Zoektocht naar oplossingen gezond binnenklimaat

Hoe krijgen we na renovatie in onze woningen een gezond en aangenaam binnenklimaat? Dat is de vraag van de nieuwe ‘challenge’ van Mitros die start op 15 november 2017. Met deze 100%GZNDwonen Challenge daagt de Utrechtse woningcorporatie marktpartijen, kennisinstituten en bewonersdeskundigen uit om oplossingen te bedenken waarbij de bewoner centraal staat. ‘Het gaat dus niet alleen om een technische oplossing’, zegt Gerdi Berkers, projectcoördinator en adviseur Bedrijfsvoering Vastgoedontwikkeling bij Mitros.

 

‘Bij het duurzaam renoveren van woningen ligt de nadruk op isolatie’, zegt Berkers. ‘Dat zorgt voor energiebesparing en is dus goed voor de portemonnee van de huurder. Maar na de renovatie zien wij nieuwe problemen ontstaan. Bewoners hebben last van koude tochtstromen. Er zijn vochtproblemen, zoals schimmel. De ventilatiesystemen zorgen voor geluidsoverlast. En bovendien vinden de bewoners de bediening ervan soms gebruiksonvriendelijk, omdat de instructies en handleidingen ingewikkeld zijn.’

Veranderende ventilatievraag
‘Het is te gemakkelijk om deze problemen allemaal toe te schrijven aan bewonersgedrag’, zegt Berkers. ‘Door de isolatie ontstaat een ander binnenklimaat en daarmee een andere ventilatievraag.’ Mitros wil een doorbraak voor dit vraagstuk bewerkstelligen en organiseert daarom een nieuwe ‘challenge’. De corporatie is op zoek naar partijen die slimme oplossingen bedenken voor zowel de bouwtechnische problemen als voor de rol van de bewoners.

‘Wij hopen op een integrale oplossing, waarbij marktpartijen, kennisinstituten en bewonersdeskundigen elkaar opzoeken en hun kennis en kunde combineren om breed toepasbare concepten te bedenken’, legt Berkers uit.

Update: finale op 30 mei
De inzendtermijn voor de ‘challenge’ is op 1 maart 2018 gesloten. De finale is op 30 mei in Utrecht. Dan presenteren de vier finalisten hun oplossing aan de jury. Die maakt twee winnaars bekend die aan de slag mogen met een 100% gezonde woning van Mitros. De jury bestaat uit Marjet Rutten (spreker, columnist en auteur), Philomena Bluyssen (hoogleraar Binnenmilieu TU Delft), Jeroen Pepers (algemeen directeur Aedes), Vivian Regout (directeur Portefeuillevernieuwing Ymere), Sven Turnhout (directeur-Bestuurder KWH) en Henk Peter Kip (directievoorzitter Mitros).

Dit is de tweede ‘challenge’ van de Utrechtse corporatie. Mitros daagde de markt in het najaar van 2016 uit met de ‘badkamerchallenge’. De corporatie kreeg 32 inzendingen binnen van marktpartijen die de uitdaging aan wilden gaan om een badkamer in één dag te vervangen.  De twee winnaars van de ’badkamerchallenge’ zijn op 14 maart 2017 bekendgemaakt. Zij voerden hun oplossingen uit in een leegstaande Mitros-flat en vervingen in één dag twee oude badkamers. De ‘badkamerchallenge’ bleek een goede manier om innovatie bij bouw en renovatie te stimuleren. Mitros zette de geleerde lessen op een rijtje en zal ook de ervaringen van deze tweede challenge bundelen.