WoonFriesland wil snel betere energielabels

Alle huurhuizen van corporatie WoonFriesland moeten over twee jaar minimaal een energielabel C hebben. Hiervoor wordt een groot aantal woningen met label D tot G versneld aangepakt, zo laat de verhuurder uit Grou weten. Daarnaast komen er 1700 zeer energiezuinige nieuwe huurwoningen bij.

WoonFriesland was al langer hard bezig om de energiekosten van huurders omlaag te brengen, maar een nieuw akkoord met de rijksoverheid maakt nu versnelling mogelijk. ,,Dit is belangrijk gezien de explosieve energieprijzen en de energiearmoede die veel impact heeft’’, schrijft de corporatie.

Afspraken

Corporaties hebben moeite om betaalbare grond te vinden voor nieuwe woningen. ,,Met de gemeente Leeuwarden en Smallingerland zijn al afspraken gemaakt over betaalbare sociale bouwkavels.’’ Ook met andere gemeenten wordt hierover gesproken. De komende tien jaar investeert WoonFriesland 1 miljard euro aan bouw, verbetering en onderhoud.

Er komen ook meer ‘wijkconsulenten en buurtbeheerders’. Zij moeten de leefbaarheid versterken vooral rond woningen met huurders die moeite hebben om zelfstandig te wonen.

LC 5 juli 2022