dit de huizenvraag onder druk blijven zetten.

WoonFriesland is met met een voorraad van 21.000 huurwoningen de grootste sociale verhuurder in Friesland. ,,We verzorgen een kwart van de sociale huurmarkt’’, zegt Hoekstra.

 

<LC.nl>